Belek
belek beach turkey
Belek je mali mediteranski gradić u distriktu Serik, u provinciji Antalija, smešten na 30 km od grada Antalije prema istoku. Van sezone to je mirno mesto sa svega 750 stanovnika, a tokom leta broj ljudi u Beleku se popne na više od 10.000. Belek je nosilac turizma u Turskoj, savremeno letovalište čiji su hoteli najveći, najmoderniji i najluksuzniji u čitavoj Turskoj. Neki od njih ubrajaju se u najlepše hotele na čitavoj mediteranskoj obali. Takođe, ovaj prelep gradić predstavlja i veliki golf centar, na čijim se terenima, uređenim po najvišim svetskim standardima, često organizuju internacionalni turniri. Još jedna značajna karakteristika Beleka je njegovo prirodno okruženje, prepoznatljivo po šumama crnog bora i eukaliptusu, u kome raste i više od 30 endemskih vrsta biljaka. U toj jedinstvenoj oazi je prirodno stanište za više od 100 vrsta ptica, od kojih neke spadaju u ugrožene, a jedna veoma retka vrsta sove postala je simbol i zaštitni znak ove ekstravagantne turističke destinacije.
turska belek

Belek ima mediteransku klimu sa toplim i sušnim letima i blagim i kišovitim zimama. Tokom dva najtoplija meseca jula i avgusta prosečna temperatura vazduha iznosi više od 30oC, a prosečna godišnja temperatura mora je 21oC. Turistička sezona u Beleku, koji ima više od 300 sunčanih dana u godini, traje od aprila do novembra.
Plaže u Beleku su uglavnom peščane, sa prozirno čistom vodom boje tirkiza, zadovoljavaju najviše standarde, savršeno su uređene i čiste, imaju tuš kabine, toalete, kabine za presvlačenje, ugostiteljske objekte, sopstveno obezbeđenje, uz njih su smešteni parkinzi, tako da je većina plaža nosilac plave zastave. Takođe, na plažama postoje odlični uslovi za bavljenje vodenim sportovima, organizuju se škole plivanja, ronjenja, jedrenja na talasima, skijanja na vodi itd. Neke plaže koje se nalaze u sklopu hotela imaju neverovatan izbor dodatnih sadržaja – više ekskluzivnih akva parkova, bazena, klajmbing zid, tereni za golf, teniski tereni, košarkaški tereni, tereni za odbojku na pesku, tramboline, skejt rampa, bioskop i pozorište na otvorenom itd.

letovanje belek turska
U samom centru nalaze se džamija, nekoliko spomenika i veštački vodopad. Naselje ima nekoliko ulica u kojim su smeštene brojne prodavnice sa velikim izborom suvenira i rukotvorina, zatim restorani, kafići, diskoteke itd. U restoranima možete probati neki od tradicionalnih turskih specijaliteta, a barovi i noćni klubovi nude nezaboravni noćni provod. Ono po čemu je Belek prepoznatljiv su, svakako, golf tereni. Ovde se nalazi najznačajniji i najveći golf centar u čitavoj Turskoj, koji zauzima površinu od 1.500 hektara, sa dva terena koji zadovoljavaju sve svetske standarde. Na njima se redovno organizuju međunarodna i domaća profesionalna takmičenja, ali i amaterski turniri.
Smeštaj obezbeđuju hoteli koji spadaju u najluksuznije, ne samo u Turskoj, nego i na čitavoj mediteranskoj obali. Belek ima više od 50 hotelskih kompleksa najviše kategorije, a neki od njih se svrstavaju u rang najboljih svetskih hotela. Pored luksuznih soba, hoteli imaju izvanredne dodatne sadržaje, koji svakom gostu omogućavaju maksimalni odmor i uživanje, a posetu Beleku čine nezaboravnom. Svi hoteli imaju u svom sastavu spa i velnes centre, fitnes centre, salone za masažu, bazene za opuštanje, turska kupatila,  akva parkove, dečije igraonice, teretane, sale za bilijar i stoni tenis, 3D bioskope, sportske terene, parkove itd. Jedan od najinteresantnijih je svakako hotelski kompleks u čijem sklopu se nalazi minijaturna replika najlepših svetskih ulica, trgova i parkova, delfinarijum sa animatorima. Posebna atrakcija ovog hotela je tematski park urađen po uzoru na drevni grad Troju.
letovanje turska

U neposrednom okruženju Beleka nalaze se brojne znamenitosti, kako kulturno-istorijske, tako i prirodne. Najveća prirodna atrakcija je zadivljujući vodopad Manavgat, koji se nalazi na istoimenoj reci, u rajskom prirodnom okruženju u kome žive brojne ptičije i životinjske vrste. Termesos je nacionalni park na planini Guluk Dagi, značajna po velikom broju retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Pored toga, ovde se nalaze i ruševine drevnog grada Termesos, smeštenog na nadmorskoj visini od 1.000 metara. Među njegovim ruinama najbolje su očuvani ostaci gradskog trga, tj. agore, velikog rimskog teatra, malog grčkog odeona, ruševine rimskih kuća, zatim ostaci 6 hramova, različitih stilova gradnje, posvećenih božanstvima, kao i ostaci gradskog groblja. Na pola puta od Beleka prema Antaliji smešteni su ostaci antičkog grada Perge, jednog od najbogatijih i najvećih gradova helenističkog doba. Među ruševinama su najbolje očuvani ostaci Artemidinog hrama, akropola i veliki amfiteatar. Još jedan arheološki lokalitet u blizini Beleka je Aspendos, gde se nalazi jedan od najbolje očuvanih velikih amfiteatara na čitavom svetu. Izgrađen je po planovima čuvenog grčkog arhitekte Zenona, najverovatnije 155. godine p.n.e. Tokom svoje vladavine ovim područjem koristili su ga i Seldžuci, a u upotrebi je i danas. Može da primi oko 7.000 gledalaca. Tokom godine u njemu se održavaju brojni umetnički programi, među kojima je  najvažnije dešavanje Međunarodni festival opere i baleta, koji se organizuje svake godine tokom jula i avgusta.

Belek ima dobru saobraćajnu povezanost zahvaljujući blizini aerodroma u Antaliji, udaljenog oko 30 km od Beleka. Iz Antalije u Belek i obrnuto, postoji redovna mini – bus linija koja saobraćaja više puta u toku dana. Od Antalije postoje autobuske linije prema većini većih gradova u Turskoj.