Paralija
paralija grcka
Paralija je poznato letovalište na severu Grčke, u podnožju najviše grčke planine Olimp i na zapadnoj obali Solunskog (Termajskog) zaliva u Egejskom moru. Administrativno je središte istoimene opštine u okrugu Pijerija i periferiji Središnja Makedonija. Prema popisu iz 2011. godine opština Paralija ima 6.800 stanovnika, od čega oko 1.100 živi u samom gradiću Paralija. Klima u Paraliji je sredozemna, leta su duga i topla, a zime blage. Jul je najtopliji mesec, sa prosečnim dnevnim temperaturama vazduha od 32oC i prosečnom temperaturom vode 25oC.
Paralija je relativno mlado naselje, osnovano 1922. godine od strane grčkih izbeglica iz Male Azije. Danas se razvila u moderan turistički centar, jedno od omiljenih letovališta turista iz Srbije, sa raznovrsnim turističkim sadržajima: kafićima, barovima, diskotekama, noćnim klubovima, prodavnicama, suvenirnicama, buticima, odličnim smeštajnim kapacitetima itd.

paralija
Paralija ima prelepu plažu, dugu skoro 6 km, koja se na jugu proteže sve do plaže u naselju Olimpik Bič. Prekrivena je mekanim peskom bele boje, a more je izuzetno toplo i čisto. S obzirom da uz samu obalu postoji širok pojas plitkog mora i da se njegova dubina postepeno povećava, plaža u Paraliji je odlična za roditelje sa decom i neplivače. O bezbednisti kupača brine profesionalna spasilačka ekipa, a na plaži se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke. Na njoj su takođe odlični i uslovi za sve vrste vodenih sportova – skijanje na vodi, jedrenje, ronjenje itd. Zbog svoje lepote i čistoće plaža Paralije je dugogodišnji nosilac priznanja plave zastavice.

Paralija svojim gostima nudi odlične uslove za bavljenje raznim sportovima. Postoji veći broj terena za odbojku na pesku, fudbalski teren, tereni za košarku, odbojku, mali fudbal, teniski tereni, dok najmlađi gosti mogu uživati u više dečijih parkova sa raznovrsnim spravama i rekvizitima za igru i velikom luna parku.

paralija grcka
U Paraliji postoji više od 200 marketa, suvenirnica, butika, zlatara, prodavnica obuće i drugih trgovačkih radnji u kojima se može kupiti najraznovrsnija roba (hrana, kućna hemija, kozmetika, sportska garderoba i obuća, kožna odeća i kožna galanterija, elegantna garderoba, odela poznatih modnih kuća, cipele, zlatni i srebrni nakit itd.), tako da je grad pravi raj za ljubitelje šopinga. Uz cenkanje sa prodavcima koji uglavnom odlično govore srpski jezik roba se može kupiti po izuzetno povoljnim cenama.

Letovalište obiluje i diskotekama, kafićima i klubovima u kojima se organizuju tematske večeri i svirke uživo, tako da je dobar noćni provod zagarantovan. Posebno su popularne žurke na plaži, a di džejevi često puštaju i aktuelne hitove sa srpske muzičke scene. Paralija obiluje i odličnim restoranima na čijim jelovnicima se nalaze najraznovrsniji specijaliteti grčke kuhinje, ali i razna jela napravljena od morskih plodova i riblji specijaliteti.

paralija grcka

Iz Paralije postoje organizovani izleti do mnogobrojnih znamenitosti u bližoj i široj okolini. Najveće interesovanje vlada za obilazak planine Olimp, legendarnog doma grčkih bogova i planine na kojoj se nalazi najviši vrh Grčke Mikitas (2.917 m). Područje Olimpa je još 1938. godine proglašeno za Nacionalni park u kome raste više od 1.500 različitih vrsta biljaka, od kojih su 23 endemske vrste. Planina Olimp se od 1983. godine nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Na njoj postoji i nekoliko kulturno-istorijskih znamenitosti, od kojih su najznačajniji arheološki lokalitet Dion, sa ostacima drevnog Diona, jednog od tri najsvetija grada makedonskog kraljevstva, u čijem sklopu postoji i arheološki muzej Dion, kao i manastir Svetog Dionisija (XVI vek). Iz Paralije se često obilaze venecijanski zamak Platamonas iz ranog XIII veka, arheološki lokalitet Vergina (gde je otrkivena grobnica Filipa II Makedonskog i još nekoliko makedonskih kraljeva, a lokalitet je 1996. godine upisan na listu UNESCO-a), arheološko nalazište Pela itd. Takođe, organizuju se izleti do Soluna, grada sa izuzetno bogatom kulturno-istorijskom zaostavštinom.

S obzirom da pored samog naselja prolazi auto put Solun-Atina, Paralija ima izuzetno dobar položaj kada je reč o saobraćajnoj povezanosti. Pored toga, iz obližnjeg Katerinija, administrativnog centra Pijerije udaljenog svega 9 km od Paralije, postoje direktne autobuske linije do mnogih odredišta širom Grčke. Najbliži međunarodni aerodrom Solun Makedonija nalazi se na 90 km od Paralije. Udaljenost Paralije od Soluna je 75 km, od Atine oko 440 km, a od Beograda oko 680 km.