Ičmeler
ičmeler turska
Ičmeler je popularno letovalište na jugozapadu Turske, u provinciji Mugla, udaljen svega 8 km od Marmarisa. Ovaj mali gradić, smešten u zalivu Marmaris i na poluostrvu Dača, počeo je da se razvija kao turistička destinacija tek pre 15 godina. Međutim, nekada ribarsko mestašce, vrtoglavom brzinom razvilo se u moderan turistički centar sa bogatom ponudom hotela svih kategorija. Danas je to pravi raj za one koji vole mirniji odmor, sa jedne strane oivičen prelepom obalom Egeja, a sa ostalih strana zaštićen borovim šumama koje se prostiru po planinama u čijem podnožju je Ičmeler smešten. U Ičmeleru preovladava mediteranska klima, sa više od 330 sunčanih dana u toku godine. Leta su dosta topla i bez padavina, jul je najtopliji mesec sa prosečnom temperaturom od 30oC, dok su zime blage i imaju prosečnu temperaturu od 15oC.
ičmeler turska

Plaža u Ičmeleru prekrivena je peskom zlatno žute boje i izuzetno je uređena i čista. More je dosta mirno, a njegova dubina se blago povećava, tako da je plaža odlična i za decu i neplivače. Na plaži se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke, uz nju je smešteno više restorana i barova. Plaža ima odlične uslove za bavljenje vodenim sportovima. Najpopularniji među turistima su ronjenje, skijanje na vodi, vožnja glisera, banana čamca ili pedaline, a od ekstremnih sportova najveće interesovanje vlada za parasejling. Od Ičmelera do Marmarisa, koji se nalazi na svega 8 km udaljenosti, može se stići za sat vremena šetnje uz morsku obalu. Tamo postoji više plaža među kojima su najpoznatije gradska plaža i plaža Laguna. Poseban vid uživanja i opuštanja Ičemeler obezbeđuje u svom turskom kupatilu (hamamu). U obližnjem Marmarisu postoje i tri akva parka, od kojih je najveći i najbolji akva park Atlanstis. Među turistima vlada veliko interesovanje za vožnju taksi brodovima i za džip safari do obližnjeg sela Oranihija, poznatog po peščanim dinama, zatim za krstarenje brodom, a veliku atrakciju predstavlja jahanje kamila. Pošto je okružen prelepim planinama, Ičmeler je idealan za ljubitelje planinarenja, kao i za opuštajuće šetnje po uređenim stazama koje vode kroz prelepe borove šume. Najzad, na obližnjoj reci Dalamar postoje odlični uslovi za ljubitelje raftinga. Reka ima brojne brzake, a njen tok vodi kroz prelepu netaknutu prirodu. Kulturno-istorijske znamenitosti u Ičmeleru ne postoje, ali ljubiteljima antike, arhitekture i istorije, na raspolaganju je Marmaris, u kome mogu posetiti antički dvorac, u čijem sklopu se nalazi i muzej Marmaris.
ičmeler

Ičmeler ima brojne restorane, od onih najluksuznijih, do skromnih restorana, tj. kantina u kojima se mogu probati raznovrsni specijaliteti turske kuhinje. Takođe, postoje i specijalizovani italijanski, kineski i indijski restorani. Za ljubitelje šopinga, u Ičmeleru se nalazi veliki tržni centar, kao i brojne prodavnice u kojima se mogu kupiti suveniri, a garderoba i kožni proizvodi nude se po veoma povoljnim cenama. Smeštaj obezbeđuju brojni hoteli svih kategorija.

Što se tiče saobraćajne povezanosti, na oko 100 km od Ičmelera nalazi se aerodrom Dalaman. Sa aerodroma postoje brojne autobuske linije do Marmarisa i Ičmelera, a postoji i mogućnost iznajmljivanja automobila.