Alanja
alanja iskustva
Alanja je grad na jugu turskog dela obale Sredozemnog mora u pokrajini  Antalija, administrativni centra istoimene oblasti čija ukupna površina iznosi 1.598 km2 i u kojoj živi oko 250.000 stanovnika, od čega 99.000 u samom gradu. Ovaj mediteranski grad smešten je u zalivu Antalija, na poluostrvu Pamfilija i u podnožju planinskog masiva Taurus, oko 130 km istočno od grada Antalije. Alanja leži u istinskom prirodnom raju, okružena sa jedne strane morem i rajskim peščanim plažama, a sa druge strane bujnom planinskom vegetacijom sa šumama kedra i crnog bora, smokvama i najraznovrsnijim zimzelenim vrstama, koja je ispresecana brzim i hladnim planinskim rekama. Područjem preovladava mediteranska klima sa više od 300 sunčanih dana u toku godine. Leta su duga i topla, a zime blage i kišovite. Srednja godišnja temperatura vazduha iznosi 19oC, dok je prosečna temperatura mora 21oC, s tim da tokom avgusta, u jeku sezone, dostiže i 28oC. Pored toga, Alanja je i grad sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, ali i moderno letovalište sa luksuznim hotelima, uređenim plažama, velikim brojem restorana, kafića i tržnica i odličnim mogućnostima za noćni provod.
alanja smestaj hoteli apartmani turska

Postoje arheološke iskopine koje svedoče o nastanjivanju područja današnje Alanje još u starijem kamenom dobu, a tokom bronzanog doba, oko 3.000. godine p.n.e., nekoliko kilometara južnije, u Sideri, postojala je morska luka. Pronađena je i jedna pločica iz 625. godine p.n.e. sa natpisom na Feničanskom jeziku, a postoji i jedan grčki rukopis iz 4. veka p.n.e. u kome se opisuje ovo područje. Grad i luku Kalonoros na području današnje Alanje osnovali su najverovatnije Grci u 4. veku p.n.e. Kasnije je grad, poznat pod nazivom Korakesijum, bio u sastavu Rimskog carstva, a postoji predanje prema kojem je Marko Antonije grad poklonio Kleopatri, koja je uživala u njegovim prirodnim lepotama, a iz obližnjih šuma eksploatisala je drveće za izgradnju vojnih brodova. U periodu vizantijske prevlasti, grad je nazvan Kaporonos (lepa planina). U 13. veku grad osvajaju Seldžuci, po čijem vladaru Aladinu Kejkubatu, dobija ime Alije, a u 14. veku italijanski trgovci menjaju naziv u Kandeporo. Današnje ime Alanja, gradu je dodelio 1935. godine Kemal Paša Ataturk, rodonačelnik moderne turske države.
letovanje turska turska letovanje
Alanja je danas moderan turistički grad i popularno letovalište sa plažama ukupne dužine preko 26 km. Zbog dobrog kvaliteta morske vode, ekološkog okruženja, bezbednosti i dodatnih usluga, neke plaže dobile su priznanje i nagrađene su plavim zastavicama. Većina plaža je šljunkovita ili peščana, a nalaze se u blizini hotelskih kompleksa. Gradska ili Ataturkova plaža prostire se u nedogled, ulaz na nju je slobodan, a iznajmljivanje suncobrana i ležaljki se naplaćuje. Kleopatrina ili Dalamtas plaža koja je nosilac plave zastavice, prostire se od gradske citadele duž zapadne strane poluostrva ukupnom dužinom od 4 km. U blizini plaže nalazi se poznata gradska pećina Dalmatas, po kojoj je plaža i nazvana. To je lepo uređena peščana plaža, a peska se nalazi i po morskom dnu. Mnogi je smatraju najboljom plažom u Alanji. Kejkubat plaža prostire se od centra grada prema istoku u ukupnoj dužini većoj od 3 km. Karakteristična je po kvalitetnom sitnom pesku, prozirno čistoj vodi, stenama i bujnoj vegetaciji koja je okružuje. Portakali ili Orange Beach nadovezuje se na Kejkubat plažu i vodi dalje uz obalu prema istoku dužinom od 1 km. Iza plaže nalaze se padine planine Taurus, a u njenoj blizini hladna planinska reka Dim uliva se u Sredozemno more. Plaža je peskovita, ulaz na nju je besplatan, na njoj se nalazi i više ugostiteljskih objekata. Nosi plavu zastavicu. Na oko 5 km zapadno od Alanje nalazi se Ulas plaža, u čijoj blizini je smešten istoimeni park, tako da je plaža pogodna za organizovanje piknika i roštilja u mirnom prirodnom okruženju. Plaža Incekum po kvalitetu peska spada u najbolje plaže na Turskim obalama. Udaljena je oko 25 km zapadno od centra Alanje. Od ostalih plaža na području Alanje izdvajaju se još i Fugla plaža i plaža Mahmutlar.

Sve plaže imaju dobre uslove za sportove na vodi. Na njima se može iznajmiti oprema za jedrenje, ronjenje, skijanje na vodi i druge vidove vodenih aktivnosti. Bogat podvodni svet pravi je raj za ljubitelje ronjenja, a u vodama Sredozemnog mora mogu se videti brojne vrste ribica, meduze, morske zvezde, sunđeri, hobotnice itd. Na 10 minuta hoda od plaže Dalamtas nalazi se veliki Akva park koji se prostire na 65.000 m2 i nudi posetiocima brojne vodene atrakcije: 23 tobogana, velike i male bazene, vodeni grad itd. U sklopu parka postoji i nekoliko kafića i restorana. Takođe, uglavnom u sklopu hotela, postoje i brojni sportski tereni za golf, tenis, košarku, odbojku na pesku itd. Alanja ima i veliku karting stazu, uređenu po svetskim standardima, koja se prostire na površini od 3 hektara.
hrana turska letovanje

U Alanji postoji i veliki broj kulturno-istorijskih i prirodnih znamenitosti. Glavna ulica u gradu je Bulevar Ataturk, ukrašena drvoredima palmi i eukaliptusa i fikusima, a presecaju je ulice sa zasadima pomorandži, limuna i nara. Dominantan objekat u Alanji je Zamak Alanja, citadela podignuta za vreme vladavine Seldžuka 1226. godine na ruinama rimske i vizantijske tvrđave. Nalazi se na vrhu brda smeštenog u južnom delu Alanje, na nadmorskoj visini od 250 m. Unutar zidina citadele nalaze se Džamija Sulejmana Veličanstvenog, vile iz različitih istorijskih razdoblja, kao  i više luksuznih vila izgrađenih u 19. veku. Celo brdo je jedan veliki muzej pod otvorenim nebom. Sa njega se prostire prelep pogled na Alanju i Sredozemno more. Na istočnim padinama brda nalazi se Crvena kula (Kizlikule), najveći simbol Alanje, sazidana 1226. godine od crvenih cigli, po kojima i nosi naziv. Reprezentativni je primerak vojne arhitekture u srednjem veku. U njenoj unutrašnjosti nalazi se Etnografski muzej, osnovan 1979. godine. Muzej ima dve postavke – etnografsku i arheološku, koje daju prikaz istorije grada, citadele i kule. U Alanji se nalazi i Muzej kuća Ataturk, posvećena ocu moderne turske države Mustafi Kemalu Ataturku, koji je odsedao u ovoj kući pretvorenoj u muzej 1987. godine. U njoj su izloženi Ataturkovi lični predmeti, nameštaj i druga imovina, fotografije, lična dokumenta itd. U blizini Crvene kule smešteno je i staro brodogradilište iz 17. veka, još jedno od obeležja grada.
U okolini grada nalazi se više pećina, koje predstavljaju jedinstvenu prirodnu atrakciju i privlače veliki broj posetilaca. Pećina Dalamtas, otkrivena 1948. godine, nalazi se na zapadu poluostrva, uz samo kopno, u blizini gradske citadele. Poznata je po vazdušnim strujanjima koja pogoduju astmatičarima, a u njoj je konstantna temperatura 22 do 23oC. Pećinu krase stalaktiti i stalagmiti, stari više hiljada godina. Pećina Korsanlar Magarasi ili gusarska pećina nalazi se ispod poluostrva, a veruje se da su u njoj gusari krili svoje robinje, pa je poznata i kao devojačka pećina. U nju se može ući čamcem. U mestu Catak, 15 km severoistočno od Alanje, nalazi se Pećina Kadrini sa zadivljujućim stalagmitnim i stalaktitnim nakitima. U njoj su pronađeni delovi ljudskih skeleta i fosilni ostaci, za koje se pretpostavlja da su stari više od 20.000 godina. Pećina Dim smeštena je na obroncima planine Cebeli Reis, na oko 240 metara nadmorske visine, udaljena 12 km od centra Alanje. Unutar pećine postoje dve uređene staze za posetioce, jedna dužine 50 m, dok je druga dugačka 360 m. U unutrašnjosti se nalazi malo pećinsko jezero. Od brojnih pećina u okolini, pored pomenutih, najinteresantnije su Fosforna pećina, prepoznatljiva po svetlucavim zidovima, Pećina ljubavnika (Asiklar Magarasi), koja svojim tunelom dugim oko 50 m, povezuje dva kraja poluostrva, kao i pećina Lažni svet, udaljena oko 40 km od Alanje, smeštena na visini od 1.065 metara, ukrašena stalaktitima i stalagmitima, a u njoj se nalaze i pećinski biseri, fosili, delovi keramike, ali i slepi miševi. Kanjon Sepadere smešten je 45 km istočno od Alanje, kod istoimenog sela. Najveća atrakcija kanjona, kroz koji vodi dobro obeležena, ali i dosta strma pešačka staza je impozantan vodopad. Na vrhu kanjona nalazi se zadivljujući vidikovac.

Iz Alanje se organizuju grupni odlasci do brojnih okolnih znamenitosti. Grad Side, udaljen 80 km od Alanje zanimljiv je zbog ostataka drevnog istoimenog grada koji potiče iz 6. veka p.n.e. Među brojnim znamenitostima najočuvaniji su rimski teatar i tvrđava Apolo. U gradiću Gazipaša, udaljenom 40 km od Alanje mogu se videti brojne interesantne pećine, kao i bogata kulturno-istorijska zaostavština, pre svega dobro očuvane tvrđave Selinus, Iotape, Lamus, Nefelis i Antiočeta. Takođe, iz Alanje se može otići na organizovani džip safari, zatim na Krstarenje brodom, Splavarenje na reci Manavgat, a organizuju se i izleti do Pamukalea, Kapadokije i brojnih drugih okolnih atrakcija.

U Alanji postoji veliki broj ugostiteljskih objekata – restorana, kafića, barova, dok su za dobar noćni provod zadužene brojne diskoteke i klubovi. Smeštajne kapacitete obezbeđuju mnogobrojni hoteli, uglavnom visoko kategorizovani, sa bogatim dodatnim sadržajima (spa i velnes centri, bazeni, hotelske plaže, teretane, sportski tereni itd.). Smeštaj se može naći i u velikom broju privatnih pansiona. Za ljubitelje šopinga postoji mnoštvo prodavnica u kojima se mogu kupiti odevni predmeti, nakit, kvalitetni tepisi, tašne, torbe i drugi ručno napravljeni proizvodi od kože. Ipak, najveća potražnja je za ručno dekorisanim i obojenim tikvama. U Alanji postoji i veliki šoping centar Alanyum sa više od 50 prodavnica, supermarketima, bioskopom, posebnim delom za decu i brojnim drugim sadržajima.

Dobru Saobraćajnu povezanost obezbeđuje moderan aerodrom u Antaliji, udaljen oko 120 km od Alanje. Sa njega avioni redovno lete do mnogih evropskih gradova, kao i do dva najveća turska grada Istanbula i Ankare. Takođe, iz svih većih gradova u Turskoj do Alanje postoji više dnevnih autobuskih linija.