Skijatos
skiathos
Skijatos je najzapadnije ostrvo arhipelaga Sporadi u severozapadnom delu Egejskog mora, locirano između poluostrva Pelion i ostrva Skopelos. Zauzima površinu od 50 km2 i ima oko 6.000 stanovnika, od čega oko 5.000, ili oko 80% ukupne populacije, živi u istoimenom glavnom gradu. Obala Skijatosa je duga 44 km i dosta je razuđena, sa brojnim zalivima, uvalama i poluostrvima. Ostrvo je uglavnom planinsko, a najviši vrh Stavros (433 m) nalazi se na planini Karaflitzanaka u severnom delu ostrva. Skijatos ima blagu sredozemnu klimu, sličnu onoj na poluostrvu Pelion, sa dugim, prijatnim letima i blagim, dosta kišovitim zimama. Takva klima pogoduje razvoju bujne vegetacije u kojoj dominiraju borove i hrastove šume, kao i platani.
skijatos grcka

Najstariji dokazi o naseljavanju Skijatosa potiču još iz praistorije, a kasnije je ostrvo trpelo jak uticaj kritske i mikenske civilizacije. Nakon toga, ostrvo postaje kolonija Halkide, zatim je bilo pod vlašću Atinjana, Spartanaca, 341. godine pre Hrista osvaja ga Filip II Makedonski, da bi u sastav rimskog carstva Skijatos ušao 146. godine p.n.e. Kasnije je pripao Vizantiji, zatim Mlečanima, onda Turcima, da bi nakon Grčkog rata za nezavisnost 1830. godine Skijatos ponovo pripao Grčkoj. U Drugom svetskom ratu Skijatos je bio okupiran od strane Nemaca, a nakon rata počinje razvoj ostrva koji traje do današnjih dana.
Savremeni Skijatos je jedno od najpopularnijih grčkih ostrva među turistima, čiji su najveći aduti razuđena obala sa mnoštvom rajskih uvala i zaliva i više od 70 plaža, prelepi prirodni ambijent sa netaknutom mediteranskom vegetacijom, kao i bogata kulturno-istorijska zaostavština.

skijatos grcka apartmani

Nesumnjivo, najveće turističko blago Skijatosa predstavljaju njegove plaže. Plaža Kukunaries na jugozapadu ostrva, udaljena 11 km od glavnog grada, je najlepša i najpopularnija plaža Skijatosa, a ubraja se i u najlepše plaže Egejskog mora, pa čak i među 10 najlepših plaža u Evropi. To je dobro organizovana plaža duga oko 1 km, prekrivena nežnim peskom bele boje i okružena gustom borovom šumom koja stvara prelep ambijent i debelu prirodnu hladovinu. U najpopularnije plaže Skijatosa spadaju još: plaža Megali Amos (udaljena samo 1 km od grada Skijatosa), plaža Ftelja, plaža Vasiljas, plaža Vromolimnos, plaža Platanias, plaža Trulos, Banana beach itd. Sve nabrojane plaže su veoma dobro organizovane i nude razne sadržaje (suncobrani, ležaljke, beach barovi, taverne, restorani, prodavnice, oprema za vodene sportove), a tokom letnje sezone na njima se uvek traži mesto više. Međutim, na Skijatosu postoje i brojne divlje i slabije posećene plaže u netaknutoj prirodi, ništa manje atraktivne, ali lošije dostupne, pa su idealne za beg od gužve i uživanje u potpunom miru. Među njima treba izdvojiti: plažu Agistir, plažu Eljas, plažu Lehuni, plažu Megas Jalos i dr.
skijatos grcka

Zaljubljenici u istoriju i kulturu takođe mogu uživati u boravku na Skijatosu. Njima se preporučuje, pre svega, poseta poluostrva Burci (lociranog uz obalu glavnog grada, na kome postoje ostaci mletačkog utvrđenja, na žalost dosta loše očuvani, gradski kulturni centar, letnja pozornica, nekoliko spomenika itd.) i obilazak tvrđave Kastro, simbola Skijatosa,(podignute polovinom XIV veka na krajnjem severozapadu ostrva, 9 km od današnjeg glavnog grada). Takođe, na Skijatosu postoji i mnoštvo verskih objekata, a najatraktivniji među njima su: manastir Evangelistria podignut 1806. godine,Manastir svetog Haralampija čiji današnji izgled potiče iz 1809. godine, Manastir Panagia Kehria (XVIII vek), Manastir Panagia Ikonistria (iz druge polovine XVII veka), crkva Tri Jerarha sagrađena 1846. godine itd.

Do Skijatosa se može stići avionom ili trajektom. Ostrvski aerodrom nalazi se svega 3 km od grada Skijatosa, a preko njega ostrvo je povezano direktnim linijama sa Atinom i drugim važnim gradovima u Grčkoj, dok tokom letnje sezone postoje čarter letovi iz mnogih gradova širom Evrope. Redovne i direktne trajektne linije do Skijatosa postoje iz luka u Volosu, Atini i Solunu. Kada je reč o saobraćaju na samom ostrvu, iz grada Skijatosa saobraćaju autobusi do svih važnih odredišta na ostrvu, a moguće je iznajmljivanje automobila, motocikala, kao i taksi vozila. Od grada Volosa, u kome se nalazi i najbliža kopnena luka, Skijatos je udaljen oko 90 km, od Atine 250 km, od Soluna 290 km, a od Beograda oko 900 km.