Hanioti

hanioti grcka
Hanioti je mali gradić na poluostrvu Kasandra, prvom, nazapadnijem prstu Halkidikija. Lociran je u Toronskom zalivu, na unutrašnjoj obali Kasandre, između naselja Polihrono i Pefkohori, na svega 100 km jugoistočno od Soluna. Ima oko 1.000 stanovnika, ali se taj broj tokom letnje sezone poveća za više desetina puta. Uz obližnji Pefkohori, Hanioti je najvažniji turistički centar na poluostrvu Kasandra.

Hanioti je najpre bio naziv za naselje koje je početkom XVIII veka podignuto na lokaciji udaljenoj nekoliko kilometara od obale Kasandre i današnjeg gradića. Prema narodnom verovanju, svoj naziv Hanioti je dobio po jednom doseljeniku koji je došao sa Krita (grčki Hania) i prvi u ovoj oblasti sagradio kuću. Kasnije su stanovnici ovog područja sve više zidali kuće bliže samoj obali, tako da je 1955. godine naselje potpuno premešteno na njegovu današnju lokaciju. Na mestu gde je niklo prvo naselje Hanioti, danas su vidljive ruševine kuća i stare seoske crkve.
hanioti

Savremeni Hanioti je šarmantno kosmopolitsko letovalište sa odlično organizovanom peščanom plažom, čistim i toplim morem tirkizno plave boje i zadivljujućim prirodnim ambijentom raskošnog mediteranskog zelenila. Turistička infrastruktura u letovalištu je kompletna i može u potpunosti ispuniti očekivanja i onih turista čiji su kriterijumi najviši. Mesto ima poštu, ambulantu, apoteku, benzinsku stanicu, veći broj turističkih i rent a kar agencija, više supermarketa, mnoštvo prodavnica, suvenirnica, zlatara, ekskluzivnih butika itd. Najveći broj ugostiteljskih i smeštajnih objekata skoncentrisano je duž same morske obale. Najraznovrsniju smeštajnu ponudu i potpuni komfor obezbeđuju luksuzni hotelski kompleksi, mnogobrojne vile, apartmani i smeštajna studija. U restoranima i tavernama mogu se probati najukusniji riblji i tradicionalni grčki specijaliteti, a gradić ima i više pekara, fast fud kioska, picerija, poslastičarnica itd. Noćni provod u kafićima, barovima, diskotekama i klubovima je nezaboravan.
hanioti

Centar naselja organizovan je tako da su ulice raspoređene po ugledu na Jelisejska polja u Parizu. U strogom centru nalazi se prostran i popločan gradski trg sa koga popločane ulice vode u različitim pravcima, a uz samu gradsku plažu prostire se prelepa promenada sa noćnom rasvetom. Pokraj šetališta se nalazi i gradska crkva, kao i velika parkovska površina.
Plaža u Haniotiju je dosta duga, prekrivena finim peskom, a zbog velikog stepena čistoće nosilac je plave zastavice. Plićak u kristalno čistom i toplom moru prostire se daleko od obale, tako da je plaža odlična za roditelje sa decom i one koji nisu vični u plivanju, a o bezbednosti plivača brine profesionalna spasilačka služba. Uz plažu su načičkani barovi, kafići i taverne u kojima se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke, kao i oprema za razne vodene sportove.
hanioti plaze apartmani

Ljubitelji istorije i kulturemogu otići na izlet do nekog od obližnjih letovališta na Kasandri u kojima postoje mnoge kulturno-istorijske znamenitosti. Mogu se obići ruševine drevnog grada Mendi u mestu Kalandra; ruine Zevsovog i Dionisovog hrama u Kalitei; vizantijska kula iz 1407. godine u Nea Fokei itd. Pored toga, širom Kasandre postoje mnoge znamenite crkve. Preporučuje se i obilazak druga dva prsta – Sitonije i Atosa, kao i centralni deo Halkidikija (pećina Petralona, arheološko nalazište Olintos)i mnoge druge znamenitosti. Iz Haniotija se organizuje i krstarenje Toronskim i Atoskim zalivom. Takođe, moguće je otići i na izlet do Soluna, a na 85 km od Haniotija nalazi se akva park Waterland, jedna od najvećih atrkacija na Halkidikiju.

Hanioti ima zavidne smeštajne kapacitete, po kojima je lider na Kasandri. Pre svega, to su najmoderniji hoteli koji u svojim kompleksima imaju najraznovrsnije sadržaje. Smeštaj se može obezbediti i u mnogobrojnim vilama i apartmanima.

S obrzirom da se nalazi uz samu magistralu i na svega 100 km od Soluna, Hanioti ima izvanrednu saobraćajnu povezanost. Magistralni put povezuje sve važnije destinacije širom Halkidikija, a iz Soluna postoje redovne autobuske linije do Haniotija. U Mestu Mikra, udaljenom 80 km od Haniotija nalazi se najbliži međunarodni aerodrom Solun-Makedonija.