Zlatni pjasci
zlatni pjasci bugarskaZlatni Pjasci su jedno od veoma poznatih letovališta u Bugarskoj koje je takođe veoma veliko, a možda čak i najstarije letovalište na obalama Crnog mora. Ono se nalazi u blizini trećeg po veličini grada u Bugarskoj, u blizini Varne i to samo 17 kilometara severnije. U neposrednoj blizini Zlatnih Pjasaka nalazi se Nacionalni park prirode koji nosi isti naziv – Zlatni Pjasci ili u prevodu – zlatni pesak.
Letovalište je ponelo ime po veverovatno finom pesku koje krasi njegove obale. Po predanju, Zlatni Pjasci su bilo jedna od destinacija koju su pirati voleli da posećuju. Takođe smatra se da postoji zakopano blago na plaži Zlatnih Pjasaka, i da je od tog blada se pozlatio i pesak na obali. Plaža je mala, oko 3,5 kilometara dugačka, ali zato predivna. Sirina peščane plaže  je oko 100 metara.
Klima u letovalištu je kao i u ostalim mestima na obali Crnog mora, subtropska, sa vrelim letima i u proseku najtoplijem mesecu Junu. Prisustvo izvora toplih mineralnih voda čine da su Zlati Pjasci između ostalog i pravo balneološko carstvo sa SPA banjskim centrima. Kombinacija specifične klime i mineralnih voda čine da se u Zlatnim Pjascima veoma uspešno leče artritis, stresna stanja,neuroze, bronhitis i astma.

zlatni pjasci

U Zlatim Pjascima se nalazi nekoliko hotela od kojih je većina smeštena u šumi u okolini plaže. Kategorije hotela variraju u zavisnosti od usluge koje nude, ali takođe od kategorije zavisi i cena smeštaja. Većina hotela nudi all inclusive ponudu, po kojoj su sve usluge uključene u cenu, ali ima i onih u kojima može odvojeno da se plati samo smeštaj, ili samo hrana, ili samo spa tretmani.
U Zlatnim Pjascima se nalazi na hiljade ugostiteljskih i zabavnih objekata koji su raspoređeni po celom mestu. U restoranima se nude specijaliteti bugarske i internacionalne hrane, ali i muzičke i zabavne sadržaje. Zlatni Pjasci su čuveni po bogatom noćnom životu, pregršt klubova, kafića, diskoteka i restorana.

Uslovi za odmor u Zlatnim Pjascima su veoma atraktivni, kako za mlade koji čeznu za zabavom, takko i za porodice sa decom. Bogata ponuda za najmlađe turiste ogleda se u zabavnim akva parkovima, raznim igrališta za decu, sportski centri za decu, jahanje malih konja, ponija, a takođe hoteli nude i osoblje – animatore koji su zaduženi da zabavljaju decu, ali i da brinu o njihovoj sigurnosti.

Zlatni Pjasci su mesto koje svojim posetiocima nudi vrhunske uslove za sport i za odmor. Ronilački centri, teniski tereni, odbojkaški tereni na travi, betonu i plaži, tvorana za kuglanje, pejnbol, sve se nalazi u gradiću na obali Crnog mora. Za ljubitelje vodenih sportova Zlatni Pjasci su idealni, jer se tu nalaze dobri uslovi za jahting, skijanje na vodi, vožnja balonom, surfovanje, džet skijanje i skakanje padobranom u vodu.
Zlatni Pjasci ipak nude i obilje kulturnih i verskih objekata. Jedno od najpoznatijih objekata koji se obavezno moraju posetiti kada se odsedne u Zlatnim Pjascima je Aldžha Manastir koji se nalazi na samo četiri kilometra dalje od Zlatnih Pjasaka. Arheološki muzej, veliki Akvarijum, akvarijum sa delfinima gde može da se pliva sa ovim prekrasnim sisarima, pomorski muzej i brojne druge zanimljivopsti takođe se mogu pogledati u Bugarskoj u Zlatnim Pjascima.

Nacionalni park Zlatni Pjasci je mesto zbog kog turisti načešće i posećuju ovo letovalište. To je najmanji nacionani park u Bugarskoj koji zauzima svega 13,2 kvadratna metra, a smešten je na 17 kilometara severnije od Varne. Zlatni Pjasci su proglašeni nacionalnim parkom 1943. godine, kako bi se sačuvale brojne retke životinjske i biljne vrste.  U Nacionalnom parku se nalazi preko 150 biljnih vrsta koje su izuzetno lekovite i koje se koriste u medicinske svrhe za ozdravljenje ljudi.
Kroz park se prostiru 5 specijalnih i 5 turističkih staza, za ljubitelje prirode, posetioce i bolesnike koji u Zlatne Pjeske dolaze radi ozdravljenja. Šetajući, mogu se najbolje i upoznati biološke i pejzažne krasote parka koji je pogodan i za planinarenje, biciklizam, dečiji turizam, foto turizam, turizam za osobe sa posebnim potrebama.