Stavros
stavros grcka
Stavros je primorski gradić na severu Grčke, smešten na obali Strumskog (Orfanskog) zaliva u Egejskom moru i podno planine Holomontas. Administrativno pripada Solunskoj regiji i opštini Rentina, čije je upravno središte. Prema popisu iz 2011. godine Stavros ima oko 3.700 stanovnika. Prijatna klima, izuzetno čist vazduh, netaknuta priroda šumovitih padina koje se spuštaju sve do odlično uređene peščane obale koju zapljuskuje toplo Egejsko more obojeno najlepšim tirkiznim nijansama, raznovrsni turistički sadržaji, veoma pristupačne cene, kao i blizina brojnih znamenitih lokacija, čine Stavros popularnim letovalištem, naročito među našim
turistima, čemu doprinosi i mala udaljenost od Srbije. Bujno okolno zelenilo, pogodna strujanja vazduha i mesto gde se stvara tzv. ruža vetrova blagotvorno utiču na ljude koji imaju problema sa oboljenjima disajnih organa, tako da je Stavros proglašen vazdušnom banjom. Zbog svih svojih prirodnih lepota i bogatstava Stavrosu i celom Strumskom zalivu dodeljen je epitet dragulj Makedonije.
stavros grcka

U centru letovališta, koji ukrašavaju prelepa fontana i razno žbunasto rastinje nalaze se veliki dečiji park i mnoštvo turističkih sadržaja (prodavnice, kafići, taverne, riblji restorani, diskoteke, klubovi, nekoliko rent a kar agencija itd.). Gradsko šetalište predstavlja u stvari i glavnu ulicu Stavrosa, duž koje se nižu kiosci, prodavnice, butici, zlatare i brojni ugostiteljski objekti. Uz obalu je velika šuma, odlično uređen park u kome rastu prelepi platani stvarajući debelu prirodnu hladovinu. U sklopu parka postoji veći broj sportskih terena, dečijih igrališta i veliki luna park, izuzetno popularan kako među decom, tako i među starijim turistima. U obilazak grada možete krenuti popularnim gradskim vozićem koji kruži Stavrosom tokom čitavog dana.
Čitava obala Orfanskog zaliva, na kojoj pored Stavrosa leži još nekoliko popularnih letovališta (Asprovalta, Nea Vrasna i Paralia Vrasna), duga je više od 10 km i predstavlja jednu veliku peščanu plažu, podeljenu na više manjih plaža. Plaža Stavros je 3 kilometra duga, potpuno uređena plaža prekrivena finim, mekanim peskom zlatne boje. Zbog svoje lepote i čistoće godinama u nazad je konstantni nosilac priznanja plave zastavice. Dubina mora ne prelazi 1 metar u pojasu širokom preko 30 metara od obale, tako da je plaža izuzetno pogodna za roditelje sa decom, ali i za neplivače.

stavros grcka
Sama plaža je malim pristaništem podeljena na dva dela, a na njoj postoje raznovrsni sadržaji – suncobrani, ležaljke, oprema za vodne sportove, više kafića, barova i taverni. Severno od Stavrosa nalaze se plaže u letovalištima Nea Vrasna, Paralia Vrasna i Apsorvalta. Plaža Paralia Vrasna udaljena je svega 3 km od Stavrosa i do nje se može doći šetnjom uz obalu Egejskog mora. Na nju se nadovezuje plaža Nea Vrasna, udaljena oko 6 km od Stavrosa. Ove dve plaže čine u stvari jednu veliku peščano-šljunkovitu plažu o čijoj čistoći se vodi velika briga i koja je takođe konstantni nosilac plave zastavice. More je toplo, tirkizno plavo i kristalno čisto, ali za razliku od plaže u Stavrosu plićak nije velik. Na ovim plažama postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki, suncobrana i opreme za vodene sportove, a uz obalu se nalazi više barova, taverni i ribljih restorana. Na 7 km severno od Stavrosa nalazi se i plaža Asprovalta, koju čitavom njenom dužinom od 3 km prekriva zlatno žuti mekani pesak. Na ovoj plaži je smešteno više beach barova i taverni, mogu se iznajmiti suncobrani i ležaljke, a gužve nisu velike.

stavros letovanje

Iz Stavrosa postoje organizovani izleti do brojnih znamenitih odredišta u široj okolini (šoping ture do Soluna; oblizak kulturno-istorijske baštine Soluna; poseta pećini Petralona; obilazak Stagire, rodnog mesta filozofa Aristotela; odlazak do akva parka Waterland; obilazak Svete Gore, izlet do drevnih gradova Filipi i Amfipolis itd.).

Još jedna pogodnost Stavrosa je i dobra saobraćajna povezanost. Na svega 100 km od ovog malog gradića postoje dva međunarodna aerodroma: aerodorom Solun Makedonija u okolini Soluna i aerodrom Aleksandar Veliki u blizini Kavale. Sa Solunom, Asprovaltom i brojnim drugim odredištima na poluostrvu Halkidiki gradić je povezan direktnim autobuskim linijama više puta u toku dana. Stavros je udaljen 77 km od Soluna i oko 700 km od Beograda.