Pula
pula hrvatska
Jedna od najpopularnijih destinacija na hrvatskom primorju je grad Pula. Pula se nalazi na jugozapadu Istre. Smeštena se na sedam brežuljaka, a u njoj živi oko 60 000 stanovnika. U Puli preovladava tipična mediteranska klima, sa dugim i toplim letima i blagim zimama.

Pula se smatra za jedan od najlepših gradova u Hrvatskoj. Razlog tome leži u činjenici da je ona do danas zadržala svoj stari mediteranski izgled. Pula se ponosi velikim brojem atrakcija, a mi vam predstavljamo neke od njih:
  • Pulske plaže zauzimaju prvo mesto na našoj listi. Neke od najpopularnijih plaža su Gortanova Uvala, Ambrela, Havajsko i Pješčana Uvala. U blizini grada nalaze i druge plaže, kao i brojne pećine i ostrva.
  • Ne propustite da posetite simbol grada, čuvenu pulsku Arenu. Arena je najznačajniji spomenik u gradu, a ujedno i jedan od najznačajnijih kultursko – istorijskih spomenika u Hrvatskoj. Ovo zdanje izgrađeno je u prvom veku, tokom vladavine rimskog cara Vespazijana. Zanimljivo je da je istovremeno građen Koloseum u Rimu.
  • Nakon smrti rimskog cara Avgusta, u njegovu čast podignut je hram. Posetite ovu građevinu nastalu u poslednjim godinama stare ere.

 hrvatska letovanje

  • Još jedan ostatak rimske države jesu Zlatna vrata, odnosno Slavoluk Sergijevaca. Zlatna vrata izgrađena su između 29 – 27. godine pre nove ere u korintskom stilu. Ovde se održavaju brojne manifestacije.
  • Dok obilazite Pulu, upoznajte se sa austrijskom arhitekturom. Doznajte zbog čega je austrijsko nasleđe toliko značajno u ovom gradu.
  • Posetite Povjesni muzej Istre ( Istorijski muzej Istre ). Muzej je smešten u starom pulskom Kaštelu, podignutom davne 1630. godine.
  • U Puli se nalazi jedan od retkih primera ranohrišćanske bogomolje, kapela Svete Marije.
  • U blizini istarske obale nalaze se Brijuni, čuveni Nacionalni park. Brijune sačinjava 14 ostrva, a dva najveća su Veliki Brijun i Mali Brijun. Brijuni su najpoznatiji po tome što se u njima nalazila letnja rezidencija nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, Josipa Broza.
  • Pula je sjajna destinacija za savršeno leto. Ovo je grad sa dugom tradicijom i istorijom. ujedno, ovo je grad sa nekim od najlepših plaža u Hrvatskoj. Opustite se u nekom od brojnih barova i kafića, i uživajte u ukusnim kulinarskim specijalitetima.