Nesebar
nesebar bulgaria
Maleni gradić na obali Crnog mora, sa neverovatnim plažama, raspoloženim stanovništvom, divnom arhitekturom, klime koja svakom odgovara, duhom starim više od tri miliona godina, bogatom istorijom, u blizini nekih od najpopularnijih letovališta, a sa neverovatno smirenom gradskom atmosferom je grad Nasebar u Bugarskoj.
Destinacija za odmor, uživanje, upoznavanje ne samo bugarske, nego i osmanske, rimljanske, antičke i drevne tračanske kulture, je Nasebar. Nasebar je mali gradić, sa ukupnim brojem stanovništva oko 10 000, međutim on svojom lepotom i dugom istorijom pleni, a u turističkim sezonama u Nasebaru odseda i do nekoliko puta više ljudi nego što je populacija ovog mesta.
nesebar bugarska bulgaria

Lokacijski, Nasebar je smešten na samoj obali Crnog mora, na samo 36 kilometara od Burgasa, četvrtog po veličini grada u Bugarskoj, velikog centra turizma i najvažnije bugarske morske luke. U blizini, Nasebara nalazi se Sunčev Breg, najveće letovalište Bugarske koje se umesto gradom, pre može nazvati hotelskim kompleksom.

Nasebar je grad koji se sastoji od dva dela, jedan je stariji, a drugi karakteriše noviji datum izgradnje. Ova dva dela povezana su uskom prevlakom. Stari Nasebar je najstariji sačuvani arhitektonski kompleks, koji datira od pre više od 3 200 godina. Činjenica o starosti Nasebara privlači mnoge posetioce koji žele da osete duh grada koji je opstao kroz silne epohe, od robovlasničkog do kmetskog, komunističkog i na kraju doživeo kapitalističko društveno uređenje.
Grad je osnovan još u bronzano doba, ovo područje tada nije bilo organizovano baš kao grad. To je više bila naseobina, čije stanovništvo je oruđa, oružja i nakit pravilo od bronze. Međutim krajem bronzanog doba područje Nasebara su naselili Tračani, pleme indoevropske civilizacije koje je po predanju ovaj prostor naslelo seleći se sa Karpata. Tračani su Nasebar, kad su ga osnovali nazvali Melsambia.

nesebar hoteli smestaj apartmani

Predanje takođe kaže da je Melsambia, u prevodu označavalo grad Melsasa, a za Melsasa se veruje da je čovek koji je po prvi put ogranizovao stanovništvo Nasebara u grad. Tračani, su se odlikovali velikom i razvijenom kulturom, bogatom tradicijom, čiji uticaj je međutim značajno opao kada su Tračane pokorili Dorani, pleme antičkih Grka. Nasebar je bio pod uticajem Helenske Grčke od šestog do prvog veka pre nove ere. Za vreme vladavine Dorana, grad je još bolje uređen, proširena je kontrola naselja, izgrađen je zaštitni zid oko naseobine, pojavili su se i prvi konaci tada, tako da možemo reći da je početak turizma u Nasebaru bio u 6. veku pre nove ere.
Melsabia ili Nasebar u vreme vladavine Grka, bio je važan grad-država, kao i privredni i kulturni centar. Značaj Nasebara je opstao i za vreme vladavine Rimskog carstav koje se proširilo na svo područje staro-grčkih državica. Međutim Nasebar tada prestaje da bude samostalan i postaje deo jedne od najvažnijih svetskih i evropskih civilizacija, velikog Rimskog carstva.

Stari tračanski, dačanski i grčki običaji i vera se postepeno gube, a nakon što je Rim postao hrišćanski, i u Nasebaru dolazi do promene religije. Hrišćanstvo je veoma uticalo na istoriju Nasebara. Sa prihvatanjem ove svetske religije, u Nasebaru dolazi do velikog građevinskog buma- naime gradi se veliki broj hrišćanskih impozantnih hramova.

Prvi put kao Nasebar, a ne kao Melsabia, grad se naziva u 9. veku. Tada je Nasebar postao deo Prvog Bugarskog carstva, tačnije 812. godine, pod vladavinom Kan Kruma. Kada su Sloveni naseljavali ovo područje, grad je već novio naziv Nasebar.

Od devetog do četrnaestog veka, Nasebar je bio veoma razvijen. Svi vladari su ulagali velike napore da Naseba bude jak, ekonomski, a samim tim se rayvijala i autentična lokalna kultura mesta. Stanovništvo je bilo odlučno, ponosito i na visokom stepenu civilizacije. Grad je bio hrišćanski, sa dominantnim uticajem Rima i Vizantije, ali i antike.

Burna istorija Nasebara se nastavila, i on u 15. veku biva opet izložen ratovima. Osmanlijska osvajanja nisu mogla proći,  a da se ne zauzme i čuveni grad. Zvanično, 1453. godine, Nasebar osvajaju Turci. Tada na grad značajan uticaj ima osmanlijska orjentalna kultura, međutim dominantna vera i dalje ostaje hrišćanstvo.
Danas je Nasebar znatno proširen, međutim središte starog tračanskog grada je i dalje očuvano. Stari deo nalazi se na malom poluostrvcetu, i prevlakom je vezan za najnovija čuda arhitekture i građevine. Čitav Stari Nasebar je proglašen muzejem 1956. godine. Takođe, Stari deo grada smatra se velikim turističkim kompleksom, ali i pravo odmaralište koje je značajno za celo čovečanstvo. 1983. godine, Nasebar se upisuje na listu Unesco Svetske kulturne baštine.

Nasebar danas broji nekoliko odmarališta i hotela. Postao je pravi turistički centar umerene klime i pogodan za posete i leti i zimi. Jedino u septembru nije preporučljivo doći u Nasebar radi razgledanja jer je ovaj mesec mesec sa u proseku najvećim padavinama, pa kiše može pokvariti odmor. Jul i Avgust su suvi meseci u klimi Nasebara.

Muzeji, stare kuće iz doba Prvog Bugarskog Carstva, Etnografski muzej, izoženi predmeti, odeća, razni koncerti i događaji koji se organizuju u Starom Nasebaru leti čine da ponuda za posetioce i turiste bude bogata.

Za smeštaj najbolji su porodični hoteli, sobe za iznajmljivanje, i najnoviji luksuzni hoteli u Novom Nasebaru.