Abu Simbel
abu simbel egipat
Abu Simbel je arheološko odredište smešteno u blizini istoimenog naselja na krajnjem jugu Egipta, na zapadnoj obali reke Nil. Nalazi se u Nubiji, na 240 km jugozapadno od grada Asvana, uz granicu sa Sudanom. Predstavlja jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta i jednu od najvećih turističkih atrakcija u Egiptu. Ipsambul ili Meha, kako se nekada zvao Abu Simbel, je kompleks koji se sastoji od dva hrama egipatskog vladara faraona Ramzesa II Velikog. Hramovi su sagrađeni u 13. veku p.n.e., a otkrio ih je1813. godine Đovani Batista Belzoni, italijanski avanturista i istraživač. Od 1979. godine hramovi se, kao remek delo staroegipatske arhitekture i jedan od najvećih spomenika celokupne svetske civilizacije, nalaze na listi UNESCO-ve kulturne baštine.
abu simbel egypt

Kada je šezdesetih godina 20. veka otpočela izgradnja brane u Asvanu, zbog porasta nivoa Nila hramovi su bili ugroženi. Zato je pod pokroviteljstvom UNESCO-a otpočelo njihovo premeštanje sa originalne lokacije. Taj postupak, jedan od najvećih arheoloških poduhvata u svetskoj istoriji, desio se u vremenskom periodu od 1964. – 1968. godine. Hramovi su rastavljeni u ukupno 1036 delova, od kojih je svaki bio težak oko 30 tona, što je predstavljalo izuzetno komplikovan proces, nakon čega se pristupilo njihovom premeštanju. Međutim, vremenski proračuni naučnika nisu bili najbolji jer je nivo Nila rastao brže nego što se očekivalo. Tako je premeštanje predstavljalo dramatičnu trku sa vremenom, a hramovi su ipak ostali neoštećeni. Oni se danas nalaze na platou 61 metar višlje i 210 metara severnije od prvobitne njihove lokacije. Lokalitet je ponovo otvoren za posete 1969. godine.
Kompleks Abu Simbel čine dva hrama: veliki hram Ramzesa II i mali hram koji predstavlja grobnicu Ramzesove žene Nefertari.

abu simbel egipat

Veliki hram faraona Ramzesa II je velelepno zdanje ukopano u stenu veličine 38×65 metara, jednaod najvećih i najlepših građevina čiji je tvorac ovaj veliki egipatski vladar. Ulazna fasada hrama ukrašena je grandioznim statuama Ramzesa II u sedećem položaju, visine 24 metara. Ukupno ih je četiri, po dve sa obe strane ulaznih vrata. Drugoj levoj statui do samog ulaza fali gornji deo koji se nalazi ispod same statue. Pretpostavlja se da je ova statua oštećena u velikom zemljotresu koji se dogodio na ovim prostorima 27. godine p.n.e. i koji je uništio mnoge hramove drevnog Egipta, a restauracija statue namerno nije izvršena, pošto je hram tako izgledao kada je otkriven u 19. veku. Na glavama Ramzesovih statua nalazi se dvojna egipatska kruna ili kruna ujedinjena, a na njegovom čelu je tzv. ureus, kraljevska kobra ili treće oko boga Ra. Oko njihovih nogu nalaze se male statue njegove dece, kao i statue dve žene – njegove majke Tie i njegove žene Nefertari. Iznad ulaznih vrata, tj. između ove dve grupe statua smeštena je stojeća figura boga izlazećeg sunca Ra – Harakhtea, sa ljudskim telom i glavom sokola na kojoj je sunčev disk. Sa obe Ra – Harakhteove strane, malo ispod, nalaze se figure Ramzesa II sa rukama ispruženim prema božanstvu, na čijim dlanovima je figura boginje istine i pravde Mat. Unutrašnjost hrama, uklesana 60 metara u prirodnu stenu, sastoji se od većeg broja odaja, a ulazna odaja ima po 4 Ramzesove statue sa obe svoje strane, koje su u stvari stubovi za pridržavanje tavanice. Hram sadrži oslikane detalje iz bitke kod Hadeša, iz ratova u Libiji i Siriji, kao i detalje iz Ramzesovog života. Na samom kraju unutrašnjeg dela nalazi se najvažnija odaja – svetilište sa 4 sedeće statue: statua Ramzesa II i statue bogova kojima je hram i posvećen (Amon Ra, Ra – Harakhte i Ptah). Kuriozitet predstavlja i savršena orijentacija hrama u pravcu istok-zapad, tako da sunčevi zraci dva puta godišnje, 21. februara i 21. oktobra, tačno u 5 sati i 58 minuta, dopiru do samog kraja unutrašnjosti hrama i osvetljavaju najpre statue Ramzesa i boga Amon – Ra, a potom i statuu Ra – Harakhtea, dok statua boga Ptaha ostaje neosvetljena, pošto je on bog mraka i podzemnog sveta.
Severno od velikog hrama smešten je mali hram – grobnica faraonke Nefertari, koju je Ramzes podigao u čast svoje žene. Dimenzije malog hrama, posvećenog boginji lepote, ljubavi, muzike i sreće Hator, su 8×12 metara. Ulaz u mali hram je ukrašen statuama raspoređenim levo i desno od samih vrata. Ukupno ih je 6, od čega 4 Ramzesove i 2 Nefertarine. Statua u sredini desne strane u stvari predstavlja statuu boginje Hator, ali sa likom prelepe kraljice Nefertari. Zanimljivost predstavlja veličina ženskih statua, koje su jednake kao i muške, tako da je Ramzes II prvi egipatski vladar koji je svojoj ženi dao moć da se uzdigne do njegove visine. Inače svih 6 statua na ulazu u mali hram imaju visinu veću od 10 metara. Unutrašnjost hrama oslikana je scenama iz kraljičinog života, a u sklopu tih scena povremeno se pojavljuje i Ramzes II Veliki. Na krajnjem zidu malog hrama nalazi se statua boginje Hator, koja ima oblik božanske krave, a prikazana je kako izlazi iz planine.