Planina Belasica
planina belasica
Planina Belasica možda je manje poznata od svih Bugarskih prelepih planina, ali ono što je činjenica za sve one koji je ne poznaju, jeste da ova planina mami svojom lepotom i interesantnošću. Jedinstvenost planine ne samo da je nepoznata strancima, već je malo poznata i stanovnicima podnožja Belasnice. Planina Belasnica nalazi se na tromeđi između tri države: Bugarske, Makedonije i Grčke. Kako razgraničava razne narode, ova planina je u ranijoj istoriji bila čuvena po dramatičnim događajima, brojne bitke i ratovi su se vodili upravo na njoj kao strateškoj tački. Danas ona predstavlja most između različitosti i povezuje narode Balkana.
Drveće kojim je prekrivena ova planina čini da pejzaž i ambijent na Belasici bude posebne lepote. Njene padine prekrivene su šumskim tepihom, kestenovog i bukovog drveta. Takođe planina je prekrivena i gustim livadama, a brojne reke i prekrasni vodopadi privlače svake godine sve više i više posetilaca, ljubitelja prirode, biologa i turista. Grebeni planine su pristupačni, a sa njih se pogled prostire na prelepu okolinu. Naseljena mesta ove planine nalaze se samo u podnožju, i to su uglavnom divna sela.

vrh radomir belasica
Belasica je deo venca koji se nadovezuje na Osogovske planine. Ona svojom veličinom ne zadivljuje, ali svakako je veoma dominantna u odnosu na doline u čijim okruženjima se nalazi. Belasica je dugačka 63 kilometra, a prosečna širina je od 7 do 9 kilometara. Ukupna površina Belasice je 670 kilometara kvadratnih.

Vrh Belasice je veoma uzak, na njemu nema drvenastog rastinja, nego je prekriven livadama i jezercetom. Južna strane planine su stenovite i ogoljene bez šuma, dok su severne padine bogate šumom. Šume na severnoj strani planine presecaju brojne kotline, reke, vodopadi i tako čine da reljef i izgled severnih padina planine bude veoma dinamičan i zanimljiv.

Najviša tačka Belasice je vrh Radomir koji se nalazi na visini od preko 2 000 metara nadmorske visine (2 029 m n. v. ). Drugi čuveni vrhovi Belasice koji se nalaze u Bugarskoj su: Veliki kongur, Veliki vrh, Lozen, Tumba. Ostali visoki vrhovi Belasice se nalaze u Makedoniji i Grčkoj.
belasica

Zbog povoljne klime, ali i zbog ugodnog reljefa, kao i zbog bogatstva voda, oslast oko Belasice naseljena je više od dva milenijuma. Istorija planine je veoma povezana i sa naseljima oko reke Strume, koja je bila i glavni kanal komunikacije između Egejskog mora i Evropskih zemalja. U sedmom veku pre nove ere osnova poljoprivrede i stočarstva Evrope upravo se ticala Strume i Belasice. Belasica je mesto i na kom se najranije razvila metalurgija.

Dokazi najstarijih naseobina na Belasici nađeni su u okolini sela koje je danas poznato kao Topolnica Kolarevo. Naseobina datira od kraja neolita, odnosno od šestog milenijuma pre naše ere. Blagoevgrad i Kolarevo su nešto mlađe naseobine koje datiraju iz ranog bronzanog doba, četvrti vek pne.

Područje oko Belasnice bilo je veoma plodno i naseljeno u vreme antike. Ovde se nalazio jedan od veliki rimskih gradova i značajna strateška tačka Rimskog carstva, grad Gerkulanum Sintica Roupitesela. Ovaj grad je značajno uticao na ceo region više od devet vekova.

Belasica je čuvena i po veoma tračinom događaju iz srednjeg veka, naime na njoj se odigrala Belasinska bitka 1014. godine, u kojoj je poginulo više od 14 000 vojnika. Bitka se odigrala između vizantijskog i bugarskog cara- Vasilija Drugog i cara samuila.
U vreme Otomanskog carstva, područje Belasice bilčo je čuveno po trgovini, poljoprivredi, zanatstvu i vekikom uporištu borbe za oslobođenje. Belasnica je bila omiljeno ratno mesto i u Balkanskim ratovima, Svetskim ratovima, a najmodernija istorija ovo područje je nagradila mirom.

Planina belasica proglašena je za najmlađi nacionalni park bugarske 2007. godine. Ukupna površina Nasionalnog parka belasnica je 11 732 hektara. Planina je proglašena nacionalnim parkom kako bi se sačuvale stare šume, uglavnom od bukve i kestena, ali i retke, endemične vrste iz biljnog i životinjskog carstva, poput planinskog javora, kraške lucerke, albanskog krema, zelenike i tako dalje.
Kada je Belasica proglašena nasionalnim parkom, to je bitno uticalo ne samo na očuvanje ekološkog biodiverziteta, već i za razvoj ekoturizma, istraživačkih projekata, promovisanju ekologije.

Belasica, inače nudi raznovrsne i interesantne mogućnosti za planinarenje i biciklizam. Za posetioce koji vole izazove, Belasica nudi razne maršute. Takođe na planini se nalaze i kraće staze za one manje iskusne planinare koji žele da iskuse čarobno iskustvo upoznavanje divlje prirode i lepote Belasice.

Klima koja vlada Belasicom je umereno kontinentalna, planinska. Na planini se oseća i klima Sredozemlja, jer se planina nalazi u blizini Sredozemnog mora. Zime su blage, sa puno padavina od kojih su najčešće sneg i kiša. Srednja januarska temperatura je oko 2 stepena celzijusa. Leta na Belasici su umereno topla, sa srednjom temperaturom od oko 21 stepen Celzijusove skale. Prosečna količina padavina tokom godine je 625-750 milimetara.