Kefalonija
kefalonija grcka
Kefalonija je najzapadnije grčko ostrvo, smešteno u Jonskom moru, severozapadno od poluostrva Peloponez i između ostrva Lefkada i ostrva Zakintos. Prema popisu iz 2011. godine Kefalonija ima nešto manje od 36.000 stanovnika. Ukupna površina ostrva iznosi 781 km2, što ga čini najvećim ostrvom jonskog arhipelaga i šestim po veličini ostrvom u celoj Grčkoj. Obala Kefalonije je duga 254 km i dosta je razuđena, sa četiri velika poluostrva, dok je reljef uglavnom kamenit i brdovit sa malo šume. Najviši vrh Megalos Soros (1.628 metara) nalazi se na planini Enos. Ostrvom preovladava sredozemna klima – leta su duga i topla, a zime kratke i blage. Priobalje Kefalonije je karakteristično po velikom broju sunčanih dana u toku godine, dok kiše uglavnom padaju u središnjem, planinskom delu ostrva.
Najstriji dokazi o nastanjivanju Kefalonije potiču iz drugog milenijuma pre Hrista, a pisani dokumenti svedoče o savezu Kefalonije sa Atinom, Spartom i Korintom u borbi protiv Persijanaca u V veku p.n.e. Kasnije je vlast na ostrvu bila u rukama raznih zavojevača: Rimljana (od 188. godine p.n.e.), Vizantije, Normana, Venecije, Turaka, Francuza i Britanaca, da bi od 1864. godine Kefalonija ušla u sastav moderne grčke države. U Drugog svetskom ratu ostrvo su okupirali najpre Italijani, pa onda Nemci. 1953. godine desio se poguban zemljotres koji je razorio većinu ostrvske arhitekture i prouzrokovao velike ljudske žrtve.

kefalonija
Kefalonija se do danas razvila u jednu od vodećih turističkih destinacija Grčke, prepoznatljivu po plažama zadivljujuće lepote, fantastičnom prirodnom ambijentu (koga ukrašavaju prelepe šume, raznovrstan biljni i životinjski svet, mnoštvo podzemnih jezera i pećina), kao i po brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima. Glavni i najveći grad Kefalonije je Argostoli. Smešten je u središnjem delu južne obale ostrva. Sa oko 14.000 stanovnika predstavlja najveće naselje na ostrvu, a takođe je glavna luka i polazna tačka za obilazak Kefalonije. U zemljotresu iz 1953. godine arhitektura grada je gotovo potpuno uništena, ali je odmah nakon toga počela njegova obnova, da bi se do današnjih dana Argostoli razvio u moderan kosmopolitski gradić sa izuzetno razvijenom turističkom infrasturkturom, mnoštvom kafića, barova, restorana, taverni i bogatom ponudom smeštajnih kapaciteta. Osim glavnog grada, najinteresantnija turistička odredišta Kefalonije su: Liksuri (drugo najveće naselje sa oko 10.000 stanovnika, locirano na zapadnoj obali); Fiksardo (mali ribarski gradić na samom severu Kefalonije, 50 km od Argostolija); Asos (na severozapadu ostrva) itd.
kefalonija grcka

Osnovu turističkog razvoja Kefalonije predstavljaju njenih 39 prelepih plaža, među kojima su neke s pravom svrstane u najlepše plaže ne samo Grčke, već i čitavog Mediterana. Na severozapadnoj obali, 31 km od Argostolija, nalazi se plaža Mirtos, najpopularnija i najlepša plaža na ostrvu. Mnogi smatraju da je Mirtos najbolja plaža u Grčkoj, a ubraja se i u pet najlepših plaža Sredozemlja. Ova plaža zauzima polukružni oblik na obali istoimenog zaliva, a okružuju je bele stenovite formacije koje u značajnom meri doprinose veličanstvenom izgledu Mirtosa i stvaraju zadivljujući prirodni pejzaž. Plaža je prekrivena belim šljunkom, a tirkizna boja Jonskog mora menja svoje nijanse ukoliko je vetrovito stvarjaući nestvaran prizor. Na jednom delu plaže postoje suncobrani i ležaljke, dok je drugi potpuno netaknut i divalj. Mirtos, jedna od najslikanijih plaža Grčke i ponos Kefalonije, zbog svoje čistoće i lepote kontinuirani je nosilac plave zastavice EU i do sada je čak 12 puta proglašavana za najlepšu plažu u Grčkoj. U najlepše plaže na ostrvu svrstavaju se i: plaža Avitos (na južnoj obali, 12 km od Argostolija); plaža Ksi (locirana na zapadu Kefalonije, na južnoj obali poluostrva Paliki, udaljena 7 km jugozapadno od Liksurija); plaža Antisamos (na istočnoj obali, 27 km od glavnog grada); plaža Skala (jedna od najdužih plaža Kefalonije smeštena na istočnoj obali, 36 km od Argostolija) i mnoge druge.

kefalonija plaze

Ljubiteljima kulturno-istorijskih znamenitosti Kefalonija takođe omogućava nekoliko izuzetno zanimljivih atrakcija. U jugozapadnom delu ostrva, na jednom stenovitom brdu iznad gradića Asos nalazi se venecijanski zamak Asos sagrađen 1584. godine. Predstavlja jedno od najvećih utvrđenja u čitavoj Grčkoj, a sa brda na kom je smešten prostire se fantastičan pogled na Asos i na skoro celu zapadnu obalu Kefalonije. Pored Asosa, u najveće kulturno-istorijske atrakcije spada i zamak Svetog Đorđa, izgrađen od strane Mlečana početkom XVI veka, na temeljima ranijeg vizantijskog utvrđenja. Nalazi se na 320 metara nadmorske visine, na jednom bregu iznad sela Peratata, 9 km južno od Argostolija. Na ukupnoj površini od 16.000 m² ovde se tokom venecijanske dominacije nalazio glavni grad Kefalonije, a danas se mogu videti ostaci zidina, ruine više verskih objekata (najbolje su očuvani ostaci evangelističke crkve Svetog Teodora) i brojnih drugih građevina. Među verskim objektima na ostrvu najveću pažnju turista privlače manastir Svetog Gerasima iz sredine XVI veka i manastir Kipurija sagrađen 1750. godine. U maloj crvki Presvete Bogorodice,u selu Markopulo, u avgustu svake godine, tokom proslave Velike Gospojine, pojavljuju se miroljubive zmije koje na glavi imaju crni znak u obliku krsta. Meštani sela, ali i čitavog ostrva, smatraju ove zmije svetim.

Među prirodnim atrakcijama Kefalonije izdvajaju se Pećina Drogarati u blizini mesta Sami (stara više od 150 miliona godina, u čijoj unutrašnjosti ukupne površine veće od 1.000 m² se mogu videti stalaktiti i stalagmiti izuzetne lepote), podzemno jezero i pećina Melisani, kao i Nacionalni park planine Enos (sa bogatom florom i faunom, jedino stanište kefalonijske jele na svetu).

Saobraćajne veze Kefalonije sa ostalim destinacijama u Grčkoj su izuzetno dobre, zahvaljujući međunarodnom aerodromu koji se nalazi na nekoliko kilometara od Argostolija, kao i brojnim trajetnim linijama koje povezuju ostrvske luke sa ostalim ostrvima Jonskog arhipelaga i sa kopnenim lukama u Patri i Kiliniju. Na samom ostrvu postoji veoma dobra mreža drumskog saobraćaja koja međusobno povezuje sve važnije destinacije na Kefaloniji. Kefalonija je udaljena 330 km od Atine, 490 km od Soluna i 1.045 km od Beograda.