Izmir
izmir putovanje
Izmir je grad na zapadu Turske, središte istoimenog vilajeta i najveći turski grad u njenom egejskom području. Smešten je na istočnoj obali Egejskog mora, u zalivu Izmir, okružen visokim planinskim vencima. Prema podacima iz 2012. godine u Izmiru živi više od 3,5 miliona ljudi i on je treći grad po broju stanovnika u Turskoj, a takođe i druga najveća luka u zemlji, posle Istanbula. Osim toga, Izmir je i značajno čvorište drumskog i železničkog saobraćaja, važan ekonomski, trgovinski i industrijski centar Turske. To je treći grad u celoj Turskoj po izvozu robe i industrijski lider zemlje, sa razvijenom brodogradnjom, metalnom, kožnom, tekstilnom i prehrambenom industrijom, proizvodnjom građevinskog materijala i cementa, velikom rafinerijom nafte itd. U gradu postoji ukupno 9 univerziteta, 4 državna i 5 privatnih, što Izmir čini drugim najvećim obrazovnim centrom u celoj Turskoj. Isto tako, brojne kulturne ustanove – Arheološki, Etnografski, Muzej islamske umetnosti i drugi muzeji, Izmirska državna opera i balet, Izmirski simfonijski orkestar, mnoštvo umetničkih galerija, kulturno-istorijske znamenitosti – crkve, sinagoge, džamije, arheološki lokaliteti sa ostacima drevnih građevina, kao i brojne manifestacije, među kojima je najpoznatija Izmirski međunarodni festival, daju Izmiru status važnog kulturnog centra. Mediteranska klima, sa toplim i suvim letima i blagim, kišovitim zimama, koju ublažavaju vetrovi sa Egeja, kao i brojne uređene plaže i kristalno čisto more omogućile su razvoj Izmira kao letovališta, a kada se tome pridodaju termalni izvori i balneološka lečilišta u okolini grada, jasno je da Izmir predstavlja i važan turistički centar.
izmir turska

Izmir je grad sa bogatom istorijom. Prema verovanju, grad je podigao atinski mitski junak Tezej, dodelivši mu ime po Amazonki Smirni, koja je bila njegova žena. Kasnije jee Smirna bila kolonija drevne eolske i jonske oblasti, a 545. godine p.n.e. Persijanci su je potpuno razorili. U 4. veku p.n.e. obnovio ju je Aleksandar Veliki i tada počinje ekspanzija u razvoju grada, koji ubrzo postaje jedna od najvećih metropola u Maloj Aziji. U sastav rimskog carstva Smirna ulazi 133. godine p.n.e., a nakon raspada rimske imperije, grad u 4. veku postaje deo Vizantijskog carstva. Seldžuci su vladali Smirnom od 1.076. od 1.102. godine, da bi nakon njih gradom ponovo zavladali Vizantijci. U sklopu Osmanskog carstva Smirna je bila u periodu od 1424. do 1919. godine, kada su je okupirali Grci. Najzad, 1922. godine grad ulazi u sastav republike Turske. 1930. godine i zvanično dobija današnje ime.
Izmir je danas moderan kosmopolitski grad, potpuno uređen, sa širokim bulevarima, neboderima sa staklenim fasadama, velikim šoping centrima, šetalištima, hotelima koji pripadaju svetski poznatim lancima, restoranima, kafićima i diskotekama, ali i sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem. Stanovnici Izmira imaju ubedljivo najbolje uslove za život u odnosu na sve ostale turske gradove, a po kvalitetu života svojih građana Izmir se nalazi na šestom mestu u svetu. Način odevanja stanovnika je više evropski, pa se na gradskim ulicama retko mogu sresti žene sa velom. Od zapadnog, modernog dela grada, koji više liči na neku evropsku mediteransku metropolu nego na istočnjački turski grad, stari deo grada je odvojen zalivom Izmir. Istočni, stari deo Izmira ima orijentalni duh, a kao orijentiri služe brojni minareti raštrkani po čitavoj njegovoj površini.
izmir hoteli turska

Pored morske obale se prostiru prelepo uređena gradska šetališta, koja ulepšavaju drvoredi palmi i drugo rastinje, kao i brojne palate islamskog stila gradnje, ali i tipične mediteranske kuće. Glavni gradski bulevar Atakturk sa šetalištem Kordon pruža se od izmirske luke do centralnog gradskog jezgra, gde se nalazi trg Konak sa brojnim znamenitostima. Tu se, pre svega, nalazi najznamenitiji spomenik u Izmiru, statua Kemala Ataturka, oca moderne Turske države, koji sedi na konju i sa visoko uzdignutim mačem simbolično gleda prema zapadu. Inače, većina Izmirskih spomenika prepoznatljiva je upravo po simbolici, pa tako vredi spomenuti i dve statue koje prikazuju turske devojke kako se oslobađaju vela i samim tim simbolizuju slobodu ženskog pola, po kojoj je Izmir prepoznatljiv. Na centralnog trgu nalazi se i džamija Konak podignuta 1756. godine, kao i  Sahat kula. Ova kula, simbol Izmira, delo je Remona Šarl Pera, francuskog arhitekte, a podignuta je u čast Abdula Hamida II, 1901. godine, kao godine u kojoj se slavila 25. godišnjica njegove vladavine. Visina kule je 25 metara, ukrašena je motivima tipičnim za otomanski arhitektonski stil U spoljnoj fasadi kule, sa svih njenih strana, nalaze se četiri fontane. U neposrednoj blizini trga smešten je park kulture, u  kome se nalazi Arheološki muzej sa bogatom riznicom artefakata iz raznih perioda istorije Izmira. Ovaj park je tokom juna i jula meseca svake godine, domaćin najveće manifestacije u Izmiru Međunarodnog izmirskog sajma. U bližem okruženju smešten je i glavni gradski bazar Kemer-alti, otvoren sredinom 18. veka, sa raznovrsnom ponudom suvenira, pamučne odeće, rukotvorina, keramike, nakita, kožne galanterije, začina i brojnih drugih proizvoda. Među mnogobrojnim znamenitostima grada pažnju privlače i jedan od najstarijih liftova na svetu Asansor, koga je na samom ulazu u jevrejski kvart podigao 1907. godine Nesim Levi, čuveni jevrejski bankar iz Izmira, a danas služi kao vidikovac, zatim ostaci rimske tržnice Agore, koja potiče iz 2. veka, džamija Hisar iz 16. veka, crkva Svetog Polikarpa, kao najstarija hrišćanska bogomolja u Izmiru, izgrađena 1625. godine, sinagoga Beth Izrael, najveća sinagoga u Izmiru itd. Na brdu Pagus nalaze se ostaci citadele podignute u periodu vladavine Aleksandra Velikog, čije su okrugle tornjeve podigli Vizantijci. Kasnije su je dograđivali i više puta rekonstruisali Turci. Sa njenog vrha pruža se fantastičan pogled na Izmirski zaliv i na sam grad.
letovanje

U okolini Izmira nalaze se brojni arheološki lokaliteti sa ostacima drevnih gradova, među kojima su najznačajniji Efes, Pergam, Prijena, Milet itd.
Kao raskršće važnih putnih pravaca, Izmir ima izuzetnu saobraćajnu povezanost. Sa železničke i autobuske stanice postoje brojne linije koje saobraćaju do svih važnijih destinacija širom Turske. Na 18 km jugozapadno od centra Izmira nalazi se međunarodni aerodrom Adnan Menderes. Za gradski prevoz koriste se brojne autobuske linije, metro sa jednom linijom dužine 14, 2 km, laki metro, koji saobraća na relaciji ukupne dužine oko 80 km i dnevno preveze više od 150.000 putnika, kao i urbani trajekti, ukupno 24 trajekta koji pomorskim linijama prevoze putnike do 8 obalnih stanica u različitim delovima grada.