Planina Rila
planina rila bugarska
Planina Rila sastavni je deo istoimenog nacionalnog parka Rila. Nacionalni park se nalazi na oko 100 kilometara južnije od glavnog grada Bugarske, Sofije i predstavlja najveći nacionalni park koji ova država poseduje. Nacionalni park je bogat veoma retkim, pa ček i endemičnim vrstama ima svoj jedinstven ekosistem, ali takođe su u njemu smešteni i neki istorijski gradovi koji su značajni u kulturi, ali i u nauci celog čeovečanstva. Neke od najvećih reka Balkana takođe izviru u Nacionalnom parku Rila.
Planina je jedan od starijih oblika reljefa, međutim veoma je pogadan za život. Pa je ova planina bila naseljena još u staro, preantičko vreme. Od tada datira i samo ime planine, Rila. Naziv je dobila od tračanske reči Roula, što u prevodu znači „mnogo vode“.  Takvo ime planina je zaslužila po velikom broju glečarskih jezera, kojih ima preko 200, a tačan broj se na zna, ali takođe i po izvorima termalne vode kojima je planina bogata. Takođe glavne reke Balkanskog poluostrva, Martisa, Iskar i Mesta izviru baš na Rili.

planina rila bugarska
Površina nacionalnog parka Rila iznosi neverovatnih 81.046 hektara i ne samo što je najveći u zemlji, nego spada i u grupu najvećih parkova u Evropi, tačnije u prva tri. Položaj parka u odnosu na Bugarsku je jugozapadni deo zemlje, a prostire se kroz čak četiri regionalno-administrativne regije: Blagoevgrad, Sofijska oblast, Pernik i Kuistentil. Park planine Rile je proglašen Nacionalnim parkom u februaru 1992. godine, kako bi se sačuvale stare tradicije lokalnog stanovništva i njihova kultura, ali i da bi se unapredio značaj očuvanja impozantne prirode na planini.
Planina Rila, inače je jedna od najviših planina u Bugarskoj. Najviši vrh Rile nalazi se na skoro 3000 metara nadmorske visine, tačnije 2925 metara. Najviši vrh se naziva Musal. Masiv je takođe šesti po visini među planinama Evrope, posle Kavkaza, Alpi, Sijera Nevade, Pirineja i palanine Etna, a najviši na prostoru između Alpi i Kavkaza.

Planina je prepuna atraktivnih turističkih destinacija, a neka od njih su:

–          Samokov: planinski grad bogate istorije. Nalazi se na planinskom putu ka centru Borovec. Turisti ga najčešće posećuju kako bi videli vredne istorijske i verske spomenike.

–          Maliovitsa: mesto u kom se najčešće okupljaju alpinisti u Bugarskoj.

–          Govedartsi: malo planinsko selo koje pruža mogućnosti za opuštajući odmor, po kristalno čistom vazduhu i u prelepoj netaknutoj prirodi. Idealno mesto za početnike u skijanju.

–          Manastir Rila: poznato turističko stajalište za sva hodočašća, poklonička putovanja, ali i za planinske i turističke izlete. Nalazi se na nekoliko kilometara južno od čuvenog svetskog planinskog centra Borovec. Po ovom manastiru Rila se prepoznaje na kulturnoj mapi sveta. Ovo je jedan od najvećih i najznačajnijih manastira u Bugarskoj, koji je sagrađen još u 10. veku.

–          Dolna Banja: takođe je u blizini Boroveca. Plodna klima i lekovita mineralna voda su glavni atributi ove destinacije.

–          Sapareva Banja: banja sa najtoplijim izvorima lekovite minetralne vode u celoj Evropi.

–          Paničište: valiki skijaški centar, ali takođe i omiljeno mesto za planinarenje. Nalazi se odmah do Sapareve banje.

–          Beli Iskar: lepo selo koje predstavlja pravi raj za one koji vole odmor u netaknutoj prirodi. Takođe je i početna tačka planinarskih tura ka jednom od vrhova Rile, vrhu Musal.

–          Semkovo: idealno mesto za ljubitelje zimskih sportova i letnjeg planinskog turizma.

–          Sedam jezera Rile: najčuvenija i najposećenija jezera planine Rila. Nalaze se na visini od 2100 metara do 2500 metara nadmorske visine. Čini ga grupa od Suze, Oka, Blizanki, Trolist i Riblje jezero i još tri jezera koji su takođe imena dobijali po svom obliku.

Planina Rila u obliku je kupole, oblikovana najstarijim masivom na Balkanu. Nastala je od granitnih stena i kristalnih škiljaca tokom paleozoika, pre 250 milijardi godina. Tokom istorije planete Rila je prošla kroz nekoliko oblika, i dosta joj se menjao reljef. Sneg, led i voda stvorili su oštre vrhove, razne reke, doline, i tipične ledničke formacije.

Planinsko mesto Borovec na Rili spaja glavni i najviši vrh Musali sa grebenima Šipčan i Šumnica, ali takođe spaja i Ihtiman i Srednu Goru kroz čuveni prolaz Trajanski pas. Klima je tipična alpska, ima oko 2.000 milimetara padavina godišnje na najvišem vrhu. Više od polovine padavina je u obliku snega. Prosečna temperatura zimi iznosi – 11,6 stepeni celzijusa, a leti oko 5,4 stepeni celzijusa. Najniža ikad izmerena temperatura u februaru je čak – 31,2 stepena Celzijusove skale.