Mahdija
mahdija
Mahdija je grad na obali Sredozemnog mora, smešten na malom poluostrvu, 45 km južno do Monastira i 65 km jugoistočno od Susa, dok je od glavnog grada Tunisa udaljena oko 210 km. Ovaj gradić ima oko 45.000 stanovnika, administrativni je centar istoimene gubernije, ribarska luka i centar tekstilne industrije. Zbog prelepih plaža prekrivenih beličastim peskom i tirkizno plavog Sredozemnog mora, drugi naziv Mahdije je Karibi Mediterana, i ubraja se u najlepša letovališta u Tunisu.
Mahdija je grad sa dugom i bogatom istorijom. Prvo naselje na ovom području podigli su Feničani, a kasnije se na ovom poluostrvu nalazila luka rimske imperije. Sam grad Mahdija osnovan je 916. godine, a već 921. godine postao je prestonica Tunisa. Osnivač grada El-Mahdi, pripadnik dinastije Fatimida, imao je ideju o osnivanju vojne baze na poluostrvu, odakle bi mogao da napadne i pokori Kairo. Međutim, nakon njegove smrti, Fatimidi su napustili Mahdiju, a ona je nastavila da se razvija kao važan trgovački centar.

mahdija tunis
U 14. veku Mahdija je postala najbogatiji berberski grad na Mediteranu. Tokom 16. veka na području Mahdije vodile su se borbe između Španaca i Turaka, a Španci su se svega nekoliko godina nakon osvajanja ovog grada povukli, ostavljajući pustoš za sobom. Tada su porušene mnoge znamenitosti. Kasnije, u 19. veku, kao uostalom i ceo Tunis, Mahdija je bila pod protektoratom Francuske. Tokom Drugog svetskog rata Khaled Abdul-Wahab je na svom imanju u Mahdiji uspeo da spasi od smrti tridesetak jevrejskih porodica. Od 2007. godine ovaj humanista postao je prvi Arapin na izraelskoj listi sa ljudima koji nisu pripadnici jevrejske verske zajednice i koji su, rizikujući svoje živote spasili od Holokausta mnoge Jevreje širom sveta.
Stari deo grada Medina iz 16 veka, prostire se dužinom od 1,5 km kroz celo poluostrvo, od zidina na njegovom početku sve do svetionika Cap d’Afrique na samom vrhu poluostrva. Postoji samo jedan ulaz u Medinu, kapija Skifa el-Kahla (Mračni prolaz).

mahdija tunis

Kapija je bila sastavni deo čvrstih gradskih zidina debljine 10 metara, tj. predstavljala je njihov središnji deo. Međutim, sredinom 16. veka Španci su uništili zid, a ostala je samo Mračna kapija, zadivljujuća građevina sa tunelom dužine 50 metara koji vodi do Medine. Ovaj tunel je imao odbrambenu namenu i čitavom dužinom u njegovim zidovima nalaze se rupe sa rešetkama u kojima su se krili vojnici stražari. Iz tunela se izlazi na Rue Ali Bey, usku ulicu popločanu kaldrmom prepunu prodavnica sa bogatom ponudom suvenira. Na samom početku ove ulice, uz samu gradsku kapiju smešten je Arheološki muzej iz koga je moguće popeti se na Mračni prolaz sa koga se vidi cela Medina. Ulica dalje, svojim krivudavim tokom, ispresecana brojnim manjim vijugavim ulicama, vodi do jednog od gradskih trgova Place du Caire. Ovaj trg, kao uostalom i sve druge trgove u starom gradskom jezgru, okružuju prodavnice, kafei i drvoredi najlepših mediteranskih vrsta. U neposrednoj blizini trga smeštena je i Velika Džamija, podignuta kao replika džamije Fatimid iz 10. veka, koju su u 16. veku razorili Španci. Od trga, pa sve do obale mora, kroz čitavu Medinu prostiru se dve glavne ulice, Rue Sidi Abuer i Rue Manouba. I njihovu putanju presecaju brojne sporedne uličice, prepune prodavnica, tkačkih radnji, umetničkih galerija, kafea itd. Na samoj obali smeštena je tvrđava Borj El-Kabir, sagrađena u 16. veku, na istom mestu gde se nalazila El-Mahdijeva palata. Vrh tvrđave predstavlja božanstveni vidikovac na more i na čitav grad sa njegovom okolinom. Na samom vrhu poluostrva, sve do svetionika smešteno je staro groblje, kao i stara Mahdijeva luka (Fatimid Port). Duž čitave južne obale poluostrva nalazi se Rue De Borj, lepo uređena gradska rivijera.
mahdija

Ville Nouvelle, novi deo grada, sagradili su Francuzi tokom svoje vladavine ovim područjem. Tada se mnogo stanovnika, pretežno iz srednje klase, preselilo u novi deo grada. U njemu se nalaze brojni tržni centri, banke, menjačnice itd.

Smeštajni kapaciteti Mahdije uglavnom se nalaze u sklopu turističkog kompleksa Zone touristique, smeštenog severozapadno od centra grada na prostoru dužine 7 km. Turistička zona uglavnom obuhvata hotele sa 3 i 4 zvezdice, među kojima se ističu hotel Mahdia Palace, kao najluksuzniji i hotel Thapsus, kao najveći hotel u Mahdiji. Radovi na izgradnji ovog kompleksa još uvek traju, a svi objekti pripadaju savremenom stilu arhitekture sa velikim brojem spratova. Hosteli i hoteli sa jeftinim smeštajem u Mahdiji su prava retkost, npr. hotel El-Jazira.
Saobraćajna povezanost Mahdije sa ostalim krajevima Tunisa je dobra. Sa železničke stanice smeštene u novom delu grada, u neposrednoj blizini gradskog pristaništa, najviše je polaska za Monastir, u proseku jedan na sat, dok do Susa vozovi kreću na svaka dva sata. Na svakih 15 minuta polazi i voz do turističke zone. Takođe u novom delu grada smeštena je i autobuska stanica, udaljena oko 3 km od železničke stanice. Autobusi najviše saobraćaju prema El Džemu i Sfaksu. Najbliži aerodrom nalazi se u Monastiru, na oko 50 km od Mahdije.