Sarimsakli
Sarimsakli turska
Sarimsakli je letovalište na zapadu Turske, u regiji Ajvalik, na severnim obalama Egejskog mora u Turskoj, suprotno od Lezbosa, ostrva smeštenog u grčkom delu Egeja. Ovaj gradić od svega 10.000 stanovnika leži u zalivu Ajvalik, ušuškan među borovim šumama koje rastu na brojnim okolnim brdima i okružen ostrvima jednog od najvećih arhipelaga na Egejskom moru, sačinjenog od tridesetak prelepih ostrva. Smešten u oblasti zaštićenoj od strane države, Sarimsakli se nalazi u zadivljujućem prirodnom okruženju, ispod brda poznatog kao Šejtanova sofra, odnosno Đavolja trpeza. Ono po čemu je ova destinacija posebna je jedna od najboljih plaža u Turskoj, ispružena na 7,5 km obale, kao i niska vlažnost vazduha, koja u proseku iznosi svega 0,5%, što Sarimsakliju daje epitet vazdušne banje, čiji vazduh blagotvorno deluje na osobe sa bolestima pluća, astmom, bronhitisom i srčanim oboljenjima. Čitava regija Ajvalik proglašena je od strane Svetske zdravstvene organizacije najboljom destinacijom u Evropi i drugom najboljom u celom svetu kada je reč o balneološkom lečenju bolesti disajnih puteva.
Sarimsakli

Plaža Sarimsakli jedna je od najlepših na čitavoj turskoj rivijeri, a njena dužina od 7,5 km, podeljena je na ukupno 22 male plaže, koje su, iako pripadaju hotelskim kompleksima i nose imena hotela, otvorene za sve posetioce. Plaže su prekrivene sitnim kvalitetnim peskom, opremljene su ležaljkama i suncobranima i uz celu njihovu dužinu prostire se prelepo uređena gradska promenada sa brojnim prodavnicama, suvenirnicama, kafićima, restoranima i barovima. Hotelski kompleksi, smešteni uz plažu, pružaju odlične uslove i zadovoljavaju najrazličitije ukuse, omogućavajući ugodan boravak i dobar provod svim svojim gostima. Brdo Đavolja trpeza ili Šejtanova sofra, kako ga zovu Turci, uzdiže se iznad Sarimsaklija. Sa njegovo vrha pruža se idiličan pogled na celu regiju Ajvalika i na more po kome su rasuta ostrva zadivljujućeg egejskog arhipelaga. Prema legendi, vidikovac smešten na vrhu brda je toliko lep da sam đavo, došavši gore, uzbuđeno reče: „najzad sam našao raj“ i nikada više nije hteo da se spusti sa brda. Po ovoj legendi brdo je i dobilo naziv.
Na samo 7 km od Sarimsaklija nalazi se Ajvalik, grad prelepe arhitekture, sa brojnim crkvama i džamijama, gradskim ostrvom Džunda i brojnim drugim znamenitostima koje svakako treba obići.

Sarimsakli je najbliže letovalište u Turskoj u odnosu na Srbiju. Od Beograda je udaljeno svega 1.150 km, a najbliži aerodrom nalazi se u Izmir, na oko 170 km od Sarimsaklija. Iz Ajvalika postoje direktne autobuske linije do Bergama i Izmira, odakle se može autobusom otputovati do svakog većeg grada u Turskoj.