Marmaris
marmaris
Marmaris je grad na jugoistoku Turske u regiji Mugla, važna luka i jedno od najpoznatijih turskih letovališta. U blizini poluostrva na kome je grad smešten nalazi se granica između Egejskog i Sredozemnog mora, a iznad njega uzdižu se planinski venci obrasli gustom borovom šumom. Do pre nekoliko decenija malo ribarsko mesto, Marmaris se od osamdesetih godina 20. veka do danas razvio u modernu turistički destinaciju sa perfektno uređenim peščanim plažama, jednim od najvećih pristaništa za jahte i prelepom rivijerom ukrašenom drvoredima palim, uz koju se nižu hotelski kompleksi, kafići, restorani, noćni klubovi i koja nikada ne spava. Van sezone Marmaris je gradić sa oko 30.000 stanovnika, dok leti broj stanovnika bude i 10 puta veći. Marmaris ima više od 300 sunčanih dana u toku godine i mediteransku klimu sa toplim letima i temperaturama koje nekada prelaze i 40oC, dok su zime karakteristične po obilnim kišama.
marmaris beach turska

Na području današnjeg Marmarisa prvo naselje za koje se zna zvalo se Fiskos, a potiče iz 6. veka p.n.e. Kako je pisao najveći istoričar antičke Grčke Herodot, u Marmarisu je još oko 3.000. godine p.n.e postojao dvorac. Tokom pohoda Aleksandra Velikog na ove prostore, u 4. veku p.n.e. dvorac je bio teško oštećen, a sam Aleksandar ga je obnovio, pre svega, zbog dobrog geografskog i strateškog položaja. Od tada pa sve do 15. veka o istoriji Marmarisa ne postoje nikakvi podaci. Sredinom 15. veka Marmaris ulazi u sastav Otomanskog carstva, a gradski dvorac je potpuno obnovljen 1522. godine.
marmaris turska

Plaže u Marmarisu su lepo uređene, prekrivene peskom i šljunkom, oko većine plaža stacionirani su brojni restorani i kafići, a na plažama se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke. Dubina prozirno čistog i toplog mora se na većini plaža postepeno povećava, tako da su pogodne za decu i neplivače. U samom centru Maramarisa nalazi se plaža Folk, smeštena ispod magistralnog puta, na samom izlazu iz gradske luke. Ulaz na ovu peskovitu plažu je slobodan, a na njoj postoje i brojni dodatni sadržaji. Na nju se nadovezuje plaža Long i proteže se sve do obližnjeg Ičmelera, ukupnom dužinom oko 8 km. Uz ovu plažu, koja se prostire preko cele obale Marmarisa, nalazi se gradsko šetalište, prelepo uređeno, sa drvoredima palmi, brojnim hotelima, restoranima i kafićima. U okolini Marmarisa postoji još dosta plaža, među kojima se ističu: plaža u Ičmeleru, na oko 8 km od centra Marmarisa, Kleopatrina plaža 16 km severno od Marmarisa, smeštena na obalama istoimenog ostrva, plaža Turunc, sa plavom zastavom, jedna od najmirnijih plaža na celoj turskoj obali, udaljena od Marmarisa 20 km prema jugu, plaža Kumlubuk, jedna od najdužih plaža u Turskoj, poznata po brojnim ribljim restoranima koji se na njoj nalaze, udaljena 27 km od Marmarisa i plaža Kiz Kumu, na 36 km od centra grada, karakteristična po bujnoj vegetaciji koja oko nje raste i po peščanom sprudu, nastalom usled delovanja morskih struja koje su prouzrokovale taloženje peska u samom moru. U Marmarisu postoji nekoliko akva parkova, među kojima je najatraktivniji akva park Atlantis, smešten na samoj gradskoj obali. Zauzima površinu od 65.000 m2. Osim raznovrsnih vodenih atrakcija, bazena, tobogana, brodića, u kompleksu akva parka se nalaze i tri restorana, nekoliko kafića i barova, kuglana, teren za mini golf i brojni drugi sadržaji. U Marmarisu postoji i tursko kupatilo Armutalan hamam.
marmaris turska

Marmaris je prepoznatljiv i po svojoj arhitekturi i kultrno-istorijskom sadržajima. Dvorac u Marmarisu podignut je najverovatnije oko 3.000. godine p.n.e. Kasnije, u 4. veku p.n.e., predstavljao je vojnu bazu Aleksandra Makedonskog, a 1522. godine obnovio ga je Sulejman Veličanstveni. Od 1979. godine otpočeli su radovi na njegovoj restauraciji, koji imaju za cilj da zamak dobije svoj autentični izgled. Pored gradskog dvorca nalazi se karavan-stanica Karavansaraj, koju je podigla majka Sulejmana Veličanstvenog. Sastoji se od konaka unutar koga postoji jedna velika glavna soba i sedam manjih soba. Danas se u njemu nalaze prodavnica suvenira i nekoliko ugostiteljskih objekata. Dvorac okružuje stari grad, podignut u 16. veku, karakterističan po orijentalnoj islamskoj arhitekturi. Objekti koji su nekada uglavnom služili kao stambene kuće danas su prilagođeni potrebama turizma, pa se u njima nalaze prodavnice, suvenirnice, kafići, restorani itd. U gradskom dvorcu smešten je muzej Marmaris, otvoren 1991. godine. Muzej ima dve postavke – arheološku i etnografsku, glavni izložbeni prostor i 3 umetničke galerije. Arheološka zbirka sadrži amfore iz helenističkog, rimskog i vizantijskog perioda, grnčarije, staklene predmete i kolekciju kovanica, dok etnografska zbirka obuhvata tepihe, nameštaj, oružje i razne druge ornamente iz otomanskog perioda. Na oko 1 sat vožnje jugoistočno od Marmarisa nalaze se ostaci drevnog grada Kaunosa, koji je pripadao istorijskoj regiji Kariji, a bio je poznat po proizvodnji smokvi. Danas se na tom lokalitetu mogu videti ruine vizantijske crkve, jedne velike pravougaone građevine za koju se pretpostavlja da je bila hram, ostaci više manjih zgrada, veliki teatar i grobnice uklesane u kamenim stenama. Iz marine u Marmarisu organizuje se izlet na grčko ostrvo Rodos, udaljeno svega 18 km od turske obale. Na ovom znamenitom ostrvu postoje brojne atrakcije – jedno od 7 svetskih čuda antičkog sveta Kolos sa Rodosa, ostaci antičkog grada, koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a itd.
Krstarenja sa obale Marmarisa do Rajskog i Kleopatrinog ostrva, brojnih pećina u okolini Marmarisa, većeg broja laguna itd. predstavljaju svojevrsnu atrakciju, a među turistima vlada veliko interesovanje za vodene sportove, za koje postoje odlični uslovi u Marmarisu. Najpopularniji vodeni sportovi su ronjenje i skijanje na vodi. Takođe, Marmaris omogućava dobru zabavu i ljubiteljima ekstremnih sportova, a planine koje okružuju grad pogodne su za planinarenje. Restorani u gradu nude specijalitete turske kuhinje, a za one koji nisu ljubitelji iste, postoji veći broj italijanskih, francuskih, indijskih, kineskih i restorana sa jelovnikom brojnih drugih nacionalnih kuhinja. Maramris je nadaleko poznat kao grad koji nudi nezaboravni noćni provod. Najviše noćnih klubova i diskoteka stacionirano je u gradskoj Bar ulici. Uživo izvođenje muzike svih žanrova, trbušne plesačice, gutači plamena, pena žurke, samo su deo zabave koja traje do jutarnjih sati. Ovde se organizuju i turske večeri sa brojnim zanimljivim sadržajima vezanim za tursku tradiciju, muziku, ples, što među gostima Marmarisa izaziva oduševljenje. Za one koji vole šoping Marmaris je pravi raj. U njemu postoji više velikih tržnih centara. Najveći među njima, Carsi Market, smešten je u samom centru grada. Pored toga, u Marmarisu se, kao i u drugim gradovima u Tursoj organizuju ulični bazari, a duž gradskih ulica postoji veliki broj prodavnica. Ponuda robe je najraznovrsnija: suveniri, rukotvoreni predmeti od raznih materijala, nakit, predmeti od keramike, kožna galanterija, tepisi, pamučna garderoba, hrana, voće, lekovito bilje, začini itd. Smeštaj u Marmarisu je moguć u hotelima svih kategorija. Većina hotela nalazi se u samom centru grada. Za one koji žele da pobegnu od noćnih žurki i buke, postoji kompleks hotela u oblasti Armutalan, gde je posle ponoći zabranjena glasna muzika. Međunarodni aerodrom u Dalamanu udaljen je oko 100 km i od njega se do Marmarisa može stići brojnim autobuskim linijama.