Sutomore
letovanje crna gora sutomore
Posetite Sutomore, grad za nezaboravno uživanje. Sutomore se nalazi na jugoistoku Crne Gore, na obali Jadranskog mora. U ovom gradu živi svega par hiljada stanovnika, a broj turista poslednjih godina premašuje 100 000. Na području Sutomora preovladava tipična mediteranska klima, sa dugim i toplim letima, i blagim zimama.
Sutomore poslednjih godina doživljava pravu turističku ekspanziju. Svake godine broj posetilaca se povećava. Evo nekoliko razloga zbog kojih treba da letujete u Sutomoru :

  • Tvrđava Tabija na Golom Brdu izgrađena je 1862. godine, i nemi je svadok prošlosti Crne Gore. Danas je ovo utvrđenje zapušteno, i veoma teško pristupačno.
  • Tvrđava Haj Nehaj podignuta je u petnaestom veku. Smeštena je na teško pristupačnom brdu na oko 10 km severozapadno od Sutomora. Pristup je zapravo moguć samo sa zapadne strane, gde se nalazi glavni ulaz. Utvrđenje su podigli Mlečani, a prvi put se u izvorima pominje 1542.

sutomore hoteli apartmani privatni smestaj cene

  • Crkva Svete Petke se može videti na velikom broju razglednica Crne Gore. Crkva je izgrađena tokom osamnaestog veka, i sastoji se od dva dela. Prvobitno je bila pravoslavna, a kasnije su je koristili katolici. Danas crkva ima dva oltara, a na groblju se sahranjuju i pravoslavni i katolici.
  • Glavna plaža je jedna od najdužih i najpopularnijih plaža u Crnoj Gori. Duga je oko dva kilometra, i veoma je lepo uređena. Poznata je po velikom broju sunčanih dana u toku godine. Prosečna letnja temperatura vazduha je 29, a vode 24 stepena celzijusa. Plaža je ispunjena velikim brojem kafića i barova.
  • Crvena plaža smeštena je u uvali na putu između Sutomora i Bara, duga je 50 metara i zauzima površinu od oko 600 metara kvadratnih. Poznata je po crvenoj boji peska. Po legendi, na steni iznad plaže su se okupljale nimfe, koje su češljale kose koralnim češljevima.
  • Sutomore je destinacija za uživanje. Ovo letovalište svake godine postaje sve popularnije, i posetiocima nudi sjajne uslove za savršeno leto.