Barselona
barselona
Barselona se nalazi na istoku Španije, u pokrajini Katalonija, na obali Sredozemnog mora. Glavni grad Katalonije prostire se na površini od 100, 39 kvadratnih kilometara, a broji oko 1 700 000 stanovnika. Barselonu karakteriše mediteranska klima, sa dugim i toplim letima, i blagim i suvim zimama.
Barselona je grad sa dugom i bogatom istorijom. Bila je naseljena još u predrimsko vreme. Grad obiluje atrakcijama iz raznih perioda. Vaš boravak u Barseloni započnite obilaskom brojnih znamenitosti. Neki od simbola katalonske prestonice su :
barselone
• Čarobna fontana izgrađena je davne 1929. godine, u vreme kada se u Barseloni održavao Svetski sajam. Reč je o jednom od najvećih simbola grada, sa preko 2, 5 miliona posetilaca u toku godine. Ne propustite da uživate u čak 13 muzičkih koreografija tokom kojih se menjaju boje.
• Sagrada Familia je nezaobilazna atrakcija Barselone. Ova predivna katedrala delo je svetski poznatog Antonia Gaudia, čoveka koji je započeo projekat za koji se smatralo da neće moći da se dovrši. Radovi su počeli 1882. godine, a do danas nisu završeni. Zapravo, procenjuje se da je katedrala tek na pola izgrađena. Sam Gaudi stradao je 1926. godine, kada ga je udario tramvaj. Sagrada Familia se od 2005. godine nalazi na UNESCO – voj listi svetske baštine.
• Antonio Gaudi je za sobom ostavio još jedan sjajan projekat. To je Parc Güell, simbol Barselone i jedna od najpopularnijih lokacija u gradu. Park je nastao u periodu između 1900. i 1914. godine, a sastoji se od nekoliko značajnih celina. U parku se nalazi kuća u kojoj je Gaudi živeo. U njoj se nalazi muzej posvećen poznatom arhitekti. Na vrhu stepenica nalazi se Hipostilna dvorana, u kojoj se nalazi 86 dorskih stubova. Tu je i popularna Zmajeva fontana, sa nekoliko hiljada šarenih komadića keramike, sastavlkjenih u mozaik. Zatim se opustite na Zmijolikoj klupi, jednoj od najdužih klupa na svetu.

barcelona
• Park de la Ciutadella će vas vratiti u svet devetnaestog veka. Park je izgrađen 1888. godine, a nekada se tu nalazila citadela iz vremena Filipa V. Zloglasno utvrđenje zamenio je predivan park, u kome je održana Svetska izložba 1929. godine. Prilikom posete parku ne propustite Zoološki vrt, jezero, kao ni sjajnu kuću palmi.
• Plaça del Rei je predivan trg, koji se međutim retko preporučuje posetiocima. Ovo je greška, jer kada se nađete na njemu, shvatićete svu lepotu ovog mesta. Trg okružuju građevine iz srednjeg veka, što mu daje jedinstven ambijent.
• La Ramba, ulica duga čak 1 , 2 kilometra, je lokacija na kojoj ćete da vidite sve i svašta. Želite da vam gatara gleda u dlan, da vidite pantomimičare, da kupite cveće ? Sve to može, ali ne samo to. La Ramba je ispunjena znamenitostima kao što su Font de Canaletes, Reial Acadèmia de Cièncias i Arts, Plaça de la Boqueri, Gran Teatre del Liceu, Museu de Cera….

barselona
• Ljubitelji fudbala će naravno želeti da posete možda i najpoznatiji objekat u Barseloni, čuveni stadion Camp Nou. Ovo zdanje izgrađeno je u periodu od 1954 – 1957. godine, a ima kapacitet od 99 354 mesta. Na ovom stadionu svoje utakmice igra Barselona, a poseduje pet zvezdica za kvalitet.
• Ako ste završili obilazak grada, onda se uputite na naku od prelepih plaža. Plaža Barceloneta se nalazi na svega 20 minuta hoda. Reč je o dugoj plaži, ispunjenoj restoranima. Imajte na umu da je ovde uvek gužva. Nova icaria se nalazi u centru grada. Reč je o mirnijoj plaži sa nekoliko ugostiteljskih objekata, što je čini pogodnom za porodicu. Bogatell je plaža nastala za potrebe održavanja Olimpijskih igara 1992. godine. Plaža je duga oko 600 metara, a idealna je za trčanje i vožnju bicikla. Još jedna plaža nastala za vreme Olimpijskih igara je La MarBella. Preko 60% posetilaca su žene, pa je plaža poznata i pod imenom „ ženska plaža “. Takođe, ovo je nudistička plaža. Ll evant je mlada plaža. Nastala je 2006. godine, a duga je 380 metara. Ovo je još jedno sjajno mesto za porodično uživanje.
• Ovo su samo neke od brojnih atrakcija. Ne zaustavljajte se samo na ovome. Istražujte brojne tajne katalonske prestonice, verujte, ima ih mnogo. Provedite leto u jednom od najlepših gradova sveta.