Lara
antalija turska
Lara je turistička oblast na jugozapadu turskog dela Sredozemne obale u regionu Antalije, udaljena svega 8 km istočno od centra Antalije i smeštena u podnožju planine Taurus, obrasle gustim borovim šumama. Ime Lara je uzeto iz luvijskog, drevnog jezika ovog područja, na kome Lara znači pesak. Ova turistička zona odlikuje se mediteranskom klimom sa više od 300 sunčanih dana godišnje. Leta su topla i suva, a zime blage i kišovite. Najviša prosečna temperatura vazduha je oko 34oC, dok temperatura mora tokom letnje sezone dostiže 28oC, a zimi retko silazi ispod 15oC. Zahvaljujući hotelskim kompleksima visoke kategorije i jednoj od najlepših i najdužih plaža na turskoj rivijeri, Lara spada u najekskluzivnija letovališta Turske.
U njenoj oblasti nalazi se plaža Lara beach, smeštena između tirkizno plavog Sredozemnog mora i luksuznih hotela, duga oko 8 km i podeljena na dva dela – jedan javni, slobodan za sve posetioci i drugi privatni deo, koji se nalazi u sklopu hotelskih kompleksa. Veći deo plaže prekriven je najkvalitetnijim peskom, dok je jedan manji deo šljunkovit. Na plaži se mogu iznajmiti peškiri, ležaljke, suncobrani, oprema za vodene sportove, ona ima tuš kabine, kabine za presvlačenje, toalete itd. U brojnim restoranima i kafićima smeštenim na plaži mogu se probati razni kulinarski specijaliteti i popiti omiljeno piće.

lara turska
Deo plaže je opremljen za piknike, sa klupama, stolovima i roštiljem. Drugi deo plaže koji je u svojini hotela nudi najpotpunije sadržaje koji će zadovoljiti i najprobirljivije goste.   U hotelskoj zoni, smeštenoj tik uz plažu, postoji više od 350 hotela, uglavnom najviše kategorije, od kojih su neki ocenjeni čak sa 7 zvezdica. Skoro svi hotelski kompleksi imaju najraznovrsnije sadržaje. O visokom kvalitetu smeštaja i hrane suvišno je trošiti reči, a ostale hotelske usluge obuhvataju: privatne plaže, otvorene i zatvorene bazene, spa i velnes centre, akva parkove, terene za golf i mini golf, teniske terene, terene za odbojku na pesku, streljane, stonoteniske stolove, bilijar sale, teretane, frizerske salone, salone za masažu, dečije parkove, škole plivanja i ronjenja, iznajmljivanje bicikla i opreme za vodene sportove, restorane, barove i kafiće, uživo muziku, najmodernije zatvorene i otvorene bioskope i još mnogo toga. Najatraktivniji su tematski hoteli, replike najpoznatijih svetskih građevina i mesta, kao što su hotel Titanik, Konkord, Topkapi palata, Kremlj, Venecija itd.
lara turska

Kulturno-istorijske atrakcije su smeštene uglavnom u obližnjoj Antaliji, gde turisti mogu obići: Staro gradsko jezgro Kaleiči, Hadrijanovu kapiju, podignutu 130. godine, Hidirlik kulu, koja takođe potiče iz 2. veka, ali je kasnije više puta rekonstruisana i danas se nalazi u odličnom stanju, Sead Pašinu Sahat kulu iz 19. veka, Kesik minaret, jedini preživeo fragment nekadašnjeg rimskog hrama, kasnije vizantijske bazilike i džamije izgorele u požaru sredinom 19. veka, Aladinovu džamiju koju je 1230. godine podigao seldžučki sultan Aladin Kejkubat I, Arheološki muzej, Etnografski muzej, Spomen kuću Kemala Ataturka i brojne druge znamenitosti. U okolini Lare postoje i brojni arheološki ostaci drevnih antičkih gradova: Demre ili Mira, rodno mesto Svetog Nikole, Olimpus i Aspendos, gde postoji jedan od najbolje očuvanih rimskih amfiteatar na svetu koji može da primi oko 20.000 gledalaca i čest je domaćin brojnih kulturno-umetničkih manifestacija.

Od prirodnih atrakcija najviše pažnje privlače sledeći lokaliteti: nacionalni parkovi Termesos, Olimpos i Kurpulu, brojni vodopadi od kojih su najatraktivniji Dudun vodopad i Kursunlu vodopadi, kao i veliki broj interesantnih pećina, pre svih Karain i Beldibi.
Za ljubitelje šopinga tu je opet obližnja Antalija sa više tradicionalnih turskih bazara, brojnim luksuznim šoping centrima, suvenirnicama i prodavnicama, gde se može pazariti najraznovrsnija roba, od suvenira, nakita, kožne galanterije, pamučne odeće, turskih tepiha, grnčarije, keramičkih predmeta, nargila, pa do proizvoda najpoznatijih svetskih brendova.

Do Lare se može stići preko Antalije, koja je od Beograda udaljena 1.600 km, a njen aerodrom je najprometniji u čitavoj Turskoj. Od njega se do Lare može doći mini busevima, tzv. durmušima ili taksijem. Sa ostalim delovima Turske Lara je povezana preko antalijske autobuske stanice, odakle postoje redovne linije do svih važnijih destinacija u zemlji.