Port El Kantaoui
Port El Kantaoui tunis
Port El Kantaoui je turistički kompleks u centralnom Tunisu, udaljen svega 6 km severno od Susa. Ova turistička zona otvorena je 1979. godine, a kao uzor prilikom izgradnje poslužila je francuska rivijera. Kompleks je smešten oko veštačke marine na koju može da pristane više od 300 jahti odjednom.

U arhitektonskim rešenjima ovog modernog kompleksa primetan je uticaj tradicionalne tunižanske arhitekture, kao i turskog i andaluzijskog stila gradnje. Zidovi kuća i hotela su ofarbani u belu boju, a vrata i prozori su plave boje. Postoji i deo naselja sa objektima koji su zidani i dekorisani po uzoru na rimsku arhitekturu. Hoteli se nalaze neposredno uz peščane plaže i zauzimaju prostor na obali Sredozemnog mora od velike luke pa sve do Susa. Većina hotela pripada grupi luksuznih i visoko kategorisanih hotela.
Ovaj kompleks je savršeno uređen i potpuno prilagođen turistima. Pored prelepih peščanih plaža, lepota Porta se ogleda i u mnoštvu zelenila i cveća, a osim kupanja u čistom i tirkizno plavom Sredozemnom moru, postoje i odlični uslovi za druge vidove sporta i rekreacije: skijanje na vodi, ronjenje, paraglajding, kao i više golf terena. Turističke atrakcije ovog turističkog naselja su i: Hanibalov park, Baby Zoo vrt, Friguia (Safari park i Zoo akvarijum), kao i Akva park. Takođe, ovde se nalazi i stara Medina, odlično mesto za šoping sa bogatom ponudom proizvoda od tekstila, kože, nakita i začinskih biljaka. Na marini, koju krasi idilična fontana sa muzičko-svetlosnom koreografijom, se takođe nalazi puno prodavnica, a postoji i dobar izbor restorana i kafića. Prevoz do obližnjeg grada Susa je moguć taksijem i lokalnim autobusima.
Port El Kantaoui je potpuno posvećen i prilagođen svojim gostima, sa svim uslovima potrebnim za ugodno letovanje, pa je iz godine u godinu broj turista koji posećuju ovu modernu turističku zonu sve veći.