Valuta u Bugarskoj

lev bugarska valuta

Sve što budete hteli da kupite u Bugarskoj, neće moći učiniti do sa našim dinarima. Naime, svaka država ima svoju valutu. Valuta je naziv za novac koji se u toj zemlji koristi, a novac je sredstvo plaćanja. Predivna Bugarska tako za turiste iz Srbije ima malu prepreku, ali toliko sitnu i lako rešivu da je prosto i ne možemo zvati preprekom.

Naime, ko god da putuje u Bugarsku, bio iz Srbije, ili pak Velike Britanije, Švajcarske, Amerike, Australije, Hrvatske, Bosne, svi oni kada stignu u Bugarsku novac moraju razmeniti u leve. Iako su evri valuta zemlja članica Evropske unije, uz par izuzetaka, kada članice iako su deo Evropske unije zadržavaju svoju valutu (npr. Velika Britanija, Mađarska…) i Bugarska je izuzetak. Ona sa potpisivanjem sporazuma o članstvu u zajednicu Evropskih zemalja nije prihvatila da prestane da koristi svoju valutu, lev kao sredstvo za plaćanje.

Turisti iz Srbije ipak moraju da promene dinare u leve, pre odlaska u Bugarsku ili u nekoj od manječnica kada se već stigne u Bugarsku. Novac je najpovoljnije promeniti odmah u Srbiji, kako ne biste imali problema sa pronalaženjem menjačnice koja prihvata dinare. Iako smo susedi, naša valuta nije baš popularna u Bugarskoj, pa je malo komplikovanije pronaći mesto na kom se dinari mogu razmeniti u evre. Međutim ako od kuće ponesete eure, onda nemate nikakvih problema.

U nekim hotelima i restoranima moguće je platiti i hotelski smeštaj i hranu i noćne izlaske, eurima. Međutim evri su pogodni i zato što se vrlo jednostavno menjaju u menjačnicama u Bugarskoj. Jer se za šoping bilo da kupujete u marketu osnovne namirnice ili u buticima neku garderobu ili šta god vam na odmoru nedostaje ili vam se svidi, koriste isključivo bugarski levi.

bugarska valuta lev

Novčana jedinica koja se koristi u Bugarskoj, lev ima međunarodnu oznaku BGN. Jedan lev jednak je 100 takozvanjih, njihovih stotinki. Kao što je kod nas jedan dinar jednako 100 para. Bugarski lev je stabilna valuta čija vrednost je vezana za euro. Međutim nije uvek bilo tako. Tek od 1997. Godine, Bugarski lev je regulisan od strane valutnog odbora i vezan po fiksnoj stopi za valutu Evropske unije, evro. Fiksna stopa iznosi 1 euro vredi 1,95583 leva.

Promena leva u eure ili za turiste značajnije, promena eura u leve moguća je na samo u menjačnicama nego i u bankama. Čak i u vreme praznika, menjačnice i banke su otvorene, doduše nekada samo neke od njih, a nekada i sve sa skraćenim radnim vremenom.

Takođe o načinima plaćanja treba da znate da je u Bugarskoj takođe omogućeno elektronsko plaćanje, odnosno moguće je da plaćate vašim visa, master card ili nekim drugim karticama za plaćanje. Moguće je takođe i elektronskim putem platiti unapred hotel iz Srbije, pa samim tim rezervisati sebi mesto i proći znatno jeftinije jer plaćate unapred. Elektronsko plaćanje je moguće zbog sistema banaka koje su stvorile mogućnosti za svoje klijente da gde god se nalazili vi vaš novac možete koristiti. Kreditne kartice koje se koriste u Bugarskoj su, osim visa i masterCard i AmericanExpress i DinersClub kartice.

Takođe, Bugarska kao i sve druge rezvijene i zemlje u razvoju ima dosta bankomata. Bankomati vam omogućavaju da novac koji niste poneli sa  sobom, a nalazi se na vašem bankovnom računu, da i njih možete da podignete i to u levima. Ako imate eurski ili levski devizni račun, onda treba u vašoj matičnoj banci da se raspitate kako možete da dižete novac van zemlje. Od banke, do banke različiti su uslovi za otvaranje deviznog računa, ali u svakoj je to moguće. Takođe devizni račun koji otvorite u svojoj zemlji, sa karticama za elektronsko plaćanje, možete da koristite ne samo u Bugarskoj, nego u bilo kojoj zemlji u inostranstvu, i u onima koje imaju i u onima koje nemaju euro kao standardnu valutu.

Papirnate novčanice leva pojavljuju se u apoenima samo od 2, 5, 10, 20, 50 i 100. Iako postoji i papirnata novčanica od jednog leva, ona se veoma slabo koristi, nego se za 1 lev više koriste kovanice. Od kovanica u Bugarskoj se koriste kovanice u vrednosti apoena 1, 2, 5, 10, 20, 50 stotinki i naravno od jednog leva.

Istorija leva

Lev je uveden kao valuta u Bugarskoj davne 1881. godine. Levi su tada bili vezani za zlatni standard, ali su se neki i pravili od plemenitih metala, zlata i srebra. Postoji podatak da je 1 lev 1928. godine iznosio 10,86956 miligrama zlata. U drugom svetskom ratu lev se vezuje za nemačku valutu – marku Rajha. Za jednu marku Nemačkog rajha bilo je potrebno 32,75 leva. Nakon II svetskog rata, Bugarska je bila pod Sovjetskom okupacijom, koja nije ukinula lev, ali ga je vezala za svoju valutu. Tada je 15 leva bilo potrebno da se kupi jedna sovjketska rublja. Od 1944. godine do 1947. godine,  u Bugarskoj je došlo do značajne inflacije u odnosu na Američki dolar, pa je od oktobra 1945 do marta 1947. Godine vrednost 1 dolara porasla sa 120 leva na 286,5 da bi se opet spustila na 143,25 leva. Da bi se sprečila nestabilnost vrednosti leva, 1952. Godine, uveden je novi lev. Novi lev je vredeo 100 starih leva i bio je vezan za američki dolar. Kada je srušen Berlinski zid, lev je vezan za nemačku marku, ponovo, gde je 1 DM vredelo 1000 leva. Od 1997. godine lev je vezan za euro.

U narednom periodu, očekuje se da će Bugarska prihvatiti euro kao glavnu valutu, a da će lev nestati – jer je se Bugarska obavezala na to ulaskom u Evropsku uniju. Predviđa se da će euro postati glavna valuta u 2014. Ili u 2015. godini.

Kako je dinar nestabilan, uvek treba proveriti kolika je vrednost dinara u odnosu na evre pa onda izračunati koliko dinara je jedan lev.