Santorini
santorini
Santorini (Tira) je grčko ostrvo u južnom delu Egejskog mora, najjužnije ostrvo arhipelaga Kikladi, udaljeno oko 200 km jugoistočno od kopnenog dela Grčke, 120 km severno od najvećeg grčkog ostrva Krita i oko 60 km južno od najbližeg većeg ostrva Ios. Ostrvo je vulkanskog porekla, a njegov unutrašnji deo predstavlja kalderu, jedinstven oblik vulkanskog kratera koji se formira kada se vulkan uruši u samog sebe. Današnji oblik ostrva nastao je vulkanskim erupcijama. Veruje se da je Santorini mesto jedne od najvećih erupcija vulkana koja se desila oko 1.600. godine p.n.e., poznate kao minojska erupcija. Takođe, postoji mit prema kome je na teritoriji današnjeg Santorinija bila i Atlantida, čuveno ostrvo iz grčkih legendi, koje je nestalo sa karte sveta upravo pod dejstvom pomenute minojske vulanske erupcije.

santorini
Ostrvo Santorini je srednje veličine, administrativno pripada okrugu Santorini koji obuhvata još nekoliko manjih ostrva i ima ukupnu površinu od 90,6 km2. Površina samog ostrva Santorini iznosi 73 km2 i na njemu živi nešto manje od 14.000 stanovnika. Predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija Grčke, mnogi ga smatraju najlepšim grčkim ostrvom i omiljeno je letovalište bogataša i svetskog džet-seta. Na Santoriniju letuju princ Čarls, Arnold Švarceneger, Madona, Sting, a mnoge poznate ličnosti, na primer Džek Nikolson, na ovom mondenskom mestu izgradile su svoje vikendice. Santorini godišnje poseti više od milion turista i ostrvo se nalazi na listi destinacija nazvanoj videti makar jednom u životu.

Najslikovitije ostrvo u arhipelagu Kiklada odlikuju plaže neobičnih boja, topla klima, zadivljujući zalasci sunca, specifična arhitektura, više od 350 verskih objekata, odličan noćni provod i mnoge druge turističke zanimljivosti. Glavni grad na ostrvu je Fira ili Tira, smešten na vrhu litice visoke 260 metara i povezan sa ostrvskom lukom u podnožju uz pomoć 566 kamenih stepenika, a za tursite koji ne žele ili ne mogu da pešače iz luke do grada se može stići uz pomoć uspinjače, kao i uz pomoć magaraca, čije jahanje predstavlja svojevrsnu atrakciju.
santorini grcka

A kada se popnete na vrh vulkanske stene impozantan pogled puca ka luci i Egejskom moru. Po krivudavim kaldrimisanim ulicama ređaju se taverne, restorani, kafići, prodavnice, suvenirnice, butici, raskošni hoteli sa bazenima, šarmantne plavo-bele kućice, brojne crkve itd. Ako ste već došli u Firu ne bi trebali propustiti obilazak arheološkog lokaliteta Akrotiri, sa ostacima istoimenog praistorijskog grada podignutog sredinom II milenijuma pre Hrista, kao i Mesa Vuno, najstarije urbano naselje ostrva, osnovano još u XIX veku p.n.e., koje se razvijalo sve do dolaska Hrišćana na Santorini. Ija ili Oja je još jedno prelepo naselje na Santoriniju, gradić kao iz bajke koji takođe leži na vulkanskoj steni, sa kućama obojenim u plavo-belu boju, luksuznim hotelima, prodavnicama, suvenirnicama, tavernama i kafićima. Zalazak sunca koji se može videti iz Ije smatra se najlepšim na svetu i svakog posetioca ostavlja bez daha. Upravo zbog takvog sunčanog zalaska Svetska turistička organizacija 1989. godine je proglasila Iju najlepšim gradom na svetu. Od ostalih mesta preporučuje se obilazak Firostefanija i Pirgosa.
Na Santoriniju postoje brojne kulturno-istorijske znamenitosti. Među 350 njegovih crkava i manastira podizanih od strane mornara koji su se zavetovali da će izgraditi crkvu ukoliko se vrate sa pomorskih pustolovina. Najstariji verski objekat na ostrvu je crkva Svetog Stefana podignuta još u V veku, a najlepša i jedna od najslikanijih na čitavom svetu je crkva Svetog Jovana u gradiću Ija. Preporučuje se i obilazak crkve Panagia Episkopi u Firi, ukrašene vrednim freskama s kraja XI veka, crkve Metropolitan u centru Fire, Manastira Proroka Ilije u blizini sela Prigos itd. Santorini ima i veći broj muzeja: Arheološki muzej, Muzej praistorijske Tere, Muzej Megaron Gizi,Folklorni muzej i Muzej vina (svi smešteni u Firi), Pomorski muzej u Iji, Muzej minerala i fosila u selu Perisa itd.

santorini santorini

Plaže Santorinija odlikuju se neobičnim bojama peska i smatraju se najlepšim na čitavom Mediteranu. Prekriva ih pesak bele, crne, sive ili crvene boje, voda je uglavnom duboka, ali veoma topla i kristalno čista. Najpopularnija plaža na ostrvu je Kamari, smeštena na jugoistočnoj obali. To je duga peščana plaža okružena bujnim zelenilom, sa mnoštvom hotela, restorana, barova i noćnih klubova u svom zaleđu. Na njoj postoji bioskop na otvorenom, a tokom leta održava se tradicionalni džez festival. Plaža Perisa (Crna plaža) na istoku ostrva spada u najlepše plaže Santorinija. Prekrivena je finim, mekanim peskom tamno sive boje, okružena stenama koje je štite od vetra. Na plaži postoji više barova u kojima se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke. Plaža Perivolos, smeštena na istočnoj obali ostrva, između mesta Perisa i Vlihada, poznata je po žurkama i odličnom noćnom provodu. Crvena plaža, jedna od najposećenijih i najlepših plaža Santorinija nalazi se na zapadnoj obali. Prekrivena je peskom crvene boje i okružena zadivljujućim crvenim stenama. Od ostalih plaža izdvajaju se: plaža Monolitos, odlično organizovana peščana plaža na istoku ostrva; plaža Kolumbo, potpuno divlja bez ikakvih sadržaja, smeštena na severoistočnoj obali; plaža Agios Georgios (Sveti Đorđe) na južnoj obali; plaža Vlihada; plaža Pori sa crvenim peskom na istoku ostrva; plaža Amoudi kod grada Ije; plaža Baksedes, najlepša plaža severne obale Santorinija i mnoge druge.

Santorini ima svoj aerodrom do koga postoje letovi iz mnogih grčkih, ali i evropskih gradova, a tokom sezone postoje i direktni čarter letovi iz Beograda. Takođe, do Santorinija se može stići i trajektima iz luke u Pireju, kao i sa ostrva Krit i Ios. Ostrvo je udaljeno 300 km od Atine, 800 km od Soluna i oko 1.400 km od Beograda.