Pefkohori
pefkohori grcka
Pefkohori je mali primorski gradić na jugoistočnoj obali najzapadnijeg kraka Halkidikija, poluostrva Kasandre. Nalazi se na 104 km jugoistočno od Soluna, dok je sa obližnjim Haniotijem, turističkim liderom Kasandre, gotovo spojen hotelskim i apartmanskim kompleksima. Pefkohori ima oko 1.600 stanovnika, ali taj broj višestruko naraste u toku turističke sezone. Jedno je od najlepših i najpopularnijih letovališta Kasandre i omiljena destinacija ovog dela Grčke među turistima iz Srbije.
Najstariji dokazi o naseljavanju teritorije današnjeg Pefkohorija potiču iz rimskog perioda. Selo Kapsohora (selo koje gori) podignuto je u XVI veku, a svoj naziv je dobilo zbog neprestanih piratskih napada u kojima su tokom istorije često spaljivana naselja ovog područja. Dvadesetih godina prošlog veka grčke izbeglice iz Male Azije su počele masovno da naseljavaju ovu teritoriju, dodelivši mestu ime Pefkohori. Turizam u ovom, nekada malom ribarskom seocetu, naglo je počeo da se razvija sedamdesetih godina XX veka. Danas je Pefkohori moderan turistički centar i veoma popularno odredište među turistima iz svih delova Evrope.

pefkohori
Njegove glavne odlike su rajsko prirodno okruženje bujnog mediteranskog rastinja, najviše šuma borova po kojima i nosi ime (pefko-bor; hori-selo); zatim prelepa peščana plaža, kristalno čisto Egejsko more, odlični klimatski uslovi i razvijena turistička infrastruktura. Pefkohori nudi sve što je turistima potrebno za prijatano i komforno letovanje. Smeštajni kapaciteti su na zavidnom nivou. Postoje brojni hotelski kompleksi različitih kategorija, luksuzni apartmani, vile, smeštajna studija, ali i nekoliko kamp naselja u njegovoj okolini. U Pefkohoriju postoji mnoštvo kafića, barova, diskoteka, noćnih klubova, restorana, taverni, brojne prodavnice, suvenirnice, ekskluzivni butici, zlatare, nekoliko super marketa itd. Takođe, mesto ima medicinsku ambulantu, apoteku, poštu, veći broj turističkih i rent a kar agencija. Pokraj morske obale pruža se uređeno šetalište, koje uveče opsedaju turisti, obilazeći prodavnice i suvenirnice načičkane duž čitavog šetališta i uživajuću u okolnim restoranima, tavernama i barovima. Za gurmane restorani Pefkohorija nude najukusnije specijalitete grčke kuhinje i riblje specijalitete, a u mestu postoji i veći broj pekara, picerija i poslastičarnica u kojima se služi najbolji grčki sladoled. Pefkohori ima i stari deo grada, ispresecan uskim kaldrimisanim ulicama, sa velikim starim trgom u njegovom središtu.
pefkohori grcka hoteli apartmani

U neposrednoj blizini trga smeštena je crkva Svetog Nikole. Na 2 km od centra grada nalazi se sportski kamp Nikos Galis u vlasništvu Nikosa Galisa, jedne od najvećih legendi grčke košarke i nekadašnjeg kapitena reprezentacije. To je moderan sportski kompleks u okviru koga se nalaze teniski tereni, tereni za košarku, fudbal, odbojku i razne druge sportove.

Plaža Pefkohorija je peščano-šljunkovita, izuzetno duga i na jugu se pruža sve do gradske plaže u obližnjem Haniotiju. Širok pojas plićaka uz obalu i postepeno povećavanje dubine mora stvaraju odlične uslove za decu i neplivače. More je kristalno čisto i izuzetno toplo tokom čitavog leta. Neki delovi ove, inače izuzetno posećene plaže su uski, zbog mnogobrojnih apartmanskih objekata sagrađenih preblizu mora. Plaža ima veći broj beach barova čiji slamnati suncobrani i ležaljke mogu da se koriste uz naručeno piće. Takođe, na plaži se može iznajmiti najraznovrsnija oprema za vodene sportove po veoma povoljnim cenama. U bližem okruženju letovališta postoji još nekoliko odličnih plaža: Plaža u Haniotiju (udaljena svega 3 km od centra Pefkohorija, nosilac plave zastavice); Molos Beach (udaljena 4 km južno od Pefkohorija, poznata po izvanrednom noćnom provodu); palaža Ksenija, plaža Glavokampos i dr. U toku letnje sezone u Pefkohoriju se organizuje tradicionalna regata ITENBA, jedriličarske trke koje se odražavaju u Glarokavos marini smeštenoj u istoimenom morskom jezeru nedaleko od centra Pefkohorija.

pefkohori apartmani

Iz Pefkohorija se organizuju izleti do svih važnijih destinacija na Kasandri, ali i po celom Halkidikiju. Ljubitelji kulturno-istorijskih znamenitosti mogu obići Kalandru gde se nalaze ostaci drevnog grada Mendi; Kaliteu (ruine Dionisovog i Zevsovog hrama); Nea Fokeu gde mogu videti vizantijsku kulu podignutu 1407. godine; antičku Stagiru, rodno mesto Aristotela; antički grad Olintos itd. Takođe su popularne šoping ture do Soluna, grada sa mnoštvom istorijskih spomenika; krstarenja po Toronskom zalivu i oko Svete Gore, obilazak Uranopolisa, poseta akva parka Waterland itd.

Magistralni put koji povezuje destinacije na Kasandri sa Solunom i drugim odredištima na Halkidikiju, obezbeđuje dobre saobraćajne veze. Do Pefkohorija u toku dana iz Soluna, udaljenog nešto više od 100 km, saobraća više direktnih autobusa. Najbliži međunarodni aerodrom Solun Makedonija udaljen je 84 km od letovališta. Najzad, Pefkohori se nalazi na 750 km od Beograda i na svega 513 km od Niša.