Krf
krf grcka
Krf (Kerkira) je ostrvo na severozapadnu Grčke, drugo po veličini ostrvo jonskog arhipelaga i najsevernije veliko ostrvu u Jonskom moru. Njegov severna obala kod mesta Kasiopi nalazi se na svega 3 km od obale Albanije, dok je grčkom kopnu najbliža njegova jugoistočna obala, koja je kod mesta Kavos udaljena svega 15 km od zapadne obale grčke regije Epir. Površina ostrva iznosi 579 km2, dugo je 85 km, a široko najviše 18 km. Prema popisu iz 2001. godine, Krf ima oko 113.000 stanovnika. Na njemu preovladava sredozemna klima, sa umereno toplim letima i blagim, dosta kišovitim zimama. U najtoplijem avgustu prosečna temperatura je 25oC, dok je najhladnijij mesec januar sa prosečnom temperaturom 9,5oC. Krf je ostrvo sa dosta velikom količinom padavina, što pogoduje bujnoj vegetaciji koja ga čini jednim od najzelenijih ostrva Grčke. Osim turizma, ostvo je poznato po maslinama (više od 2 miliona stabala), a predstavlja i važan obrazovni centar. Jedno je od najrazvijenijih područja Grčke i jedan od najlepših i najpopularnijih turističkih destinacija.
krf grcka

Krf je ostrvo duge i bogate istorije. Bio je naseljen još u neolitu, a u VIII veku p.n.e. na njega su se doselili Eritrejci koji su osnovali prvi grad na Krfu. U kasnom VII veku p.n.e. osvajaju ga Korinćani, da bi se od 480. godine pre Hrista Krf razvijao kao samostalno područje, čija se teritorija ubrzo proširila i na pojedine kontinentalne delove Grčke. Sredinom II veka p.n.e. pada u ruke Makedonaca, a deo rimskog carstva postaje 31. godine naše ere. U III veku na ostrvu počinje da se širi Hrišćanstvo. U sastavu vizantijskog carstva Krf se našao 395. godine. Kasnije su ga osvajali Arapi, pa Normani, da bi u ranom XIII veku Krf postao deo Epirske despotovine. Sredinom istog veka pada pod vlast napuljskog kraljevstva, da bi Venecijanci zavladali ostrvom u XIV veku. Krajem XVIII veka osvajaju ga Francuzi, zatim Rusi, onda ponovo Francuzi, a 1815. godine vlast preuzimaju Englezi. Svoju nezavisnost Krf je stekao 1864. godine. Tokom Prvog svetskog rata na njemu su utočište našle srpske vojne snage, na njemu su funkcionisale srpska Vlada u izbeglištvu i srpski parlament je držao svoje sednice. Prijateljstvo između Krfljana i Srba traje do današnjih dana. U drugom svetskom ratu Krf su bombardovali najpre Italijani, a kasnije i Nemci, nanevši mu značajnu materijalnu štetu.
krf

Danas je Krf razvijen turistički centar, ostrvo zadivljujućih prirodnih lepota (zbog čega ga često nazivaju zelenim ostrvom), prelepih plaža i rajskih uvala, savršena kombinacija savremene i tradicionalne arhitekture sa vidljivim uticajima zapadnih stilova, ostrvo kosmopolitskog karkatera sa najluksuznijim hotelskim kompleksima i modernim saobraćajnicama, ali i destinacija sa neizmernim kulturno-istorijskim blagom. Glavno i najveće naselje na ostrvu je grad Krf sa oko 40.000 žitelja. Jedan je od najlepših gradova na grčkim ostrvima u čijoj arhitekturi je najviše primetan uticaj venecijanskog stila i grad sa mnoštvom spomenika kulture i istorije. Staro gradsko jezgro, koje predstavlja jedan od najvećih danas naseljenih gradova iz srednjeg veka, od 2007. godine nalazi se na UNESCO-voj listi kulturne baštine. Centralni gradski Trg Espianada predstavlja najveći trg Balkana. On se graniči sa velikim gradskim parkom, a okružuju ga mnoge znamenite građevine: zgrada Jonske akademije, najstarijeg grčkog univerziteta; kraljevska palata Svetih Mihajla i Đorđa iz 1819. godine, danas pretvorena u galeriju i muzej, klasičan primer britanskog neoklasičnog stila gradnje; Liston, kompleks zgrada sagrađen početkom XIX veka prema projektu Lesepsa, poznatog francuskog arhitekte i mnoge druge. Grad Krf ima dve srednjevekovne tvrđave. Staro utvrđenje (Forteca Vekia), odnosno njeni današnji ostaci potiču iz XVI veka, iz perioda mletačke vladavine, a prve zidine na tom mestu podigli su još krajem X veka Vizantijci. Unutar kompleksa nalazi se više znamenitih objekata (anglikanska crkva Svetog Đorđa sagrađena 1840. godine; sahat kula i svetionik iz 1822. godine; zgrada Muzičke akademije itd.). Novu tvrđavu (Forteca Nouva), podigli su Venecijanci 1570. godine. U gradu postoje i brojni verski objekti: crkva Svetog Spiridona iz 1590. godine; katedrala Svetog Jakova (1665. godina); Manastir Vlaherna (osnovan 1686. godine) i dr. Dvorac Mon Repos, još jedno je znamenito zdanje smešteno u istoimenoj oblasti južno od gradskog centra. Podigli su ga Britanci, a gradnja je trajala od 1824. do 1831. godine. Palata Ahilion, najraskošnija građevina Krfa, nalazi se na području sela Gasturi, 10 km od glavnog grada. Podigla ju je 1890. godine austrijska carica Elizabeta u čast Ahila, grčkog mitskog junaka. Ovo impozantno zdanje okružuje prelep vrt, sa zasadima biljaka iz svih krajeva sveta i sa mnogobrojnim kipovima i statuama. Na Krfu postoji veći broj muzeja. U gradu Krfu mogu se posetiti Arheološki muzej Krfa, Muzej azijske umetnosti, Muzej Solomosa, Vizantijski muzej, Numizmatički muzej, Muzej keramike itd. Na poluostrvu Kanoni smešten je Muzej Palepolisa, Muzej školjki nalazi se u mestu Benices, a u selu Sinarades smešten je Etnografski muzej Krfa.
krf

Malo ostrvo Vido, smešteno nedaleko od luke u gradu Krfu, privlači veliku pažnju turista iz Srbije. Na njemu su za vreme Prvog svetskog rata bili stacionirani srpski ranjenici i bolesni vojnici, a više od 5.000 vojnika je umrlo na Vidu. Njima u čast, na ostrvu je postavljen veliki kameni krst, a 1938. godine izgrađen je i mauzolej. Na području grada Krfa postoji više zgrada koje su bile date Srbima na korišćenje. U Srpskoj kući, lociranoj u samom centru grada, izloženi su razni zapisi, fotografije i razna druga dokumenta, ratna oprema i oružje koje je pripadalo srpskoj vojsci.

Od ostalih odredišta na Krfu preporučuje se poseta Paleokastrice, jednog od najlepših i najznamenitnijih sela na ostrvu. U selu se nalaze vizantijski manastir Paleokastirca, podignut u ranom XIII veku, kao i tvrđava Angelokastro, jedno od najlepših vizantijskih utvrđenja u Grčkoj. Mesta Guvija, Dasija, Ipsos, Moraitika, Mesongi, Pirgi, Agios Georgios, Kasiopi, Sidari, Kavos itd., takođe su vredna pažnje.

Ljubiteljima sporta i rekreacije Krf nudi razne sadržaje – jedan od najboljih golf terena u Grčkoj, škole jahanja, iznajmljivanje bicikla i opreme za sve vidove sportova na vodi, desetak ronilačkih klubova itd. Vodeni park Aqualand smešten je na 8 km od centra glavnog grada.

Na 217 km duge obale Krfa postoji više od 40 izvanrednih plaža koje se sa pravom svrstavaju u najlepše plaže Grčke. Najbolje i najpopularnije plaže na ostrvu su: plaža Akavari, plaža Paleokastrica, plaža Sidari, plaža Glifada, plaža Ipsos, plaža Barbati, plaža Sveti Georgije, plaža Dasija i mnoge druge.

Međunarodni aerodrom Kapodistrias koji se nalazi na ostrvu povezuje Krf sa raznim destinacijama širom Grčke, ali i sa velikim brojem evropskih gradova. Pored toga, brojne trajektne linije povezuju Krf sa mnogim okolnim grčkim ostrvima, lukama u kopnenom delu Grčke, kao i sa većim brojem luka u Italiji. Krf se nalazi na 360 km od Soluna, 555 km od Atine i na 920 km od Beograda.