Nafplio
nafplio grcka
Nafplio je grad i luka na istoku Peloponeza, u severnom delu Argoliskog zaliva, udaljen 20 km jugoistočno od Argosa, 60 km jugozapadno od Korinta i 140 km jugozapadno od grčke prestonice Atine. Nalazi se u okrugu Argolida čije je administrativno središte. Ima oko 14.000 stanovnika. Njegova arhitektura sa jako izraženim uticajima zapadnih stilova čini ga jednim od najromantičnijih i najšarmantnijih gradova u Grčkoj. Nafplio ukrašavaju tri srednjevekovna utvrđenja, mnoštvo zgrada prelepe arhitekture, više znamenitih crkava, nekoliko uređenih širokih trgova sa kojih u različitim pravcima vode uske popločane ulice. Zbog primetnog uticaja zapadne arhitekture poznat je i kao Egejski Napulj. Nakon oslobođenja od turske viševekovne vladavine, u periodu od 1829. do 1834. godine, Nafplio je bio glavni grad Grčke, prva prestonica moderne države.
grcka

Najstariji stanovnici područja današnjeg Nafplia bili su Dorci, u predmikenskoj epohi, a tokom mikenskog perioda (od 1.600. do 1.100. godine p.n.e.) postojalo je naselje koje nije imalo značajnu ulogu. Važnost ovog naselja nije porasla ni tokom starogrčkog perioda, kao ni za vreme rimske dominacije na Peloponezu. Posle vizantijskog razdoblja, od 1212. godine ovo područje osvajaju Krstaši, koji su Nafplio pripojili Ahajskoj kneževini. Prvi period Mletačke vladavine trajao je od 1388. do 1540. godine, kada vlast prelazi u ruke Turaka. Međutim, od 1675. godine Nafplio se ponovo našao pod upravom Mlečana, da bi već 1715. godine opet pripao Turcima. Nakon Grčkog rata za nezavisnost, od 1829. do 1834. Godine, Nafplio je bio prestonica Grčke, što je doprinelo njegovom ubrzanom obnavljanju i razvoju. Kada je prestonica premeštena u Atinu, značaj Nafplia je potpuno opao. Od 1949. godine Nafplio postaje administrativni centar okruga Argolida i dolazi do ekspanzije u njegovom razvoju. Danas je Nafplio nesumnjivo jedno od najlepših letovališta na Peloponezu, ali i u čitavoj Grčkoj.

nafplio
Glavni gradski trg zove se Sintagma i predstavlja prostranu popločanu površinu okruženu brojnim kafićima, restoranima i tavernama i raznim znamenitim građevinama: zgrada Trianon (podignuta u drugoj polovini XVI veka kao najstarija džamija u gradu, danas pretvorena u gradsko pozorište), zgrada Arheološkog muzeja (nekadašnji vojni magacin sagrađen 1713. godine), zgrada Parlamenta (nekada takođe džamija izgrađena u XVIII veku), turski hamam itd. Na trgu tri admirala, drugom najvećem u gradu, nalazi se nekoliko znamenitih spomenika kao i veći broj objekata velike arhitektonske vrednosti: Gradska kuća (iz 1837. godine), palata Jozefa Armansperga (podignuta krajem XVIII veka), zgrada Vojnog muzeja (iz prve polovine XIX veka) i mnoge druge znamenite građevine. Veliku pažnju turista privlači i Mihajlova ulica, prepuna spomenika i skulptura, među kojima je najznamenitija skulptura Bavarskog lava iz 1841. godine.

U gradu postoji veći broj verskih objekata: Crkva Svete Sofije (najstarija gradska crkva podignuta u vizantijskom periodu, a potpuno obnovljena 1825. godine), Crkva Svetog Spiridona (sagrađena 1702. godine od strane Venecijanaca), Crkva Svetog Đorđa (iz ranog XVI veka), Crkva Svetog Nikole (podignuta 1713. godine, tokom druge Mletačke vladavine), Crkva rođenja Presvete Bogorodice (XV vek) i Crkva Evangelistria (najmlađa crkva, sagrađena 1975. godine).

nafplio
Pravo arhitektonsko blago i najveće atrakcije Nafplia su svakako njegove tri tvrđave. Najstarija među njima je Akronafplion, smeštena na jednom gradskom brdu na kome su prve odbrambene zidine podignute još u IV veku p.n.e. Na njihovim temeljima Krstaši su početkom XIII veka započeli, a Mlečani u poznom XIV veku završili izgradnju zidina koji i danas postoje. Međutim, mnogi objekti unutar utvrđenja su tokom vekova ili potpuno uništeni ili teško oštećeni, tako da je Akronafplion najlošije očuvana tvrđava u gradu. Tvrđava Burđi ili Burtzi nalazi se na malom ostrvcetu lociranom u neposrednoj blizini gradske luke. Podigli su je Mlečani 1473. godine kao odbrambeni objekat, kasnije je više puta menjala namenu, a danas služi za održavanje kulturnih manifestacija tokom letnje sezone. Najmlađa, najbolje očuvana i najlepša gradska tvrđava je Palamidi, građena od 1711. do 1714. godine, tokom druge Venecijanske vladavine. Ovu tvrđavu, remek delo venecijanskog građevinarstva, krase mnogobrojni bastioni, a sama tvrđava zazima dominantan položaj u gradu, s obziom da je smeštena na 216 metara nadmorske visine, na brdu sa koga puca veličanstven pogled na Nafplio i njegovu okolinu.

Iz Nafplia se može otići na izlet do nekog od mnogobrojnih arheoloških lokaliteta širom Peloponeza. Najatraktivniji su obilasci Mikene, Epidavrosa, drevnog Korinta, Tirinta, Olimpije i Sparte, kao i srednjevekovnih gradova Mistre i Monemvasije.

Nafplio ima dve plaže. Plaža Arvantija locirana je između dve gradske tvrđave i bliža je centru grada, ali je svakako bolja opcija plaža Karatona, jedna od najlepših plaža Peloponeza, smeštena sa druge strane brda i tvrđave Palamidi, nekoliko kilometara od Nafplia. To je duga peščana plaža, zbog svoje čistoće česti nosilac plave zastavice. Na njoj postoje razni sadržaji – suncobrani, ležaljke, tuševi, kabine za presvlačenje, spasilački tim, poseban deo plaže sa vodenim toboganima namenjen mališanima, iznajmljivanje pedalina, skutera i drugih rekvizita za vodene sportove, a palme i drugo drveće u zaleđu plaže stvaraju prijatan ambijent sa debelom prirodnom hladovinom.