Fetije
fetije turska
Fetije je grad na zapadu Turske, u njenom egejskom regionu, središte istoimenog okruga u provinciji Mugla, na 135. kilometru od Marmarisa prema Antaliji. Spada u najpoznatija i najpopularnija turska letovališta. Ovaj grad, koji ima oko 65.000 stanovnika leži u jednom od najlepših zaliva u Egejskom moru, nedaleko od mesta gde se ovo more spaja sa Mediteranom, na padinama planine Mendos, čije guste kedrove i borove šume štite grad i još više ulepšavaju njegovo zadivljujuće prirodno okruženje. Fetije ima mediteransku klimu, sa toplim i suvim letima i blagim kišovitim zimama. Prosečna dnevna temperatura u najtoplijim letnjim mesecima se kreće oko 34oC, a u zimskim mesecima iznosi oko 16oC. Temperatura mora leti dostiže 27oC, dok se zimi nikada ne spušta ispod 16oC. Prelepe plaže, kristalno čisto more, povoljna klima, bogato prirodno okruženje, ogroman izbor hotela svih kategorija, pristupačne cene, brojni arheološki lokaliteti u okruženju i još mnogo toga što Fetije svojim gostima nudi, svrstali su ovo letovalište u sam vrh turističkih destinacija u Turskoj. Grad je naročito popularna kod Britanaca, čiji su časopisi The Times i The Guardian 2007. godine izabrali Fetije i obližnju lagunu Olu-Deniz za najbolji turistički centar na svetu. Koliko je ova destinacija popularna svedoči i podatak da tokom sezone više od 600.000 Britanaca poseti Fetije.
fetije
Na području današnjeg grada nalazio se antički grad Telmesos, osnovan u 6. veku p.n.e. Bio je najvažniji grad Likije, poznato proročište sa Apolonovim hramom i jedna od najvažnijih luka toga doba na Egeju. U 4. veku grad je osvojio Aleksandar Makedonski, a o vizantijskom periodu ne postoje nikakvi dokazi. Tek u 12. i 13. veku ovde je postojao grad Makri, koji je bio u rukama brojnih turskih kneževa, da bi 1424. godine ušao u sastav Osmanskog carstva. Međutim, sve do 19. veka trajala je stagnacija u razvoju grada. Tada je grad počeo naglo da se širi i razvija. U njemu su uglavnom živeli Grci, koji odavde emigriraju posle proglašenja Turske republike 1922. godine. Današnji naziv Fetije, grad je dobio 1934. godine. Tokom istorije ovo područje su više puta pogađali razorni zemljotresi, a poslednji veliki zemljotres, koji se desio 1957. godine, izazvao je brojne žrtve i veliku materijalnu štetu. Nakon toga Fetije dobija modernu luku i marinu i počinje ubrzano da se razvija.
Plaže letovališta Fetije smeštene su van samog grada. Na 4 km severno od centra Fetije-a, u jedinstvenom rezertvatu prirode smeštena je plaža Calis, prekrivena sitnim peskom i poznata kao prirodno stanište morskih kornjača. Ova plaža ima izuzetno razvijenu turističku infrastrukturu. Na njoj se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke, tu je smešteno više restorana sa bogatom ponudom morskih specijaliteta, kafića i barova. Takođe, na plaži se nalazi i akva park sa velikim brojem vodenih atrakcija. Prizor zalaska sunca sa ove plaže smatra se najlepšim na svetu. Plava laguna Olu Deniz, smeštena 14 km južno od Fetije-a po mnogima ima najlepšu plažu na svetu, okruženu obroncima planina sa bujnom vegetacijom. Celo ovo područje, koje se ne vidi sa otvorenog mora, potpuno izolovano, zbog svojih prirodnih lepota proglašeno je pakrom prirode. Plaža, koja je nosilac plave zastave, prekrivena je belim peskom i šljunkom, a more je kristalno čisto i potpuno mirno.
fetije

Na Olu Denizu postoje odlični uslovi za bavljenje sportovima na vodi, naročito za ronjenje, zbog izuzetno bogatog podvodnog sveta, gde se mogu videti sipe, delfini, morske kornjače, tune i razne druge vrste morskih riba. Posebno je popularan paraglajding, jer je pogled na Olu Deniz iz ptičije perspektive neopisiv i nezaboravan. Zbog svoje zadivljujuće lepote, ovaj predeo je fantastičan za pravljenje fotografija. Sovalije ostrvo, smešteno nasuprot gradske luke, sa svojom prelepom peščanom plažom, idealno je za one koji hoće da pobegnu od gužve i galame, kao i za ljubitelje romantike. Pored opisanih, u okolini grada postoje brojne druge plaže, sve potpuno uređene i čiste, smeštene u prelepom prirodnom okruženju, tako da koju god da postetite ne možete pogrešiti. Zbog okolnih planina, uslovi za planinarenje su takođe odlični. Fetije je polazna tačka 500 km duge planinarske staze koja se pruža sve do Antalije. Okruženje grada prepuno je svojevrsnih prirodnih atrakcija do kojih se organizuju izleti. Dolina leptira, kanjon koji se nalazi na 30 km od centra grada u selu Faralaj, poznata je po retkim vrstama leptira, po kojima i nosi ime, a među njima je i jedna vrsta koja živi isključivo ovde – Džersi Tigar leptir. Brojni kanjoni, zalivi, ostrva, vodopadi i mnoga druga prirodna bogatstva otavljaju očaravajući utisak na svakog ko ih poseti. Kulturno-istorijske znamenitosti dodatno obogaćuju turističku ponud Fetije-a. Muzej Fetije, koji se nalazi u samom centru grada, posvećen je istoriji ovog područja, počevši od bronzanog, preko helenskog, rimskog, vizantijskog, pa sve do turskog perioda. Celokupna muzejska riznica potiče iz Fetije-a i njegove okoline.
Muzej ima dve postavke – arheološku i etnografsku, a eksponate čine skulpture, biste, keramički predmeti, razni ukrasi, nakit, bronzani predmeti, grnčarije itd. Po čitavom gradu mogu se videti brojni sarkofazi, klesani u likijskom stilu. Najočuvaniji među njima nalaze se u glavnoj ulici, ispred kancelarije guvernera Fetije-a, kao i na putu ka planinama. U planinama južno od centra Fetije-a nalaze se pećine grobova. Najimpozantnija je grobnica Amintas-a, koja potiče iz 4. veka p.n.e., izgrađena u steni, u jonskom stilu. Za razliku od većine drugih grobova uklesanih u stene, ovaj je izuzetno velike unutrašnjosti i više liči na hram nego na grobnicu. Na liticama planine postoji još mnogo Likijskih grobnica, a u nekima od njih su pronađeni i sarkofazi. Pored grobnica, ovde se nalazi i srednjevekovni zamak vitezova svetog Jovana. Sagradili su je vitezovi sa ostrva Rodos u 11. veku, kao pomorsku bazu. U 15. veku su je obnovili i koristili rodezijski vitezovi. Na zidovima zamka nalaze se odlično očuvani pisani simboli nepoznatog porekla. Sa tvrđave se pruža fantastičan pogled na ceo zaliv Fetije. Na jugu grada leže ostaci drevnog grada Leton, a u samom srcu Fetije-a postoje ruine rimskog amfiteatra iz 2. veka, sagrađenog na ruševinama starijeg, grčkog pozorišta. Na 8 km od centra grada nalazi se selo muzej Kajakoj, poznato i kao selo duhova, sa više od 400 napušenih koliba u kojima su živeli Grci sve do 1923. godine. Ovo, nekada grčko naselje, izgrađeno je u 18. veku na ruševinama drevnog grada Karmulesusa, a najveće njegove znamenitosti su dve pravoslavne crkve. Selo se nalazi pod zaštitom turske države i UNESCO-a. U okolini grada postoje brojna arheološka nalazišta sa ostacima gradova drevne Likije: Ksantos, Leton, Tlos, Prijena, Patar, Pinara i mnogi drugi, do kojih postoje organizovani izleti iz Fetije-a. Za ljubitelje šopinga Fetije ima veliki broj prodavnica i tradicionalan turski bazar sa velikim izborom ručno tkanih ćilima, odeće, nakita, keramike, grnčarije itd. Restorani nude najraznovsnije specijalitete, kako turske, tako i drugih nacionalnih kuhinja, a brojni kafići, barovi, diskoteke i noćni klubovi garantuju odličan noćni provod. Smeštaj se može obezbediti u brojnim hotelima svih kategorija, od onih najeftinijih, do luksuznih sa brojnim dodatnim uslugama, poput spa i velnes centara, bazena, sportskih terena i mnogih drugih sadržaja. Saobraćajna povezanost je dobra, pre svega zahvaljujući međunarodnim aerodromima u Dalamanu i Antaliji. Do njih postoje redovne autobuske linije, do Dalama se putuje oko sat vremena, a do Antalije je potrebno oko 3 sata vožnje autobusom.