Neos Marmaras
Neos Marmaras grcka
Neos Marmaras je poznato letovalište na Halkidikiju, na njegovom središnjem prstu, poluostrvu Sitoniji. Ovaj mali primorski gradić smešten je na zapadnoj obali Sitonije, 118 km jugoistočno od Soluna. Ima oko 3.000 stalnih stanovnika, ali tokom letnje sezone u njemu bude i po 20.000 turista. Najpopularniji je i najveći turistički centar polustrva Sitonije i jedno od najlepših letovališta Halkidikija.
Današnji grad Neos Maramaras podigle su 1922. godine grčke izbeglice iz Male Azije, na mestu antičkog naselja Partenopolis. Grad je dobio ime po Marmarasu, mestu u Turskoj iz koga su Grci pribegli na ovo podučje. Pre osnivanja Neos Marmarasa, teritorija je bila u vlasništvu svetogorskog manastira Grigorijat. Nedugo nakon osnivanja, otvorena je prva škola u mestu, a prva crkva izgrađena je 1937. godine. Izgradnja magistralnog puta 1952. godine, kojim je Sitonija povezana sa Solunom, stapanje stanovništva obližnjeg Partenonasa i Neos Marmarasa u periodu od 1967. do 1970. godine, kao i izgadnja prvog hotelskog kompleksa Porto Karas sedamdesetih godina prošlog veka, u najvećoj meri su doprineli razvoju grada u danas važno turističko odredište.
Neos Marmaras sitonija

Neos Marmaras, s obzirom da je smešten na padinama Itamosa, najviše planine Sitonije i bukvalno u središnjem delu zapadne obale poluostrva, zauzima dominantni položaju u odnosu na Toronski zaliv. Zadivljujuće prirodno okruženje borovih šuma, maslinjaka i drugih mediteranskih biljnih vrsta, prelepe plaže, rajske uvale i kristalno čisto Egejsko more obojeno u tirkiznu boju, predstavljau fantastičan ambijent koji je glavna odlika Neos Marmarasa. Sa druge strane, Neos Marmaras ima odličnu turističku infrastrukturu – mnoštvo kafića, barova, taverni i restorana koji boravak u ovom prelepom letovalištu čine još prijatnijim, brojne diskoteke i noćni klubovi sa fantastičnim provodom do zore, dva supermarketa, brojne prodavnice, suvenirnice, ekskluzivni butici, zlatare i velika gradska pijaca sa najraznovrsnijim asortimanom robe, pozorište, bioskop, nekoliko benzinskih stanica, taksi službe, pošta, više banaka i mnogi drugi objekti prilagođeni potrebama turizma. Takođe, Neos Marmaras ima i izuzetno raznovrsnu ponudu smeštaja, od luksuznih hotela visoke kategorije, preko velikog broja apartmana, vila i smeštajnih studija, pa do nekoliko kamp naselja.

Neos Marmaras grcka

Najviše smeštajnih objekata skoncentrisano je uz popločano gradsko šetalište ukrašeno drvoredima palmi i osvetljeno za prijatne noćne šetnje. U Neos Marmarasu postoje tereni za mini golf, mali fudbal, košarku i odbojku na pesku, postoji mogućnost iznajmljivanja bicikala i opreme za sve vrste vodenih sportova, pa su uslovi za bavljenje sportom i rekreacijom odlični. Ponudu upotpunjuju karting staza i dva luna parka.Na na obali je mala luka i potpuno opremljeno pristanište za jahte, a krstarenje Toronskim zalivom jedna je od glavnih atrakcija.
Izbor plaža je takođe odličan, s tim da je kupanje na obali u samom gradu zabranjeno zbog brodskog pristaništa. Gradska plaža Neos Marmaras prostire se južno od grada, dužinom od 1 km. To je zlatna peščana plaža, sa širokim pojasom plićaka u izuzetno čistom i toplom moru (u najtoplijem avgustu temperatura vode dostiže 28oC). Uz plažu se nalazi veći broj barova, kafića, mini marketa, kantina itd., a plažu okružuje gusta borova šuma. Zbog svoje izuzetne uređenosti i čistoće (svrstava se u najčistije plaže Evrope) redovni je dobitnik priznanja plave zastavice. Paradiso Beach zauzima deo obale severno od Neos Marmarasa. To je peščano-šljunkovita plaža, okružena raskošnom borovom šumom, sa nekoliko rajskih uvala u njenoj blizini gde se može uživati u posmatranju najraznovrsnijih morskih vrsta (raznih riba, ježeva, rakova, školjki, morskih zvezda itd.), pa je veoma popularna među ljubiteljima ronjenja. Plaža Paradiso takođe je nosilac plave zastavice. U neposrednom okruženju Neos Marmaras pažnju privlače i plaža Lagomandra, naročito popularna među ljubiteljima vodenih sportova, kao i plaža Luteri.

Neos Marmaras

Oni gosti koji su zaljubljenici u kulturno-istorijske znamenitosti takođe imaju svoje parče raja u Neos Marmarasu. Mogu se obići Crkva uspenja Presvete Bogorodice (iz 1865. godine), Crkva Svetog Stefana (1837. godina), manastiri Tripotamos i Kastamoniti (oba građena u XIX veku), etno selo Partenonas, kao i Folklorni muzej Neos Marmarasa. Na dolazak izbeglica iz Male Azije na ovo područje podseća brod Santala, simbol Neos Marmarasa, rekonstrukcija broda koji je dvadesetih godina predvodio izbegličku flotu, koja je usidrena u maloj uvali pokraj gradske luke.

Iz Neos Marmarasa organizuju se izletido drugih odredišta na Sitoniji, kao i do Soluna, akva parka Waterland, pećine Petralona, Stagire, Svete Gore i brojnih drugih znamenitih lokacija širom Halkidikija, ali i ostalih krajeva Grčke.

Neos Marmaras ima odličnu saobraćajnu povezanost sa svim destinacijama na poluostrvu Sitnonija, kao i sa svim važnijim odredištima na Halkidikiju. Od međunarodnog aerodroma Solun Makedonija Neos Marmaras je udaljen oko 100 km. Od Soluna, sa kojim ga povezuje više direktnih autobusa u toku dana, Neos Marmaras je udaljen 118 km. Razdaljina između Beograda i ovog prelepog letovališta iznosi 760 km.