Didim
didim turska letovanje
Grad Didim, popularno tursko letovalište, smestio se u oblasti Ajdin, na obali Egejskog mora u zapadnoj Turskoj. Didim leži na severnoj obali zaliva Guluk, udaljen 80 km od Kušadasija, 100 km od Bodruma i oko 120 km od grada Ajdin. Ima oko 26.000 stanovnika. Na području Didima preovladava mediteranska klima, karakteristična po veoma toplim, dugim i sušnim letima, sa prosečnom dnevnom temperaturom od čak 34oC, a zime su blage i kišovite uz srednju vrednost dnevnih temperatura od 14oC. Pored lepih zlatno žutih peščanih plaža i bogatog prirodnog okruženja, Didim je poznat i po tome što se na njegovom području nalazio drevni grad Didima, a u njegovoj okolini su ostaci još dva čuvena drevna grada Prijena i Milet.
didim beach elegance

Kroz istoriju, ovaj grad je često menjao svoje nazive. Najpre je ovde bio drevni grad po imenu Didima. Kasnije, za vreme Otomanksog carstva, na ovom području nalazilo se naselje Joranda, nakon osnivanja moderne Turske države grad se zvao Hisar, da bi, nakon velikog zemljotresa i obnavljanja potpuno porušenog grada, dobio ime Jenihisar, šezdesetih godina 20. veka. Današnje ime, dato gradu prema nazivu najstarijeg naselja na ovim prostorima, nosi od 1997. godine. Inače, ovo područje je nastanjeno još u neolitskom periodu, kada je bilo Kritska kolonija, a u 16. veku p.n.e. vlast nad gradom preuzima Mikena. Kasnije su grad opsedali razni zavojevači – najpre je bio u sastavu Likije, zatim Seleukidskog carstva, onda je svoju vladavinu ovde sprovela helenistička dinastija Atalida, posle je bio deo Rimskog carstva, Vizantijskog carstva, da bi 1413. godine pao u Otomanske ruke. U svom istorijskom razvoju Didim je prošao kroz razne transformacije, od drevnog helenističkog svetilišta, preko važne rimske luke, do malog ribarskog mesta.
Danas je Didim jedan od bisera turske obale, letovalište karakteristično po prozirno čistom moru i prelepim plažama, po velikom broju uvala i zaliva, sa mnoštvom luksuznih hotela, restorana, kafića, barova, prodavnica itd. Celo područje Ajdina, koje osim Didima obuhvata i mesta Altinkum, Gumuškum i Sarikum, poznato je po zadivljujućim dugim plažama, kristalno čistoj morskoj vodi i više od 300 sunčanih dana u godini. Među plažama svojom lepotom se izdvaja ona u Altinkumu, ukrašena dugim pojasom zlatno-žutog peska. Pored kupanja i sunčanja, Didim pruža odlične uslove za bavljenje vodenim sportovima, među kojima su najpopularniji ronjenje, jedrenje, gnjurenje, vožnja pedalina itd. U Didimu se nalazi i moderan akva park, smešten uz samo obalu, sa brojnim vodenim atrkacijama, bazenima, toboganima i drugi sadržajima.
didim turkey didim turska forumi

Od prirodnih bogatstava u okolini Didima izdvajaju se Park prirode na jezeru Bafa i reka Veliki Meandar (tur. Bujuk Menader), u čijoj delti se nalazi i Nacionalni park, prirodno stanište brojnih ptičijih vrsta.
Didim i njegova okolina su pravi raj za ljubitelje ahreologije. U samom Didimu nalaze se ostaci antičkog grada Didime, koji je uz Delfe bio najveće i najznačajnije helenističko svetilište. Tu se danas nalaze ruine Apolonovog hrama, reprezentativnog primerka drevne jonske arhitekture, čija je originalna dužina iznosila 109 metara. Hram koji je izgrađen još u 2. milenijumu p.n.e. bio je povezan svetim putem dužine 17 km sa Miletom. Nakon što su ga Persijanci srušili 494. godine p.n.e., obnavlja ga Aleksandar Veliki krajem 4. veka p.n.e. Ostaci tog obnovljenog hrama se danas nalaze u Didimu. Među njima su najbolje očuvane kolonade stubova, ukrašenih rezbarijama u raznim stilovima. Sačuvane su dve cele kolonade, svaka sa po 21 stubom, kao i brojni drugi stubovi. Tu se nalazi u čuvena statua Meduze, isklesana u kamenu, sa zmijama na glavi umesto kose, za koju su stari Grci su
verovali da može pogledom da skameni ljude. Neke statue iz hrama, pronađene tokom arheoloških istraživanja u 19. veku, danas se nalaze u Britanskom muzeju u Londonu. Drevni grad Milet nalazi se na nešto manje od 20 km udaljenosti od Didima. Prema arheološkim dokazima, smatra se da su Milet nastanili žitelji Krita oko 1.500 godine p.n.e. Kasnije postaje helenistički grad, koji je najveći uspon doživeo u 6. veku p.n.e., kada postaje samostalna imperija. Početkom 5. veka p.n.e. grad su zapalili Persijanci, a 479. godine p.n.e. ponovo postaje grčka kolonija. Aleksandar Veliki je zavladao Miletom 334. godine p.n.e. Kasnije su grad pohodili Vizantijci i Osmanlije, ali je on tada već potpuno bio izgubio nekadašnjih značaj. Inače, Milet je poznat kao rodno mesto brojnih filozofa, među kojima je svakako najpoznatiji Tales iz Mileta. Danas se u njemu mogu videti ruševine ogromnog amfiteatra koji je mogao da primi više od 15.000 posetilaca, agore, rimskih kupatila, jednog vizantijskog utvrđenja itd. Prijena je još jedan arheološki lokalitet u okolini Didima. Tu se nalaze ostaci istoimenog drevnog grčkog grada i luke u Joniji, čuvenog po helenističkoj arhitekturi i umetnosti.  Iako se nekada nalazio na morskoj obali, danas je daleko nekoliko kilometara od mora, a na lokalitetu su očuvani ostaci agore, gradskih ulica, više hramova, kao i rimskog pozorišta, koje je moglo da primi oko 3.000 gledalaca.

Do Didima se može stići autobusom iz Bodruma i Izmira, gde se nalaze najbliži aerodromi.