Šarm el-Šeik
šarm el šeik egipat hoteli
Šarm el-Šeik je ekskluzivno egipatsko letovalište na Crvenom moru, udaljeno oko 480 km od glavnog grada Egipta Kaira. Ovaj primorski grad, u kome živi oko 35.000 stanovnika, nalazi se na istoku Egipta, u njegovom azijskom delu, na krajnjem jugu poluostrva Sinaj i na početku Akapskog zaliva. Šarm el-Šeik zauzima obale duge oko 40 km, smeštene između beduinskih naselja, Sinajske pustinje i Sinajske gore. Prelepe plaže sa peskom i sitnim kamenjem prostiru se preko tri koralna zaliva: Na’ama Bay (Nama), Sharks Bay (Zaliv ajkula) i Nabqa Bay (Nabkva). Turistički centar smešten je u zalivu Nama Bej, gde se nalazi najveći broj hotela, restorana, kafića, prodavnica, načičkanih uz prelepo uređeno šetalište dugo oko 3 km. Sa temperaturom vode koja, zavisno od doba godine, varira od 22 do 29oC i prosečnom temperaturom vazduha od 32,75oC u najtoplijem avgustu i 17,5oC u najhladnijem januaru, Šarm el-Šeik ima idealnu klimu, a kada se tome dodaju kristalno more, zadivljujuće plaže, čarobni koralni grebeni, bogat životinjski podvodni svet, moderni hoteli i aktivan noćni život, ne čudi podatak da tokom godine ovo letovalište ugosti više od 5 miliona turista. Nameće se zaključak da Šarm el-Šeik ili Azurna obala Afrike, kako ga zbog njegove lepote još nazivaju, predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u ovom delu sveta.
sarm el seik

Nakon Drugog svetskog rata Šarm el-Šeik je bio malo ribarsko mesto, ali je njegov izuzetan geografski položaj doveo do burnih sukoba između Egipta i Izraela, tako da je grad u dva navrata bio okupiran od strane Izraelaca. Prvi put 1956. i 1957. godine, kada je i vraćen Egiptu, a drugi put u periodu od 1967. do 1982. godine. Tada su Izraelci počeli da uređuju grad i napravili su infrastrukturne temelje za razvoj turizma. Nakon 1982. godine Egipćani nastavljaju sa izgradnjom, a broj hotela je do 2000. godine sa svega 3, koliko ih je bilo kada je Egipat ponovo uspostavio vlast nad Šeikom, porastao na 91. Danas Šarm el-Šeik ima više od 100 hotela, a većina njih je visoko kategorizovana.
Osim smeštajnih kapaciteta u luksuznim sobama, hoteli gostima nude mnoštvo sadržaja, od privatnih hotelskih plaža sa suncobranima, ležaljkama i barovima pored mora, spa i velnes centara, otvorenih i zatvorenih bazena, parkova i vrtova sa palmama, travnjacima, lijanderima i brojnim drugim vrstama ukrasnog bilja, tematskih i dečijih parkova, pa do fitnes centara, terena za odbojku na plaži, golf terena, teniskih terena i mogućnosti iznajmljivanja bicikla. Uslovi za bavljenje sportovima na vodi i ribolovom u Šarm el-Šeiku su fantastični. Za ribolov se mogu iznajmiti čamci i brodići, a zbog bogatog podvodnog sveta u kome ima ajkula, delfina, kornjača, prelepih tropskih vrsta riba i zadivljujućih koralnih grebena, Šarm el-Šeik spada u vodeće destinacije kada je u pitanju ronjenje i gnjurenje. Takođe, može se iznajmiti oprema za jedrenje na talasima. Pažnju turista privlače i odlasci na krstarenje do obližnjih ostrva, jahanje kamila, konja, kao i organizovani izleti u Sinajsku pustinju i pustinjski safari džipovima.
sarm el seik hoteli egipat

Ugostiteljski objekti nude izvanredan provod. Brojni kafići, barovi i restorani uglavnom su smešteni duž glavnog gradskog šetališta u Nami. U restoranima se mogu probati razni morski specijaliteti, njihov ambijent je zadivljujući, svuda se oseća miris aromatičnog duvana iz nargila, gotovo u svakom ugostiteljskom objektu postoje trbušni plesači i brojni drugi tematski programi, a druženje traje sve do zore. U Šarm el-Šeiku postoji veliki broj zanatskih radnji koje proizvode i prodaju najrazličitije suvenire. Posebno su interesantne statue i kipovi egipatskih faraona i božanstava, orijentalni nakit i grnčarija. Takođe, postoji odličan izbor proizvoda od kože, odevnih predmeta, tašni, kaiševa, obuće, među kojima su najkvalitetniji oni od kamilje i krokodilske kože. Ono što nikako ne treba propustiti je poseta Muzeju El-Ariš. To je u stvari zavičajni muzej Sinaja, najveći na poluostrvu. Posvećen je kulturi i umetnosti Beduina. Njegovu riznicu čine zbirke beduinskih rukotvorina, artefakata, tekstilnih predmeta itd.

sarm el seik leto

Iz Šarm el-Šeika postoje organizovane ture do brojnih obližnjih znamenitosti. Turistima se nudi obilazak Sinajske gore i Manastira Svete Katarine, jedinstvenog prirodnog fenomena Obojenog kanjona, obližnjeg ostrva Tiran poznatog po četiri fascinantna grebena, kao i Nacionalnog parka Ras Muhamed, koji se nalazi na oko 20 km od centra Šarm el-Šeika.