Jasmin Hamamet
jasmin hamamet
Jasmin Hamamet je turistički kompleks smešten na obalama Sredozemnog mora, u zalivu Hamamet, na 10 km južno od grada Hamameta. Ovo atraktivno letovalište, koje se prostire na ukupnoj površini od 278 hektara, izgrađeno je poslednjih godina 20. veka, a kao uzoru su poslužila najpoznatija evropska letovališta na Sredozemnom moru. Svoje ime ova turistička i hotelska zona dobila je po jasminima koji rastu na ovom području, a njihov miris tokom letnje sezone osvežava vazduh na plažama.
Čitav kompleks nalazi se uz obalu mora, sa plažama ukupne dužine oko 4 km. Lepo uređene peščane plaže, ukrašene drvoredima palmi, ubrajaju su u najlepše plaže Mediterana. One se nalaze u sklopu modernih hotelskih objekata, a postoji i velika javna plaža Promenade Beach. Na većini plaža postoje brojni sadržaji za ljubitelje vodenih sportova, kao i škole plivanja i ronjenja.

U Jasmin Hamametu je izgrađena i najmlađa Medina u Tunis, sa srednjevekovnim i orijentalnim elementima. Ona predstavlja srce naselja, sa bogatom ponudom radnji, butika, kafića, restorana i brojnim ugostiteljskim objektima za noćni provod. Pored toga, Jasmin Hamamet ima i svoju marinu sa kapacitetom preko 700 brodova, promenadu dugu oko 1.500 metara, zatim kazino, golf terene, klizalište, više spa centara, tematski park „Kartagilend“ i brojne druge sadržaje, koji ovu turističku destinaciju, nazvanu „ponos turizma u Tunisu“, čine izuzetno privlačnom za posetioce.
Ljubitelji kulturno-istorijskih znamenitosti mogu posetiti obližnji grad Hamamet, koji ima bogato istorijsko nasleđe: Medinu iz 12. veka, Veliku džamiju, arheološki lokalitet Pupput na kome su pronađeni ostaci nekadašnjeg rimskog naselja itd.
Kada je reč o smeštaju, hoteli u Jasmin Hamametu spadaju u red najekskluzivnijih i uglavnom su ocenjeni sa 4 i 5 zvezdica. Oni obezbeđuju smeštaj za oko 20.000 gostiju. Pored hotela, smeštaj se može naći i u brojnim apartmanima i vilama, koje ukupno imaju oko 11.000 ležajeva.

Najzad, Jasmin Hamamet odlikuje i dobra saobraćajna povezanost. Ima odlično razvijenu mrežu drumskog i železničkog saobraćaja, a najbliži međunarodni aerodrom nalazi se u prestonici Tunisa, do koje je potrebno svega sat vremena vožnje.