Side
side turska
Side je turističko mesto u Turskoj, na jugu njene mediteranske obale, udaljeno svega 4 km od grada Manavgat i 75 km od Antalije. Ovo popularno letovalište leži na malom polustrvu u Sredozemnom moru, dugom svega 800 i širokom 300 m, preko čijih obala se prostire prelepa zlatno peščana plaža. Na području Sidea dominira mediteranska klima, sa toplim i sušnim letima i blagim zimama. Temperatura mora se tokom zime kreće oko 17oC, dok u letnjim mesecima dostiže 28 oC. Tursitička sezona traje od maja do novembra. Međutim, kao turistička destinacija, Side privlači pažnju ne samo zbog svojih perfektno uređenih plaža, toplog i kristalno čistog Sredozemnog mora i atraktivnih hotela, već i zbog arheološkog lokaliteta na kome se nalaze ostaci drevnog grada Side-a, koji svedoče o značaju ovog naselja kroz istoriju.
side turska

Na osnovu postojećih istorijskih podataka i arheoloških dokaza, nastanjivanje ovog područja počelo je u 7. veku p.n.e., kada su grčki doseljenici sagradili prvo naselje, koje je vrlo brzo, pre svega zbog povoljnog geografskog položaja, počelo da se razvija u važnu trgovačku luku, ali i kao mesto trgovine ljudskim robljem. U 4. veku p.n.e. Sideom je zavladao Aleksandar Veliki, a kasnije su gradom prodefilovali Rimljani, Vizantijci i najzad Turci. Jedan kraći vremenski period Side je bio čak i gusarska luka. Prema predanju, u njemu su se tokom rimske okupacije tajno sastajali Marko Antonije i Kleopatra.
Ruine drevnog grada predstavljaju jedinstvenu turističku atrakciju, zahvaljujući kojoj u Side dolazi veliki broj turista ljubitelja istorije i antike. Verovatno najveću atrakciju predstavlja stari rimski amfiteatar, podignut u 2. veku, koji je mogao da primi između 15.000 i 20.000 posetilaca. U 6. veku Vizantijci su pretvorili pozorište u hrišćansko svetilište i unutar njega sagradili dve kapele. Neposredno uz amfiteatar smeštena je agora, pravougaonog oblika, sa ukupnom površinom oko 8.000 m2. Na tom prostoru postoje ostaci stubovnih kolonada, fontana, toaleta itd. U centralnom delu trga nalaze se ruine malog hrama posvećenog lokalnom božanstvu Tičeu. Fontana Nimfeum, dužine 52 m, podignuta u 2. veku, bila je ukrašena brojnim stubovima raspoređenim u tri nivoa, čiji su ostaci i danas vidljivi.
side

Voda do fontane dopremana je akvaduktom sa ukupno 49 stubova, koji su i danas sasvim dobro očuvani. Gradske zidine su, takođe, solidno očuvane, a od njihove glavne Helenske kapije ostao je tek po neki trag. Kroz nju se ulazilo u glavnu gradsku ulicu oivičenu kolonadama stubova, od kojih su ostale samo jedva uočljive ruševine. Ulica je vodila do rimskog kupatila, danas Arheološkog muzeja Side. U njegovoj zbirci se nalaze brojni sarkofazi sa skeletnim ostacima, veliki broj statua pronađenih na ovoj lokaciji tokom arheoloških iskopavanja. Najvredniji eskponati su statua Meduzine glave, statua boginje Nike, žrtveni oltar iz Apolonovog hrama, statua Tri gracije, razne amfore itd. Na lokalitetu su vidljive i ruine Apolonovog i Atininog hrama, a uz obalu se nalaze ostaci trgovačke i vojne luke.
side turska

Na svega 3 km od Sidea nalaze se Vodopadi Manavgat na istoimenoj reci, koji se stepenasto prelivaju, stvarajući močvarna rečna jezera. Oko vodopada raste bujan vegetacija i ceo predeo predstavlja nesvakidašnju prirodnu lepotu koja privlači veliki broj zaljubljenika u prirodu.

Side predstavlja i poznati golf centar, sa više vrhunskih golf terena i nekoliko golf klubova. S obzirom na povoljnu klimu, Side je jedan od retkih svetskih centara u kojima golf sezona traje tokom cele godine. Golf tereni zadovoljavaju sve standarde i prostru se na velikim površinama, a na njima se organizuju kako profesionalna, tako i brojna amaterska takmičenja.
Čitava obala poluostrava na kome leži Side podeljena je na dve plaže prekrivene prelepim zlatno-žutim peskom i okružene gustim borovim šumama, koje se sa obližnje planine Taurus spuštaju sve do mediteranske obale. Zapadna plaža je dosta posećena i živa, sa odličnim uslovima za ljubitelje vodenih sportova, među kojima najveće interesovanje vlada za skijanje na vodi, parasejling, surfing itd. Postoji mogućnost iznajmljivanja čamaca kojima se turisti mogu odvesti do obližnjih tački pogodnih za ronjenje i pecanje, a vožnja banana brodom je posebna atrakcija. Plaža je pogodna za decu i neplivače, jer se morska dubina postepeno povećava, a o bezbednosti brine stručni spasilački tim. Istočna plaža je manje posećena i dosta mirnija. Osim peskom, neki njeni delovi su prekriveni i kamenom. Nju posećuju uglavnom turisti koji žele mir, kao i lokalno stanovništvo.

Side obiluje ugostiteljskim objektima, od restorana u kojima se mogu probati jela raznih svetskih kuhinja, do brojnih kafića, barova i klubova, a noćni provod u diskotekama, od kojih su neke pod otvorenim neobom, je nezaboravan.

Kao moderno letovalište, Side ima više desetina hotelskih kompleksa, koji osim vrhunskog smeštaja obezbeđuju svojim gostima i razne dodatne sadržaje: spa i velnes centre, otvorene i zatvorene bazene, sportske terene, fitnes centre, iznajmljivanje opreme za vodene sportove i još mnogo sadržaja koji turistima omogućavaju potpuni užitak.

Saobraćajna povezanost oslanja se na najveći centar turske rivijere Antaliju, koja je od Sidea udaljena 75 km. U njoj se nalazi međunarodni aerodrom, najprometniji u celoj Turskoj, a do nje iz Sidea tokom dana postoji više autobuskih linija.