Kemer
kemer turska
Kemer je poznato tursko letovalište na obalama Sredozemnog mora, administrativni centar istoimenog okruga u regiji Antalije. Smešten je u antalijskom zalivu, na padinama planine Taurus, na oko 40 km jugozapadno od Antalije, najvećeg grada na turskoj rivijeri. Smatra se turističkim centrom sa najlepšim prirodnim okruženjem na čitavoj turskoj obali. Okrug Kemer prostire se duž 52 km morske obale i ima oko 36.000 stanovnika, dok u samom gradu Kemeru živi oko 20.000 ljudi. Područjem preovladava mediteranska klima sa toplim i suvim letima i blagim kišovitim zimama. Kemer ima više od 300 sunčanih dana u toku godine. Prosečna godišnja temperatura vazduha iznosi oko 10oC, dok je srednja temperatura vazduha tokom leta 28oC. Temperatura mora leti prosečno iznosi 26oC.
kemer turska

Na području današnjeg Kemera nekad se nalazio likijski grad Idiros. Današnji naziv Kemer je dobio po 22 km dugom kamenom zidu, sagrađenom 1916. i 1917. godine da bi se tadašnje ribarsko naselje, poznato pod imenom Eski Koy, zaštitilo od vodenih bujica sa Taurusa koje su pretile da potope čitavo područje. Sve do 1960. godine do Kemera se moglo doći isključivo preko mora. Tada je izgrađen put kao osnovni preduslov za početak postepenog razvoja cele oblasti. Ozbiljnije investiranje u izgradnju turističke infrastrukture krenulo je 1980. godine. Od tada do danas Kemer je izrastao u jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija na turskoj rivijeri, prepoznatljivu, pre svega, po harmoničnom sklopu prirodnih lepota – mora, plaža, planina i četinarskih šuma.

kemer
Uz čitavu obalu kemerske oblasti, dugu više od 50 km, od Beldibija do Tekirova, nalaze se brojne plaže, većina njih sa titulom plave zastave. Sam grad Kemer ima dve plaže, obe sa brojnim dodatnim sadržajima. Na njima se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke, tu su smešteni brojni restorani, kafići i barovi i postoje odlični uslovi za bavljenje vodenim sportovima. Posebna atrakcija je Moonlight park, kompleks koji u svom sklopu sadrži plažu, bazene, prodavnice, restorane, kafiće, delfinarijum, teniske i druge sportske terene, prodavnice, restorane, kafiće, diskoteku na otvorenom itd. I dok uživate u čarima Kemera kao letovališta, obližnje planine, naročito u rano proleće, još uvek se bele od snega. Po tome je Kemer jedinstven u svetu. U centru grada nalazi se moderna marina sa kapacitetom od 320 jahti. Između Moonlight parka i gradske marine smešten je Nomad park Kemer, etnografski muzej pod otvorenim nebom, čija tema je način života nomadskih plemena kroz istoriju. Turski lovački dom Seldžuk, podignut u 13. veku za vreme vladavine Aladina Kejkubata, seldžučkog kralja, smešten je nedaleko od centra Kemera. U blizini Kemera nalazi se nacionalni park Olimpos, koji se prostire na površini od 34.425 hektara. Park ima prelepu plažu, pruža odlične mogućnosti za vodene sportove, piknik, kampovanje, planinarenje, paraglajding itd. Osim brojnih prirodnih bogatstava, u njemu postoji neobično kamp naselje, sa ukupno 225 drvenih kućica, od kojih su neke smeštene na samom drveću. Pored toga, u sklopu nacionalnog parka se nalaze tri arheološka lokaliteta sa ostacima drevnih likijskih gradova Olimposa, Faserisa i Idirosa, gde se mogu videti ruševine Zevsovog hrama, Hadrijanovih vrata, Antonijusovog puta, rimskog amfiteatra, stare luke, akvadukt itd. U bližoj i daljoj okolini mogu se posetiti brojne pećine do kojih postoji organizovani obilazak. Među njima je najinteresantnija praistorijska pećina Beldibi, otkrivena 1959. godine, čiji su zidovi ukrašeni crtežima Bogorodice, ljudskih figura u obliku krsta, divokoza, scenama iz lova itd. Pećina je smeštena na padinama planine Tahtali, do čijeg vrha vodi najduža žičara u Evrope. Takođe je interesantno obići planinu Himera, gde se nalazi lokalitet Janartas, poznatiji kao Goruća planina, jedinstven prirodni fenomen sastavljen od nekoliko tačaka na kojim neprestano gori vatra, kao rezultat isparavanja gasova iz stena.
Smeštajni kapaciteti su odlični. Preko cele obale duge više od 50 km, protežu se kompleksi sa bogatim izborom hotela svih kategorija, od onih jeftinijih do onih najluksuznijih.

Kada je reč o saobraćaju, na 50 km udaljenosti nalazi se antalijski aerodrom, sa kog do Kemera saobraćaju autobusi više puta u toku dana.