Krit
krit grcka
Krit je mediteransko ostrvo na krajnjem jugu Grčke i Evrope. Okružuju ga tri kontinenta: Evropa, Azija i Afrika, a njegove obale zapljuskuju vode čak četiri mora – Libijskog na istoku, Sredozemnog na zapadu i jugu i Egejskog i Jonskog mora na severu. Sa ukupnom površinom od 8.336 km2 najveće je grčko ostrvo i posle Sicilije, Korzike, Sardinije i Kipra peto najveće ostrvo Sredozemnog mora. Njegova obala je izrazito razuđena, sa velikim brojem uvala, zaliva, rtova i poluostrva, a njena ukupna dužina iznosi 1.046 km. Ostrvo je podeljeno na 4 okruga: Iraklion, Retimno, Lasiti i Hanija. Na njemu živi oko 623.000 stanovnika, od čega oko 140.000 žitelja pripada glavnom i najvećem gradu Iraklionu. Na većem delu ostrvske teritorije preovladava sredozemna klima, osim na jugu koji je pod uticajem severnoafičke klimatske zone. Krit ima više od 300 sunčanih dana u toku godine i jedno je od najtoplijih ostrva u Evropi.
krit grcka

Prema arheološkim dokazima najstarija naselja na ostrvu postojala su još oko 6.000. godine pre Hrista, a na njemu se sredinom III milenijuma p.n.e. razvila tzv. Minojska civilizacija, koja se smatra najstarijom ljudskom civilizacijom u Evropi. Kasnije su ostrvom vladala razna grčka plemena, sve do 69. godine p.n.e., kada postaje deo rimske imperije. Nakon Rimljana ostrvom su prodefilovali Vizantijci, Arapi, Mlečani i Turci, a nakon Balkanskih ratova, 1913. godine Krit je stekao nezavisnost i postao deo moderne grčke države.

Krit spada u najlepša ostrva Grčke i jedna je od najpopularnijih i najatraktivnijih turističkih destinacija u Grčkoj. To je ostrvo zadivljujuće prirode, rajskih plaža i uvala, ostrvo sa mnoštvom kulturno-istorijskih spomenika. Turistička infrastruktura je izuzetno razvijena, postoji najraznovrsnija ponuda smeštaja, od kamp naselja, preko vila i apartmana do najluksuznijih hotela, razvijen je seoski turizam. Zbog povoljnih klimatskih uslova letnja sezona je izuzetno duga i traje od kraja marta do sredine novembra, a u središnjem, planinskom delu Krita, razvijen je i zimski turizam.
krit grcka

Najznačajniji turistički centri na ostrvu su: glavni grad Iraklion, Hanija, Retimno, Jerapetra i Ajos Nikolaos. Iraklion je tipičan mediteranski grad kosmopolitskog karaktera sa mnoštvom prelepih arhitektonskih zdanja i kulturno-istorijskih znamenitosti. Na trgu Lava, glavnom gradskom trgu smešten je najveći broj atrakcija grada: venecijanska palata Lođa, podignuta u XVII veku; pravoslavna crkva Svetog Titusa sagrađena u X veku; pravoslavna crkva Svetog Mine, najznamenitniji verski objekta na Kritu sagrađen u drugoj polovini XIX veka; crkva Svete Katarine Sinajske; katolička crkva Svetog Marka itd. Iraklion ima više znamenitih fontana, od kojih su najpoznatije Bembo fontana (iz 1554. godine) i fontana Morizini (XVII vek). Pored gradske luke nalazi se Mletački Zamak Kules (Rocca al Mare) iz XIII veka, najveća kulturno-istorijska atrakcija Irakliona.

krit map
U glavnom ostrvskom gradu mogu se posetiti brojni muzeji: Arheološki muzej Irakliona, Muzej vizantijske umetnosti, Istorijski muzej Krita, Pomorski (nautički) muzej, Prirodnjački muzej i dr. Grad Hanija je drugo najveće naselje na ostrvu i glavni grad istoimenog okruga. U starom, istorijskom delu grada nalaze se mnogobrojne znamenitosti: mitropolijska crkva Presvete Bogorodice, pravoslavna crkva Svetog Nikole, rimokatolička crkva Svetog Roka, crkva Svetog Salvatorea, crkva Svetog Frangiska, Kučuk Hasanova džamija, sinagoga Ec Hajim, venecijanski svetionik iz XV veka, turski hamam iz XVII veka, kao i veći broj muzeja (Folklorni muzej Hanije, Arheološki muzej, Nautički muzej itd.). U novom, modernom delu grada takođe postoji mnoštvo znamenitosti: zgrada Francuske škole, Gradski vrt sa satom, zatvorena pijaca Agora, Park mira i prijateljstva, crkva Svete Magdalene, Hemijski muzej, Ratni muzej i dr. Grad Hanija, ali i čitav okrug, odlikuju se prelepim plažama. Među njima se izdvajaju: najlepša plaža na Kritu Balos, plaža Elafonizi, plaža Stefanou, plaža Samaria Gorge, plaža Flasarna, plaža Stavros itd. Retimno, glavni grad istoimenog okruga još jedan je važan centar turizma na Kritu. Njegove najveće atrakcije su: mletačko utvrđenje Forteza, stara mletačka luka, prelepa letnja pozornica Retimna Erofili Teatar itd. Među mnogobrojnim verskim objektima ističu se: crkva Svetog Fransisa, crkva Mikra Panagia, crkva Svete Katarine, crkva Svetog Teodora, džamija Ibrahima Hana i džamija Neranca. Na svega dvadesetak kilometar od grada smešten je vizantijski manastir Arkadi, najpoznatiji ostrvski verski objekta.

krit

U Retimnu se nalaze i dva odlična muzeja: Arheološki muzej i Muzej folklora. Najlepše plaže okruga Retimno su: gradska plaža u Retimnu, plaža Pervolia, plaža Misira, plaža Platanias, plaža Spilia, plaža Geropotamos i mnoge druge. Iako je Jerapetra najveći grad okruga Lasiti, njegovo administrativno središte i najveći turistički centar okruga je Ajos Nikolaos, moderno kosmopolitsko letovalište smešteno oko malog morskog jezera. Ajos Nikolaos je izuzetno popularan među turistima, pre svega zbog luksuznih hotela i drugih smeštajnih objekata i prelepih plaža i rajskih uvala u samom gradu i njegovoj okolini. Najlepše i najposećenije su: plaža Ajos Nikolaos, plaža Havania, plaža Elounda, plaža Almiros, plaža Istro, plaža Amoudara, plaža Sisi itd.

Prema grčkoj mitologiji Krit je ostrvo na kome se rodio bog Zevs, a pećina Dikta u kojoj je vrhovni grčki bog navodno odrastao može se i danas posetiti i predstavlja jednu od najvećih atrakcija na ostrvu. Najznačajniji arheološki lokalitet Krita i jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Grčkoj je drevni grad Knosos, smešten na 6 km od Irakliona.

Krit ima odlične saobraćajne veze sa raznim destinacijama u Grčkoj, ali i širom Evrope. Na ostrvu se nalaze tri aerodroma na kojima sleću avioni iz Atine, Soluna i mnogih Evropskih gradova. Takođe, u nekoliko ostrvskih luka tokom sezone neprestano pristaju trajekti, najviše iz atinske luke Pirej, iz Soluna i sa više grčkih ostrva. Ostrvo Krit se nalazi na 400 km od Atine, 900 km od Soluna i na 1.500 kilometar udaljenosti od Beograda.