Hamamet
hamamet tunis
Hamamet je mediteranski grad, smešten na severnoj strani istoimenog zaliva i na jugoistoku poluostrva Kap Bon. Nalazi se u regionu Nabel, oko 65 km južno od glavnog grada Tunisa i oko 85 km severno od Susa. Njegova ukupna površina iznosi 36 km2, a broj stanovnika, zbog velikog broja turista varira, zavisno od godišnjeg doba. U njemu živi oko 50.000 ljudi, dok tokom sezone broj ljudi u gradu bude i do tri-četiri puta veći. Ovaj, nekada mali ribarski gradić na Sredozemnom moru, počinje da se razvija kao turistička destinacija tek tokom dvadesetih godina prošlog veka, kada je rumunski bogataš Georges Sebastijan u Hamametu podigao svoju velelepnu vilu. Danas predstavlja najstariji i najpoznatiji turistički centar u Tunisu i jedno je od najlepših letovališta na severoistoku afričkog kontinenta. Klima u Hamametu je mediteranska, karakteristična po dugim i dosta toplim letima, dok su zime uglavnom blage.
hamamet tunis

Naseljavanje područja na kome se danas nalazi Hamamet otpočelo je u 1. veku, kada je postojalo naselje koje je nosilo naziv Popput. U 2. veku naselje postaje rimska kolonija. Tada počinje intenzivan razvitak grada, izgradnjom vodovoda, rezervoara pijaće vode i javnih kupatila. Za vreme arapske vladavine grad dobija naziv Hamamet (na arapskom kupatilo). Grad je u 13. veku opasan zidinama, a Medina je podignuta u 15. veku. Početkom 17. veka, jedan kratak vremenski period, vladavinu nad gradom su preuzeli Španci. Za vreme drugog svetskog rata u Hamametu je bila baza nemačke vojske na čelu sa generalom Ervinom Romelom.
Hamamet je poznat i kao San Trope Tunisa, zbog kombinacije brojnih kulturno-istorijskih znamenitosti i modernih vila i hotela, velikog broja kafića, restorana i prodavnica odeće, kao i zbog prelepih plaža i čistog mora. Centar grada krasi prelepa Medina, od koje se, južno i severno, prostiru mnogobrojni hoteli nižih kategorija, dok se luksuzni hoteli uglavnom nalaze u naselju Jasmin Hamamet, udaljenom 10 km od centra grada.
hamamet tunis

Stari grad Medina, koji potiče iz 15. veka, karakterističan je, kao i druge Medine u Tunisu, po uskim ulicama, brojnim radnjama (u kojima se prodaju nakit, suveniri, umetnički predmeti, grnčarija) i stambenim objektima karakterističnim za arapsku arhitekturu. Medina je opasana debelim zidinama, a u njoj se, između ostalog, nalaze Citadela, tj. Kasbah koja potiče iz 12. veka, Velika džamija sagrađena u 15. veku, karakteristična po minaretu pravougaonog oblika, čija restauracija je urađena sedamdesetih godina prošlog veka, a dana se u njoj nalazi škola Kurana, kao i mali Muzej Folklora. Vila Georgesa Sebastijana podignuta je 1920. godine. Nalazi se na oko 3 km od centra grada, neposredno uz hotel „Continental“. Tokom drugog svetskog rata u vili je boravio nemački general Ervin Romel, a poznata je i po tome što je u njoj Vinston Čerčil napisao svoje memoare. Neposredno pre smrti, rumunski milioner Sebastijan je vilu poklonio Tunisu. U njoj se danas nalazi Međunarodni kulturni centar koji je domaćin brojnim koncertima i izložbama. Tokom letnje sezone, u julu i avgustu, ona je domaćin internacionalne manifestacije „Hamametski Festival muzike i drame“.
hamamet tunis
U neposrednoj blizini vile nalazi se i pozorište karakteristično po antičkoj arhitekturi, a na svega nekoliko stotina metara je i arheološko nalazište Popput, sa ruševinama nekadašnjeg rimskog naselja. U Hamametu se nalazi i jedan od najlepših parkova u Tunisu, ukrašen zadivljujućim čempresima i palmama, o kome gradske vlasti vode posebnu brigu. U urbanom delu grada sa savremenom arhitekturom ima najviše turista. On je ispresecan prostranim pešačkim stazama i gusto naseljenim bulevarima i ulicama. Moderni deo grada ima veliki broj kafića, restorana, hotela, butika i prodavnica. Ovaj deo grada je dosta aktivan i noću, kada radi veliki broj pabova, noćnih klubova i diskoteka. U restoranima postoji bogat asortiman specijaliteta tradicionalne tunižanske kuhinje, grad ima dosta ribljih restorana, a postoje i brojni restorani koji nude jela internacionalne kuhinje. Prilikom posete restoranima možete probati i neko od kvalitetnih vina koja se proizvode u Tunisu. Plaže Hamameta svrstavaju se u najlepše plaže, ne samo Tunisa, već i celog Mediterana. Njihova ukupna dužina je preko 30 km, a na potezu dužem od 10 km, uz samu rivijeru prostiru se prelepi drvoredi palmi. Sve plaže su peščane, sa sitnim peskom bele boje, a morska voda je izuzetno čista i topla. Vazduhom se tokom leta širi miris jasmina, biljke koja je karakteristična za ovaj kraj, dok zimi sve miriše na pomorandžin cvet. Na plažama postoje brojni ugostiteljski objekti, a one pružaju i dobre uslove za bavljenje sportovima na vodi i ekstremnim sportovima, dok posebnu turističku atrakciju predstavlja jahanje kamila. Većina plaža je javna i ulaz na njih je besplatan, a postoje i zatvorene plaže koje pripadaju nekom od brojnih hotelskih kompleksa. Saobraćajna povezanost je jako dobra, pošto Hamamet ima izuzetno razvijenu mrežu drumskog i železničkog saobraćaja. Najbliži međunarodni aerodrom nalazi se na 65 km od Hamameta, u prestonici Tunisa.