El Guna
el guna egipat
El Guna je moderan mali gradić na obali Crvenog mora, udaljen svega 22 km od aerodroma u Hurgadi i oko 430 km od glavnog grada Egipta Kaira. Ima oko 10.000 stanovnika i zauzima površinu od oko 38 miliona m2 koja obuhvata dvadesetak malih ostrva razdvojenih brojnim lagunama i vodenim kanalima, a spojenih prelepim malim mostovima. Zbog takvog svog izgleda, El Guna se često naziva i „Egipatska Venecija“. Ovaj turistički kompleks, „Biser Egipta“, koji je izgrađen devedesetih godina prošlog veka, od strane nacionalne i internacionalne filmske industrije proglašen je za destinaciju autentične lepote i dodeljena mu je nagrada za arhitekturu. El Guna ima više od 360 sunčanih dana u godini, a njene plaže pružaju se na ukupnoj dužini od preko 10 km.
letovanje egipat

Ovo luksuzno letovalište ima 4 plaže. Plaža Zeytouna smeštena je na istoimenom ostrvu, ima brojne sadržaje: tuš kabine, veći broj ugostiteljskih objekata, terene za odbojku i fudbal na pesku, a posetiocima se pruža mogućnost iznajmljivanja ležaljki, suncobrana i peškira. Do plaže se može stići peške, preko mostova, ili brodom iz centra El Gune i zaliva Sultan. Plaža Mangroovy predstavlja jednu od najboljih lokacija na Crvenom moru za surfovanje. Na njoj se nalaze i tereni za odbojku na pesku i fudbal, a idealni su uslovi i za ronjenje. Takođe, na ovoj plaži postoji mogućnost iznajmljivanja peškira, suncobrana i ležaljki i korišćenja tuš kabina. Plaža ima svoj restoran i svoj bar, a ulaz na nju se naplaćuje. Do Mangroovy-ja postoji organizovan autobuski prevoz iz centra grada na svakih sat vremena. Plaža Beach Club nalazi se uz samu gradsku marinu. Sadržaji koje nudi ova plaža su ležaljke, suncobrani i peškiri, kao i salon za masažu, koji, između ostalog, pruža i usluge tetoviranja kanom. Za goste određenih gradskih hotela ulaz na plažu je slobodan, dok svi ostali posetioci moraju da plate ulaz. Plaža Buzzah smeštena je severno od Mangroovy plaže, na svega 15 minuta vožnje od centra El Gune. Na njoj se iznajmljuju peškiri, ležaljke, suncobrani i dušeci, a ima i brojne dodatne sadržaje (bilijarski stolovi i stolovi za stoni fudbal, teren za odbojku na pesku, dečije igralište itd.). Takođe, na Buzzah plaži se nalazi i restoran sa bogatim izborom jela i pića.
hurgada hoteli

U široj okolini El Gune smeštena su 3 ostrva koja predstavljaju idealna izletišta sa brojnim sadržajima. Ostrvo Tawila nalazi se na sat vremena vožnje brodom od El Gune. Odlikuje ga prelepa priroda sa bujnom vegetacijom, bela peščana plaža i čisto more. Sam odlazak čamcem do ostrva je poseban doživljaj, jer se tokom krstarenja mogu razgledati čari prirode, a naročito je interesantno posmatranje delfina kojih ovde ima u izobilju. Dva sata udaljenosti od El Gune smešteno je ostrvo Gobal, na kome vlada potpuni mir. Pored prelepe peščane plaže na kojoj nikada nema gužve, na Gobalu postoje odlični uslovi za ljubitelje ronjenja. Ostrvo Giftun prepoznatljivo je po netaknutoj prirodi i plaži Mahmeya, na kojoj postoji odličan restoran sa kompletnom uslugom i bogatim asortimanom jela i pića. Do ostrva se stiže za sat vremena vožnje brodom.
Grad je poznat i po svojim pristaništima. Marina Abu Tig je veliko pristanište izrađeno po najvišim standardima i prva namenska marina za jahte na Crvenom moru, sa kapacitetom oko 120 brodova. Abu Tig poseduje četvorostrani sistem za usidravanje brodova, tuševe za pranje jahti, kao i lansirajuću rampu. Oko marine je smeštajni kompleks koga čine nekoliko hotela i privatnih vila različitih kategorija, kao i veliki trgovinski centar, a u njenoj pozadini nalazi se prelepo naselje sa kućama karakterističnim po jemenskom stilu gradnje. Na njoj se tokom godine organizuje više međunarodnih trka jahti. Mala gradska marina Abydos, kapaciteta 40 jahti, poseduje servis za popravku brodova sa brodskim liftom, benzinsku stanicu za brodove, kao i centar za vezu.
U El Guni se nalazi veliki broj prodavnica, butika, pijaca, zanatskih i umetničkih galerija sa bogatom ponudom suvenira i najraznovrsnijih proizvoda. Kafići, barovi, restorani, ukupno oko 80 njih, kao i noćni klubovi rasuti su po celom gradu. El Guna ima svoju biblioteku, više džamija i crkava, dečijih parkova itd.
Pored svega navedenog, ovaj ekskluzivni primorski gradić nudi odlične uslove za sport i rekreaciju. U gradu postoji čak 9 ronilačkih centara, 5 surfing centara, moderan golf klub u čijem se vlasništvu nalazi veći broj terena za golf i mini golf, 4 teniska terena na kojima se organizuje teniska akademija, tereni za košarku, fudbal, odbojku na pesku, na više lokacija mogu se iznajmiti bicikli i motocikli itd. Osim toga, grad ima svoju ergelu konja sa školom jahanja, karting stazu, postoji mogućnost splavarenja i iznajmljivanja čarter brodova za obilazak okoline i za odlazak u ribolov. Za relaksaciju gostima stoji na raspolaganju nekoliko velnes i spa centara, od kojih se najveći nalazi u sklopu golf kluba i poseduje 3 bazena, saunu, tursko kupatilo, fitnes centar i prostorije za masažu.

Iz El Gune se organizuju izleti do najzanimljivijih destinacija u bližoj i daljoj okolini: do Kaira, Luksora, Asvana, do Sinajskih planina, zatim posete manastiru Svetog Pavla i Svetog Antonija i manastiru Svete Katarine itd. Posebno je popularan organizovani odlazak na pustinjski safari.

Smeštaj se može pronaći u nekom 14 luksuznih hotela, kao i u brojnim vilama i apartmanskim objektima.