Ski centar Borovec
borovec bulgaria
Jedno od najvećih planinarskih odmorišta u Bugarskoj državi je mesto koje se naziva Borovec. Ovo prekrasno planinsko mesto sa najsavremenijim opremama za skijanje, sankanje i bordanje idealno je mesto za odmor i za rekreaciju kao i za uživanja u čarima zimskih meseci.
Borovec se nalazi na visini od neverovatnih 1 300 metara nadmorske visine, a smešteno je na severnim padinama planine Rila. Borovec je neverovatno blizu glavnog grada Sofije, udaljen svega 130 kilometara. Što znači da je do Boroveca može da se dođe raznim vrstama prevoza. Čak i avionski prevoz je moguć, jer je na samo nešto više od 100 kilometara od Boroveca međunarodni aerodrom u Sofiji. Tako da svi koji žele, mogu uplatiti avinske karte do Sofije, a od Sofije do Boroveca postoje redovne linije koje voze, pa se od aerodroma do konačnog odredišta, do planinarskog centra stiže za nepunih sat vremena. Gradovi koji se takođe nalaze u blizini Boroveca su grad Plovidiva koji se nalazi 10 kilometara južnije i grad Samokov koji je udaljen od Boroveca oko 70 kilometara.
Klima u Borovecu je idealna za skijanje. Ona je tipična planinska, sa puno padavina u obliku snega. Snežni pokrivač održava se neverovatno dugo, pa je u većini meseci u Borovecu moguće skijanje. Tepmerature u gradu nisu toliko niske, pa u najhladnijem mesecu u januaru, prosečna temperatura oko 5 stepeni Celzijusa. Ovakva klima omogućava turistima da uživaju u zimi, a da nije previše hladno, pa da ne mogu da izlaze van smeštaja u prirodu.
borovec bugarska hoteli apartmani smestaj

Borovec kao ski centar, osnovan je davno, negde krejm 19. veka. Tada on, pak nije nosio naziv Borovec nego se nazivao Čamoria, što u prevodu na naš jezik označava borove šume. Tek od sredine 20. veka naselje prozvano po drveću koje raste u okolini prozvano je Borovec. Kada je tek osnovano, Borovec kao odmaralište bilo je središte najistaknutijih ljudi Bugarske i regiona, koji su u Borovec dolazili kako bi vrela leta provodili u nešto svežijoj atmosferi, dok su zimi turisti dolazili isključivo u lov na divljač. Kao ski centar, Borovec tada nije još bio razvijen. U 1960 – tim godinama i 1970 – tim, odmaralište je značajno prošireno. Sagrađeni su novi objekti, jer dotadašnji kapaciteti nisu uspevali da zadovolje broj gostiju koji su hteli da posete Borovec. Sagrađeni su velelepni i monumentalni hoteli u stilu hotela planina Alpi, ali i objekti namenjeni za zimske sportove. Postepeno, Borovec je od odmarališta za elite, postao najveći i najmoderniji ski centar u Bugarskoj.

Na području Boroveca nalazi se dosta staza. Ove staze dozvoljavaju svakojake atrakcije, namenjene su za sve uzrase, za sve vrste talenata, za sve nivoe spretnosti sa zimskim đakonijama, za sve periode godine i za svaki period dana. Skijanje u Borovecu otvoreno je od 0 do 24 časa, dakle, non stop. Ukupno na području Boroveca nalazi se 24 staze za skijanje. Ukupna dužina svih staza kada se sabere čini 58 kilometara. Staze su razne, jedne su za nordijsko skijanje, druge za biatlon (sport koji kombinuje skijanje i streljaštvo), postoje i staze za noćno skijanje koje su osvetljene velikim reflektorima, a takođe postoje i male, naravno dnevne staze za decu, i zimski parkovi. Od opreme, u Borovecu se nalazi ukupno 12 liftova i šlep liftova, koji su veoma savremeni, moderni, održavaju se svakodnevno, pa nema mogućnosti da oni prestanu da rade, ili da dođe do njihovog kvara. Odlični kapaciteti ovih liftova dostupni su svim turistima, koji žele da ih korisre, a da ih koriste žele svi.

borovec hoteli
Ski staze u Borovecu inače su podeljene u tri regiona: Sitnakovo – Martinovi Baraki, Markudžik i Jastrebec. Svaki od regiona ima staze koje su pogodne za turiste različitih nivoa znanja i različitih nivoa težine i za različito sposobne turiste. Naime, neke staze namenjene su početnicima, koji prvi put staju na skije ili bord, druge su namenjene za srednje spretne skijaše, treće za skijaše sa dugogodišnjim iskustvom, četvrte za skijaše koji tragaju za adrenalinom i opasnošću. Što se tiče staza koje su namenjene za nordijsko skijanje, odnosno skijaško trčanje (sport u kom peta ne može da se pričvrsti na skije), one su duge oko 35 kilometara, a širina im je 6 kilometara. Staze za nordijsko skijanje u Borovecu izgrađene su u skaldu sa svi najnovijim standardima i sa zahtevima Međunarodne skijaške federacije.

Za one koji tek treba da se poduče u skijanju, u odmaralištu Borovec, svake godine se organizuju škole i drže časovi i iz skijanja i iz snoubordinga. Učitelji skijanja, odnosno instruktori, da bi radili u borovecu, prethodno moraju biti visoko kvalifikovani i moraju biti priznati kao vešti ne samo u Bugarskoj, nego i u celo svetu. Instruktori skijanja u Borovecu su globalno priznati. Što se tiče časova, mogući su i individualni i grupni časovi, pa ko kako voli i želi može da se odluči.
U Borovecu tokom letnjih meseci turistima je na raspolaganju neverovatnih 20 obeleženih staza različite težine za biciklizam, rekreativni, sportski ili ekstremni. Borovec je takođe u letnjim mesecima i polazna tačka mnogih staza za planinarenje po planini Rila. Od planinarskih staza najveću popularnost kod turista ima pešačka staza koja vodi do vrha Musal, najvišeh vrha na Balkanskom poluostrvu koje se nalazi na visini od 2 925 metara nadmorske visine.

U Borovecu možete odsesti u hotelima, vilama, privatnim kućama. Smeštaj je različitih cena i različitih doza luksuza. U nekim hotelima najveće kategorije nalaze se udobne kabine sa saunama, teretanama i drugim pogodnostima koje garantuju maksimalno uživanje.