Hurgada
hurgada egipat
Hurgada je grad na obalama Crvenog mora, udaljen 450 km južno od glavnog grada Egipta Kaira. Sa oko 200.000 stanovnika, posle Sueca, drugi je najveći grad na Crvenom moru u Egiptu i, zajedno sa Šarm el-Šeikom, zauzima lidersku poziciju među egipatskim letovalištima. Nazivaju ga i „Biserom egipatske obale“. Hurgada ima subtropsku pustinjsku klimu sa relativno toplim zimama i vrućim letima. Najtopliji mesec je avgust, kada prosečna temperatura iznosi 29,9oC, a najhladniji je januara sa prosečnom temperaturom od 15,7oC. Srednja godišnja temperatura vazduha iznosi 23,38oC. Hurgada je jedan od najsunčanijih gradova na svetu, sa više od 3.800 sunčanih sati godišnje. More je najtoplije u avgustu, kada temperatura vode iznosi 28oC, a najhladnije u februaru i martu, sa temperaturom vode od 21oC.

hurgada hoteli
Hurgada, osnovana početkom 20. veka, dugo je bila isključivo ribarski gradić, a tek krajem osamdesetih godina prošlog veka počeo je njen intenzivan razvoj. Danas je ona moderno letovalište, sa belim peščanim plažama na obali ukupne dužine oko 36 km, koje se uglavnom nalaze u sklopu hotelskih kompleksa, a najpoznatije su plaža Old Vik i plaža hotela Magaviš. Hotelski kompleksi se prostiru duž morske obale dužinom od preko 20 km, a osim smeštaja, svojim gostima obezbeđuju razne vidove sporta, relaksacije i zabave. Sve ukupno, u Hurgadi postoji više od 200 hotela različitih kategorija. Oni najluksuzniji poseduju sopstvene plaže, spa i velnes centre, restorane i barove, bave se iznajmljivanjem ronilačke i opreme za jedrenje na vodi, imaju sportske terene itd. Zbog prelepog kristalno plavog mora u kome živi bogat podvodni svet, Hurgada je važan ronilački centar koji spada u 5 najboljih centara u čitavom svetu, a u njoj postoje i odlični uslovi za brojne druge vodene sportove. Novoizgrađeni Marina bulevar predstavlja jednu od najvećih atrakcija Hurgade. Na bulevaru se nalazi pristanište za jahte, kao i veći broj prodavnica, restorana, kafića i barova. Sinbadova podmornica usidrena na bulevarskoj marini, nudi nezaboravan izlet turistima u podvodni svet Crvenog mora. Iz nje se mogu posmatrati životinje koje žive u Crvenom moru, kao i prelepi koralni grebeni.

hurgada
U istu svrh služe i brojni brodovi karakteristični po providnom, staklenom dnu, a za ljubitelje podvodnog sveta postoji i veliki gradski akvarijum. U malom centru Hurgade nalazi se više džamija, bazara, kafića, restorana, noćnih klubova, Muzej pomorske biologije, Nacionalni muzej, umetnička galerija itd. Za noćni provod najbolji su klubovi: Bonanca, Ministry of sound Egypt, Hed Kandi Beach Bar, Havana itd. Među kafićima se izdvaja Kafe del Mar. Najbolje specijalitete egipatske i drugih nacionalnih kuhinja nude restorani Felfela, El Arabi, Masri, Fish House, Star Fish i brojni drugi. Za ljubitelje ronjenja, surfinga i pecanja u okolini Hurgade su smeštena brojna mala ostrva. Najlepša među njima su: Shadwan Island, Shaab el-Erg, Umm Gammar, Sharm el-Arab i brojna druga. Takođe, u bližem okruženju postoji još nekoliko manjih modernih turističkih zona. Posebno je atraktivna El Guna, 30 km severno od Hurgade, prelep gradić smešten na dvadesetak malih ostrva ispresecanih kanalima i lagunama, poznat kao „Egipatska Venecija“. U blizini su i Makadi Bej, Soma Bej, Safaga Port itd. Kada je reč o kulturno istorijskim znamenitostima, mogu se posetiti Manastir Svetog Antonija i Svetog Pavla i Mons Klaudijus (ostaci drevnog egipatskog rudnika). U Hurgadi se nalazi međunarodni aerodrom na koji sleću avioni raznih evropskih i svetskih avio kompanija.