Đerba
đerba tunis
Đerba je ostrvo u mediteranskom zalivu Gabes, na jugu Tunisa. Sa širinom od 26 i dužinom od 27 km, ukupne površine 514 km2, predstavlja najveće ostrvo severne Afrike. Ima oko 140.000 stanovnika, najviše u glavnom gradu Houmt-Souku, koji ima oko 65.000 stanovnika. Grad se nalazi na oko 110 km istočno od Gabesa i na oko 250 km južno od Sfaksa. Stanovništvo Đerbe ima multietnički sastav, pošto, osim muslimana, na ostrvu postoji i jevrejska zajednica, sa tradicijom dugom preko 2.500 godina, dok su doseljenici sa Malte katoličke veroispovesti. Ostrvo Đerba predstavlja jedino područje u celom Tunisu u kome je još uvek u upotrebi berberski jezik.
Klima na ostrvu je mediteranska sa blagim elementima pustinjske klime. Đerba ima prosečno 340 sunčanih dana u godini, a temperature su nešto više u odnosu na druga turistička odredišta na Sredozemnom moru. Posebno je interesantan podatak da zimi dnevne temperature često dostižu i 22. podeok celzijusove skale.

djerba tunis
Prema legendi, još je Odisej tokom svojih mediteranskih pustolovina posetio Đerbu. Postoje podaci koji govore da je tokom 3. veka ostrvo bilo pod vlašću Rimljana i nosilo je naziv Meninx. U ranom srednjem veku ostrvom su vladali pripadnici muslimanske sekte Ibadi. Normani su dva puta, jednom u 12. i jednom u 13. veku, upravljali Đerbom, a sve od 1503. godine pa gotovo do kraja 19. veka, ostrvo je bilo u sastavu Osmanskog carstva, s tim da je jedna kratak vremenski period u prvoj polovini 16. veka ostrvom zavladala Španija. Od 1881. godine Đerba je deo francuske kolonije, sve do 1956. godine, kada Tunis konačno postaje nezavisna država.

Đerbu sa kopnom povezuje nasip dužine 6 km, napravljen još u doba starih Rimljana. „Ostrvo ljubavi“ ili „Polinezija Mediterana“, kako još nazivaju Đerbu, sasvim je ravne površine, karakteristično po pustinjskim prostranstvima, maslinjacima, vinogradima, palmama, a ostrvo je i prirodno stanište ružičastog flamingosa, zaštićene ptičije vrste. Đerba ima prelepe peščane plaže i turističke zone sa bogatom ponudom hotela koje su smeštene uglavnom na severoistočnom delu ostrva, naspram Malte, dok se manji broj hotela nalazi na zapadu, prema Sfaksu i Grabesu. Mali ostrvski gradići su na taj način zaštićeni od gužve karakteristične za velike turističke centre, pa su dobrim delom sačuvali svoju autentičnost, pre svega tradicionalnu arhitekturu i bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Sve ove činjenice doprinele su turističkom razvoju ostrva Đerbe, koje danas spada u red najpoznatijih turističkih destinacija u Tunisu.
đerba tunis

Jedino veće naselje na ostrvu je grad Houmt Souk, administrativni centar Đerbe, u kome živi oko 65.000 ljudi. Grad ima brojne istorijske znamenitosti, arhitektura u njemu je tipična za ovo ostrvo. Kuće su uglavnom upadljive po beloj boji, a kroz grad se prostiru brojni sukovi sa velikim brojem radnji, bazara i tradicionalnih prodavnica koje nude širok izbor najraznovrsnijih proizvoda, od suvenira, tradicionalnih rukotvorina, grnčarije, odeće, pa sve do zlatnog i srebrnog nakita, po čijoj izradi je ovaj grad poznat u svetu. Restorani u gradu nude uglavnom riblje specijalitete, a noćni život nije razvijen, pošto se svi ugostiteljski objekti zatvaraju u 20 časova. Houmt Souk ima i svoju buvlju pijacu, a na dvadesetak minuta hoda od centra grada nalazi se ribarska luka. U neposrednoj blizini luke smeštena je tvrđava Bojr el Kebir or Bojr Ghazi Musapha Jerba, koja je podignuta krajem 13. veka, na lokaciji na kojoj se ranije nalazilo rimsko utvrđenje. Zidove tvrđave sazidao je tadašnji admiral Aragona i Sicilije Roger de Loria, a svoju današnju strukturu ovaj velelepni odbrambeni objekat dobio je u 16. veku. Guellala je gradić na Đerbi poznat po keramičkom selu Guellala u kome postoji oko 450 grnčara i više grnčarskih radionica za proizvodnju predmeta od gline. Takođe, u ovom naselju nalazi se Muzej folklora. Jedna od najvećih turističkih atrakcija na ostrvu je svakako kompleks Đebra explore smešten u blizini Aghira. U okviru ovog kompleksa postoje brojni zanimljivi sadržaji – park sa brojnim vrstama divljih životinja i ptica, pustinjska oaza, farma krokodila, istorijsko selo, trgovinski centar, veliki broj restorana itd. Ovom kompleksu, takođe, pripada i muzej islamske umetnosti Lalla Hadhira sa 15 galerija u kojima su izložene zbirke sa više od 1.000 umetničkih predmeta.
djerba

Muzej raspolaže i eksponatima vezanim za razvoj religije na ostrvu, od kojih najstariji potiču iz 13. veka. El Ghriba je najstariji jevrejski hram u Africi i jedna od najstarijih sinagoga u celom svetu, verovatno podignuta pre više od 2.000 godina. Prema predanju, mesto na kome se sinagoga nalazi, odabrano je za njenu izgradnju jer je na njega pao, kako se u to vreme verovalo, sveti kamen, a to je u stvari bio meteorit. Postoji tvrdnja da se u Gribi čuvaju najstariji svici Tore. Ovaj hram je svake godine u maju domaćin tradicionalnog okupljanja Jevreja iz celog sveta. Za posetioce sinagoge važe stroga pravila odevanja, a u Gribu se može ući isključivo bez obuće, bosim nogama. Ostrvski gradić i luka Ajim privlači pažnju turista zbog lokacije Mos Eisley, uređene za potrebe snimanja prvog dela poznatog holivudskog filmskog serijala Star Wars. Peščane plaže su jedna od glavnih turističkih atrakcija ostrva. One se prostiru duž svih obala Đerbe, a najlepše plaže su skoncentrisane na severoistoku ostrva. Većina plaža nalazi se u vlasništvu hotela, ali postoji i nekoliko javnih plaža. Pored čistog i tirkizno plavog Sredozemnog mora, na plažama postoje i brojni dodatni sadržaji. Đerba svojim gostima pruža odlične uslove za sportove na vodi i druge oblike sporta i rekreacije – tenis, biciklizam, jahanje itd. Smeštajne kapacitete obezbeđuje, pre svega, turistička zona (Zone Touristique) na severu Đerbe u kojoj se nalazi više od 100 hotela i vila, koji po dosta pristupačnim cenama pružaju vrhunske usluge. Zato je potražnja za smeštajem, što opet svedoči o popularnosti ostrva kao turističke destinacije, izuzetno velika, pa je neizostavno da se „karte“ za Đerbu rezervišu unapred. Za one sa debljim novčanikom postoje i luksuzni hoteli, koji, osim smeštaja, nude i mnoštvo drugih sadržaja. Na 8 km od Houmt Souka, glavnog grada Đerbe, u Meliti, nalazi se ostrvski aerodrom. Veliki broj autobuskih linija obezbeđuje dobru saobraćajnu povezanost sa gradom Tunisom, Susom, Sfaksom, Grabesom itd., a obilazak samog ostrva moguć je autobusima, kao i automobilima i motociklima koji mogu da se iznajme na više lokacija.