Sardinija
sardinija italija

Jedna od najlepših destinacija za savršeno leto je Sardinija, drugo po veličini ostrvo u Sredozemnom moru. Ovo italijansko ostrvo sa istoka zapljuskuje Tirensko more, a sa juga i zapada Sredozemno more. Sardinija zauzima površinu od 24 090 kvadratnih kilometara, a na njoj živi oko 1 700 000 stanovnika. Prestonica Sardinije je grad Kaljari. Dva klimatska tipa preovladavaju na ostrvu. U priobalju preovladava sredozemna klima, dok se u unutrašnjosti mešaju uticaji sredozemne i kontinentalne klime.
Provedite leto na prelepoj Sardiniji. Ovo ostrvo ima veoma bujnu istoriju. Oko Sardinije su se borili brojni narodi, počev od Feničana, Kartaginjana, Rimljana, do srednjeg veka, kada su ostrvo zauzimala razna varvarska plemena. U novije vreme Sarinijom su vladali Habzburi, Španci i Francuzi. Od 1861. godine ona se nalazi u sastavu Italije. Sve ovo uticalo je da Sardinija danas poseduje autentičnost i bogato nasleđe. Predstavljamo vam nekoliko razloga zbog kojih treba da posetite Sardiniju :

sardinija

  • Posetite Kaljari, prestonicu Sardinije. U ovom gradu živi oko 500 000 stanovnika. Grad poseduje očuvan istorijski centar, sa velikim brojem građevina iz dvanaestog i trinaestog veka. Kaljari se ponosi jednom od najdužih plaža u Italiji, duga čak osam kilometara. Takođe, možete da se opustite u nekom od brojnih barova i restorana, a Kaljari obiluje i noćnim klubovima.
  • Ne propustite da obiđete jedno veoma specifično mesto na Sardiniji. Reč je o gradiću Alegro, u kome još od srednjeg veka žive Katalonci. U gradu je očuvano gradsko jezgro za zdanjim iz šesnaestog veka. Poseta Alegru ne može da prođe bez probanja nekog od ukusnih lokalnih specijaliteta, a u blizini grada nalazi se Porto Konte, sa veoma lepim plažama.  • Još jedno zanimljivo mesto koje svedoči o autentičnosti Sardinije je Nuoro. Grad se nalazi u centralnom delu ostrva, na teško pristupačnom planinskom terenu. Specifično je po lokalnom stanovništvu koje govori sardo jezikom. Takođe, mesto je ispunjeno naročito velikim brojem stogodišnjaka. Nuoro ima dugogodišnju tradiciju kao umetnička kolonija. Ovde su svoju inspiraciju pronašli brojni umetnici iz celog sveta.
  • Leto na Sardiniji ne može da prođe bez plaža. A Sardinija ih ima u izobilju. Na oko 2 000 kilometara obale nižu se brojna peščana prostranstva. Najpopularnija među turistima je Kosta Smeralda, odnosno Smaragdna obala. Tu su smeštene najlepše plaže i uvale. Na severu Sardinije nalazi se Portobelo, koji nosi laskavu titulu najromantičnijeg dela ostrva. Veoma popularne plaže su Pisćinas, La Pelosa, Tore dei Korsari, Timi Ama, Kaprićioli i Santa Margerita. Svoj boravak na Sardiniji začinite veoma ukusnim lokalnim specijalitetima, kao što su čorba Burida, rakovi, dagnje. Takođe, ostrvom se širi miris veoma popularnih lazanji. Sardinija je „ lepotica Mediterana “, i jedna od najboljih destinacija za nezaboravno leto.