Monastir
monastir tunis
Monastir je grad na Sredozemnom moru, koji se nalazi na istoku Tunisa u regiji Sahel. Lociran je na samom vrhu jednog malog poluostrva smeštenog između dva zaliva – Hamamet i Al-Munastir, oko 160 km južno od glavnog grada Tunisa i 20 km od Susa. Grad i njegova okolina imaju nešto više od 70.000 stanovnika, dok u užem gradskom području živi oko 40.000 ljudi. Klima u Monastiru je mediteranska, sa dugim i toplim letima i blagim zimama.
Osnivači Monastira bili su Feničani, koji su na lokaciji nekadašnjeg punsko-rimskog naselja Ruspinuma, čiji se ostaci danas nalaze na 5 km od centra grada, podigli temelje savremenog Monastira.
monastir tunis

U Monastiru je neko vreme živeo i Julije Cezar, a u 8. veku postaje muslimanski grad. Među istorijskim činjenicama, svakako treba pomenuti i to da je u Monastiru rođen Habib Bourguiba, predsednik Tunisa, koji je dao veliki doprinos u procesu sticanja nezavisnosti, kao i kasnijem društvenom i privrednom razvoju ove severno-afričke države.
Ovaj mediteranski grad, poznat po veoma dugoj tradiciji ribarenja, kao turistička destinacija počeo je da se razvija šezdesetih godina 20. veka, nakon što je Tunis stekao nezavisnost. Njegov razvoj najviše je potencirao dugogodišnji predsednik Tunisa Habib Bourguiba, koji je rođen upravo u Monastiru. I danas je grad pun obeležja koja podsećaju na prvog predsednika Tunisa kao nezavisne države. Mediteranska klima koja vlada ovim područjem, prelepe peščane plaže ukrašene drvoredima palmi, toplo i bistro plavo Sredozemno more, veliki broj radnji i prodavnica sa suvenirima i predmetima ručne izrade, impozantni hoteli koji se pružaju duž čitave gradske obale, jedna od najlepših marina u Tunisu, gradska arhitektura, kao i veliki broj kulturno-istorijskih znamenitosti privlače veliki broj turista iz celog sveta, a Monastir svrstavaju u grupu najposećenijih turističkih centara Tunisa.
monastir tunis

Najveća kulturno-istorijska znamenitost i simbol Monastira je tvrđava Ribat, izgrađena 797. godine na samoj obali Sredozemnog mora. Ribat je služio kao osmatračnica čiji je odbrambeni karakter značajno doprinosio spasavanju grada od najezde vizantijskih flota. Tokom svoje istorije ova tvrđava je mnogo puta rekonstruisana, tako da se njen današnji izgled prilično razlikuje od izgleda prvobitnog zdanja. Njen toranj Nador poznat je po nezaboravnom pogledu na more i na centar Monastira. U delu tvrđave Prayer Hall, koji je sačuvao najviše autentičnosti, danas se nalazi Muzej islamske umetnosti. Ovaj muzej poseduje bogatu kolekciju predmeta među kojima su najvredniji: fragmenti tkanih predmeta koji potiču iz 12. veka, veliki broj primeraka tkanih rukotvorina iz Egipta, mnoštvo sačuvanih islamskih pisama, kao i impozantnu zbirku persijskog zlatnog nakita. Interesantno je reći i da su prostorije Ribata služile za snimanje scena kultnog filma iz produkcije Moniti Pajtona „Žitije Brajanovo“ i epskog filmskog ostvarenja „Isus iz Nazareta“.

Međutim, pretvaranje Monastira iz malog ribarskog mesta u veliki turistički centar ostavilo je i posledice, koje su najviše pogodile staro gradsko jezgro Medinu. Njene istočne zidine, podignute u 9. veku su gotovo potpuno nestale, a tokom izgradnje magistralnog puta uz obalu znatno su oštećeni i zapadni zidovi Medine. Najveće znamenitosti u Medini koje su preživele ovu namensku transformaciju su već pomenuti Ribat i Velika džamija izgrađena u 9. veku.
U Monastiru, pored Velike džamije postoji još nekoliko starih džamija, kao i džamija Bourguiba, izgrađena 1968. godine u čast predsednika Bourguibe. Ova džamija je karakteristična po modernom stilu arhitekture, kao i po prostranosti (može da primi više od 1.000 posetilaca). Mauzolej Bourguiba jedna je od lokacija u Monastiru koja privlači najveću pažnju turista. Njegovu raskoš najviše dočaravaju zlatna kupola i kombinacija moderne i tradicionalne islamske arhitekture. Nalazi se na gradskom groblju i predstavlja grobnicu porodice Bourguiba. U njoj je 2000. godine sahranjen doživotni predsednik i najveći heroj borbe za nezavisnost Tunisa Habib Bourguiba. Pored ovog mauzoleja, u severnom predgrađu Monastira se nalaze Bourguibina predsednička palata i Grobnica nepoznatog vojnika, impresivna osmougaona građevina posvećena svim žrtvama borbe za sticanje nezavisnosti Tunisa.

Monastir je grad sa plažama koje se svrstavaju u najlepše plaže Mediterana. Sve plaže su peščane, mirne, savršeno uređene, a tirkizno plavo Sredozemno more je čisto i toplo. Posebno se ističe centralna Gradska plaža, smeštena na dohvat ruke od centra grada, u čijoj neposrednoj blizini se nalaze tvrđava Ribat i Velika džamija. Ovu plažu sa jedne strane štiti marina, a sa druge malo ostrvce El-Kebira, sa kojim je plaža povezana veštačkim nasipom. Većina drugih plaža nalazi se uglavnom u privatnom vlasništvu hotela, zapadno od centra grada. Osim kupanja i sunčanja, plaže nude i brojne druge sadržaje: brojni vodeni sportovi, let padobranom, golf tereni itd.

Monastir tunis

Gosti Monastira imaju i mogućnost odlaska na obilazak pustinje Sahare. Organizuju se ture terenskim vozilima čije su glavne atrakcije posete povremenim slanim jezerima, prelepim pustinjskim oazama, kao i peščanim dinama.

Među ugostiteljskim objektima dominiraju restorani sa bogatom ponudom raznovrsnih jela, od sendviča, pite, pice, pa do nacionalnih egzotičnih specijaliteta. Mnogi restorani omogućavaju svojim gostima vrhunsku zabavu uz uživo muziku, trbušne plesačice, gutače vatre itd.

Monastir je grad koji turistima obezbeđuje vrhunske uslove za smeštaj u hotelima visoke kategorije. Većina hotela se nalazi u sklopu ogromnog turističkog kompleksa, smeštenog na samoj obali, koji se prostire duž magistrale Route de la Corniche, skoro 10 km prema zapadu. Smeštaj u ovim hotelima je dosta skup, a za one sa tanjim novčanikom u samom gradu postoje jeftiniji hosteli, kao i mogućnost privatnog smeštaja.

Saobraćajna povezanost je na vrhunskom nivou. Između grada i obale prolazi važan magistralni put, a železnički saobraćaj ima veliki broj linija do drugih važnih destinacija u Tunisu. U Monastiru se nalazi i istoimeni aerodrom.