Bar
bar crna gora montenegro
Provedite savršeno leto u Baru, jednoj od najpopularnijih destinacija u Crnoj Gori. Bar je smešten na jugoistoku Crne Gore, na obali Jadranskog mora. U njemu živi oko 42 500 stanovnika. Na području grada preovladava tipična mediteranska klima, sa dugim i toplim letima, i blagim zimama.
Bar svake godine posećuje sve veći broj turista. Mi vam predstavljamo nekoliko razloga zbog kojih i vi treba da izaberete Bar za savršeno leto :
  • Stara maslina na Mirovici je jedan od simbola grada. Reč je o zakonom zaštićenom spomeniku prirode starom preko 2 000 godina. Stara maslina se smatra najstarijim stablom u Evropi, a vezuje se za priču o pomirenju zavađenih porodica.
  • Stari Bar i danas svedoči o burnoj i dugoj istoriji ovog grada. Nalazi se na oko 4 km od današnjeg grada Bara, leži na steni, sa tri strane zaštićen liticom. Sa zapadne strane Bar je bio zaštićen bedemom. U Starom Baru možete da vidite ostatke brojnih objekata, kao što su amam, Sahat – kula, barutana, i drugo.

bar crna gora smestaj apartmani hoteli privatni smestaj

  • Na severnoj strani Starog Bara nalazi se Akvadukt. Ovo zdanje nastalo je tokom sedamnaestog veka, a izgradili su ga Turci. Njegova uloga bila je da se dopremi voda u dužini od oko 3 km, od izvora do grada Bara. Sastoji se od sedamnaest lukova, a obzirom da je nakon zemljotresa 1979. godine obnovljen, i dan danas može da se koristi.
  • Džamija Omerbašića je još jedno zdanje koje možete da vidite u Starom Baru. Potiče iz sedamnaestog veka, pravougaone je osnove, dok se minaret naslanja na jugozapadni zid.
  • U Baru i njegovoj blizini nalazi se oko 20 plaža. Najpoznatija gradska plaža je Topolica, sačinjena od sitnog šljunka i peska. U blizini se nalaze uvale sa lepo uređenim plažama, Crvene stene. Tu su i oko 300 metara duga plaža Veliki pijesak, kao i Čanj, smešten u istoimenoj uvali. Poslednjih godina Čanj je sve popularnijij za brojne turiste.
  • Bar ima i veliki broj restorana i kafića za uživanje i opuštanje, a dan završite odlaskom u neki od noćnih klubova. Bar ima mnogo toga još da ponudi, i sjajno je mesto za savršen odmor.