Split
split hrvatska
Letujte u predivnom splitu, simbolu hrvatskog primorja. Split je jedna od najposećenijih i najpopularnijih destinacija u Hrvatskoj. Prostor na kome se nalazi Split spada u red najsunčanijih na čitavom Mediteranu. Prosečna godišnja temperatura kreće se oko 16 stepeni celzijusa. U Splitu živi oko 180 000 stanovnika.
Bogata istorija Splita glavni je adut ovog grada. Brojne kulturno – istorijske znamenitosti stavile su ovaj grad na UNESCO – vu listu svetske baštine.

Ako ste se odlučili da posetite Split, doneli ste pravu odluku. Evo nekoliko razloga da dodjete u grad Dioklecijana :

split

  • Ono što nikako ne sme da se propusti jeste Dioklecijanova palata. Ovaj simbol grada izgradio je upravo rimski car Dioklecijan, između 295. i 305. godine. Palatu sačinjava i predivna katedrala Svetog Duje, zaštitnika grada Splita.
  • Zamislite želju i uhvatite se za palac Grgura Ninskog. Ovaj spomenik je delo čuvenog Ivana Meštrovića, a Splićani za njega kažu da donosi sreću i ispunjenje želja.
  • Iznad grada nalazi se park Majran, jedna od omiljenih lokacija Splićana. Na brdu se, na prostoru od 168 hektara, nalazi lepo uređeno izletište, sa kogase pruža neverovatan pogled na Split i okolna ostrva.
  • Na putu od Splita do Trogira nalazi se Kaštel Stari. Ovo je najstarije obalsko naselje u Hrvatskoj. Posetite brojne kulturno – istorijske spomenike, kao što su Kaštel porodice Ćipiko, Kaštel Sućurac, Gomilica, Kambelovac, Lukšić, Novi i Štafilić, i drugo.
  • Split ima nekoliko nepih plaža. Naročito se ističu peščane plaže Bačvice i Firule. One se nalaze u samom centru grada. Druge splitske plaže su pretežno šljunkovite, a neke su smeštene u stenovitim uvalama.
  • Split čini kombinacija kulturno – istorijskih zdanja i moderne arhitekture. Ovo je grad u kome svako može da pronađe po nešto za sebe. Sve u svemu, Split je neverovatan grad, i idealna destinacija za savršeno leto.