Mersin
mersin turska
Mersin je grad i luka na Sredozemnom moru, smešten na jugoistoku Turske, 65 km jugozapadno od Adane. Središte je provincije Mersin i najveća luka u jugoistočnoj Anadoliji. Prema procenama iz 2012. godine, u njemu živi oko 860.000 ljudi i deseti je grad po broju stanovnika u celoj Turskoj. Mersin ima mediteransku klimu sa suvim letima i blagim, kišnim zimama. Najtopliji mesec avgust ima prosečnu temperaturu 28,4oC, a najhladniji januar 10,2oC.
Mersin je jedan od najmlađih turskih gradova, osnovan u 19. veku, na području na kome je u antičkom periodu postojalo više naselja, o kojima se danas gotovo ništa ne zna. Dokaz tome su arehološki ostaci pronađeni na više lokacija u neposrednoj okolini grada. Prema njima, najstarije naselje na teritoriji današnjeg Mersina potiče iz neolita, još iz 3.600. godine p.n.e.
mersin turkey

Iako je Mersin grad koji se proteže na više od 30 km morske obale, duž koje se nižu prelepe peščane plaže i grad sa toplijom klimom od većine turskih letovališta, omiljen je samo među Turcima. Turisti iz Evrope još uvek u malom broju dolaze u Merisin, tako da je to grad u kome nema velike gužve i idealan je za ljubitelje odmora u pravom smislu te reči. Među mnogobrojnim plažama, smeštenim uglavnom malo dalje od samog gradskog jezgra, najlepše su: Kulakoj, Tašudžu, Susanolu, Kuručaj, Lamas i mnoge druge.
U Mersinu postoje brojne znamentitosti. Gradsku arhitekturu karakterišu moderne visoke zgrade i brojne luksuzne vile stacionirane na obali mora. Jedna od najvećih gradskih atrakcija je oblakoder Mersin Ticaret Merkezi ili Mertin toranj, koji je do 2000. godine bio najviša zgrada u celoj Turskoj, a danas je druga najveća građevina. Ovo velelepno zdanje, visoko 177 metara, sa 52 sprata, podignuto je 1987. godine. U njemu se nalazi gradski trgovački centar. Duž morske obale prostire se pešački bulevar, oivičen drvoredima palmi, koji sa svojih 12 km dužine predstavlja jednu od najvećih promenada u Turskoj. Na njemu su smešteni brojni hoteli, restorani, kafići i prodavnice. Za ljubitelje šopinga u Mersinu postoji više tržih centara, među kojima je najpoznatiji Forum Mersin, u dve zasebne zgrade spojene mostom koji prolazi iznad bulevara smeštenog između njih. Na 3 sprata centra načičkane su brojne prodavnice, restorani, kafići, bioskopi – za svakog po nešto.Mersin je i važan kulturni centar koji se može pohvaliti četvrtom najvažnijom Državnom operom i baletom u zemlji i Međunarodnim muzičkim festivalom, koji se od 2001. godine održava u oktobru mesecu.
mersin turska

Mersin ima i tri muzeja. Muzej kuća Kemala Atatruka nalazi se u glavnoj gradskoj aveniji, takođe nazvanoj po Ataturku. Smešten je u dvospratnoj kući u kojoj su boravili Kemal Ataturk i njegova žena prilikom posete Mersina 1925. godine. Ovo zdanje podignuto je 1897. godine kao rezidencija nemačkog konzula H. Kristmana. Posle restauracije, u njoj je otvoren muzej posvećen ocu turske nacije Ataturku i borbi za tursku nezavisnost. Postavka muzeja izložena je u prizemlju kuće i sadrži galeriju fotografija, lične predmete i dokumenta Kemala Ataturka. Na spratu se nalaze sobe u kojima je izložen originalni nameštaj iz vremena kada je kuća izgrađena. Muzej Mersin osnovan je 1978. godine, a u zgradi Mersin Halkevi, u kojoj je smeštena i državna opera, kao i kulturni centar grada, nalazi se od 1991. godine. Muzej ima dve postavke. Arheološka postavka sadrži bogatu zbirku predmeta od kamena, stele i amfore iz rimskog perioda, zbirku keramičkih predmeta, kao i metalnih predmeta iz raznih istorijsih epoha. Etnografksa postavka posvećena je turskoj umentosti i tradiciji i sastoji se od raznih ukrasnih predmeta, ručno izrađenih tepiha, tradicionalnih odevnih predmeta, nakita, drvenih i bakarnih artefakata, oružja itd. Etnografsku riznicu obogaćuje i bogata zbirka kovanog novca sa oko 1.000 kovanica. U Mersinu postoji i Muzej Deniz (mornarički muzej). Nekoliko kilometara zapadno od centra grada nalazi se arheološko nalazište Viranšehir, sa ostacima drevnog grada Pompeipolisa. Grad je osnovan oko 700. godine p.n.e. pod nazivom Soli i bio je kolonija Rodosa. Ovaj prvobitni grad razrušen je početkom 1. veka p.n.e., a ponovo ga je podigao rimski vojskovođa Pompej Veliki sredinom istog veka, po kome je i nazvan Pompeipolis. Grad je potpuno uništen 525. godine u snažnom zemljotresu. Danas se na ovom lokalitetu mogu videti ostaci rimskog pozorišta, ruine nekoliko hramova, ruševine akvadukta, a posebnu pažnju privlače ostaci rimskog javnog kupatila. Osim pomorskog saobraćaja, Mersin je povezan sa drugim odredištima i brojnim autoputevima i železnicom. U Adani, do koje postoji veliki broj autobuskih i železničkih linija, udaljenoj 65 km od Mersina, nalazi se međunarodni aerodrom.