Mikonos
ostrvo mikonos
Grčko ostrvo Mikonos nalazi se u centralnom Egejskom moru, u ostrvskoj grupi Kiklada i okruženo je ostrvima Tinos, Siros, Paros i Naksos. Mikonos ima površinu od 105 km2 i oko 10.000 stanovnika. Obala ostrva je relativno razuđena, a njena ukupna dužina iznosi 89 km. Najviši vrh nalazi se na 341 m nadmorske visine. Mikonos ima sredozemnu klimu sa više od 300 sunčanih dana u godini. Leta su topla, ali zahvaljujući vetru meltemi nema velikih vrućina, dok su zime veoma blage.
Mikonos je ostrvo sa bogatom istorijom. Bilo je naseljeno još u neolitu, oko 3.000. godine pre Hrista, a u XI veku p.n.e. nastanili suga Jonci. U kasnijim vekovima ostrvom se širio uticaj Kiklandse civilizacije, zatim je pripalo Rimljanima pa Vizantiji. Venecijanci su zavladali Mikonosom 1207. godine, sve do sredine XVI veka, kada ga osvajaju Turci. Svoju nezavisnost ostrvo je steklo 1830. godine, kada je oslobođeno od Turaka i priključeno novonastaloj grčkoj državi. Teritorija Mikonosa postala je od 1873. godine predmet detaljnih arheoloških istraživanja. Od tada na ostrvu počinje i razvoj turizma. Do tridesetih godina prošlog veka Mikonos se razvio u omiljeno turističko odredište evropske elite, a nakon završetka Drugog svetskog rata desila se najveća ekspanzija u razvoju turizma.
mikonos grcka

Danas je Mikonos mondensko letovalište, koga posećuju bogati turisti, biznismeni, političari, umetnici. Takođe, Mikonos je poznat kao mesto nezaboravnog noćnog provoda, zbog čega među njegovim posetiocima ima sve više mladih. Pelikan Petros predstavlja maskotu i simbol Mikonosa. Doselio se na ostrvo davne 1954. godine, nakon velike oluje, posle čega je veoma brzo pokupio simpatije meštana, ali i turista, a nakon što je uginuo, osamdesetih godina XX veka, na Mikonos su dovedeni drugi Pelikani koji danas predstavljaju jednu od najvećih turističkih atrakcija i uživaju posebnu zaštitu.
mikonos grcka

S obzirom na svoju bogatu istoriju, Mikonos ima mnoštvo kulturno-istorijskih znamenitosti. Glavno naselje ostrva je grad Mikonos, među meštanima poznat kao Hora (grčki „centar“). To je mesto sa oko 6.500 stanovnika, pravi primer mediteranskog gradića, sa uskim popločanim ulicama, prostranim trgom u centru grada i mešavinom lokalne i zapadne arhitekture. Smatra se najlepšim gradom Kiklada. U njemu postoji puno kulturno-istorijskih znamenitosti: stari kvart Mala Venecija; Crkva Panagija Praportijanija (XV vek); katolička crkva (podignuta u XVII veku) i još nekoliko crkava; stare vetrenjače sagrađene u XVI veku itd. Pored toga, u gradu postoji nekoliko muzeja: Arheološki muzej Mikonosa, Folklorni muzej i Egejski pomorski muzej. U selu Ano Mera, koje pored glavnog rada predstavlja jedino veće naselje Mikonosa, nalazi se manastir Panagia Toerlianiiz XVI veka u okviru koga postoji znameniti crkveni muzej. U neposrednoj okolini sela smešten je i manastir Moni Palaiokastrou, osnovan u XVII veku. Svetionik Armenistis, sagrađen 1894. godine, još jedna je velika znamenitosti ostrva. Ova građevina visoka 19 metara nalazi se na 7 km od grada Mikonosa.

mikonos grcka

Na svega 2,5 km od obale glavnog grada Mikonosa nalazi se malo ostrvo Delos, na kom su se, prema legendi, rodili bog Apolon i njegova sestra boginja Artemida. Čitava teritorija ostrva predstavlja jedno veliko nalazište i ubraja se u najznačajnije arheološke lokalitete Grčke. Na ostrvu se mogu videti: Sveto jezero (u kome je rođen Apolon), Terasa Lavova (600. godina p.n.e.), Minojski izvor (VI vek p.n.e.), kao i ostaci brojnih drugih građevina (grčka agora, Delski hram, Dionisov hram, Posejdonov hram, Dionisova kuća, hram boginje Izide, Kuća delfina, Delska sinagoga) itd. Ostrvo ima i svoj Arheološki muzej. Na listi UNESCO-ve kulturne baštine Delos se nalazi od 1990. godine. Zaštitni znak Mikonosa svakako su njegove prelepe plaže, čija je ponuda najraznovrsnija. Na ostrvu ima plaža pogodnih za roditelje i decu, nudističkih plaža, plaža sa odličnim uslovima za sve vrste vodenih sportova, skrivenih divljih plaža bez gužve, kao i onih izuzetno posećenih, poznatih po ludom noćnom provodu u diskotekama i klubovima na samoj obali mora. Južna obala ima najviše plaža, a među njima su najpoznatije: plaža Super paradise, plaža Paradise, plaža Platis Gialos, plaža Psarou, plaža Lia, plaža Elia, plaža Agrari, plaža Paranga itd. Na severnoj obali preporučuje se obilazak plaže Panoramos Agios Sostis. Od plaža koje se nalaze na zapadnoj obali Mikonosa treba izdvojiti plažu Agios Stefanos i plažu Korfos. Najlepša plaža istočne obale ostrva je plaža Agia Ana Kalafatis. Na južnoj strani ostrva, u neposrednoj blizini plaže Elia nalazi se akva park Aquamania koji nudi razne atrakcije na vodi. Do Mikonosa se najlakše može stići avionom. Postoje dve avio linije dnevno iz Atine, a let do aerodroma na Mikonosu traje 45 minuta. Takođe, do Mikonosa se može doći feribotima i hidro gliserima iz kopnene luke Rafina, koja se nalazi na oko sat vremena vožnje od Atine. Odredišta na samom ostrvu su povezana autobuskim linijama i taksi vozilima, kao i malim ribarskim brodićima i kanuima, koji iz luke u Hori voze do većine plaža duž čitave obale Mikonosa. Ostrvo Mikonos je udaljeno 150 km od Atine, 660 km od Soluna i oko 1.270 km od Beograda.