Napulj
napulj italija sta videti
Letujte u jednom od najlepših gradova Italije, antičkom Nea Polisu. Napulj, ili Napoli, smešten je na jugu Italije, u pokrajini Kampanija. Prostire se na površini od 117 kvadratnih kilometara, a ujedno je prestonica ove italijanske pokrajine. U Napulju živi oko milion stanovnika. Zbog preovladujuće mediteranske klime, leta u Napulju su duga i topla, a zime su blage i vlažne.

Napulj je grad sa veoma dugom i zanimljivom istorijom. ovaj grad osnovali su grčki kolonisti još u sedmom veku pre nove ere. Duga istorija ostavila je za sobom prelepe primere kulturno – istorijskog nasleđa. Deo Napulja nalazi se na UNESCO – voj listi svetske
napulj

baštine. Drugi deo uživanja vezan je za prelepe plaže i bistro more. Predstavljamo vam neke od najboljih atrakcija Napulja:
  • U vreme Napuljske kraljevine, u Napoliju je boravila vladajuća dinastija Burbona. Iza njih je ostao Kraljevski dvor, jedna od četiri zvanične rezidencije ove dinastije. U lepom zdanju nalaze se statue napuljskih vladara, počevši od Ruđera II Sicilijanskog, pa sve do Viktora Emanuela II.
  • Na UNESCO – voj listi svetske kulturne baštine nalazi se Novi Zamak, odnosno Kastel Nuovo. Gradnja dvorca započela je 1279. godine, a završena posle tri godine. Nekoliko puta zamak je dograđivan, a danas ga krase pravougaoni oblik i ugaoni bastion.
  • Posetite Arheološki muzej, jedan od naznačajnijih u Evropi. U njemu možete da vidite veliki broj antičkih predmeta iz Pompeje. Muzej poseduje skulpture, mozaike, bronzane predmete i drugo. U muzeju se nalaze i predmeti koje je u svom posedu imala dinastija Burbona.

napulj

  • Posle Arheološkog muzeja posetite i muzej Kapodimonte, u kome se čuva jedinstvena kolekcija slika iz perioda od trinaestog do osamnaestog veka. Ovde možete da uživate u delima Martinija, Santija, Karavađa, El Greka, i drugih.
  • Ispod Napulja se nalazi viševekovni sistem tunela i cisterni, nastalih iz rudnika. U vreme Drugog svetskog rata u njima su se nalazila skloništa tokom bombardovanja, a danas su ove katakombe veoma popularna atrakcija.
  • Vulkan Vezuv je neizostavni deo turističke ponude Napulja. Ovo čudovište zaslužno je za čuvenu katastrofu iz 79. godine, kada su sa lica zemlje nestali gradovi Pompeja, Herakleanum i Stabija.
  • Vezuv je 79. godine uništio grad Pompeju. Zapravo, grad je vekovima bio potpuno očuvan ispod naslaga lave. Tokom osamnaestog veka započela su iskopavanja, a rezultati su bili zapanjujući. Posetite Pompeju, i uživajte u originalnom antičkom ambijentu.
  • Kada ogladnite, ne razmišljajte mnogo. Napulj je grad pice. Poseta ovm gradu ne sme da prođe bez uživanja u ovom čuvenom italijanskom specijalitetu.
  • Napulj poseduje veoma lepe i odlično uređene plaže. One se protežu na oko 2, 5 kilometra, a sa njih se pruža prelep pogled na vulkan Vezuv. Oko grada se nalaze i druge prirodne atrakcije, kao što su Plava špilja, kao i brojna ostrva.