Sus
sus tunis
Sus (Sousse) je grad na istoku Tunisa i administrativno sedište istoimenog vilajeta. Smešten je na 140 km južno od tunižanske prestonice na Sredozemnom moru, uz južnu obalu zaliva Hamamet. Prostire se na površini od oko 45 km2, a sa 230.000 stanovnika u samom gradu i oko 500.000 ljudi, koliko živi na njegovom širem području, treći je grad po broju stanovnika u celom Tunisu, odmah nakon glavnog grada Tunisa i Sfaksa. Glavna je luka u Tunisu, administrativno i privredno sedište, važan univerzitetski centar, letovalište i odmaralište. Sus je i najveća ribarska luka u zemlji, a posebno je poznat po svojim vinogradima, voćnjacima i maslinjacima koji se prostiru na više od 250.000 hektara. Takođe, predstavlja grad bogate istorije i spada u najstarije gradove Tunisa, osnovan još u 11. veku p.n.e. Sa preko 1.500.000 turista godišnje, jedan je od najposećenijih gradova i, zajedno sa Hamametom, vodeća turistička destinacija u Tunisu.
sus tunis

Stari grad Medina jedna je od najvećih znamenitosti Susa. Ubraja se u najveća i najočuvanija islamska utvrđenja na celom svetu. Sve dok Francuzi nisu kolonizovali Sus, čitav grad se nalazio unutar ove tvrđave. Danas se ona uzdiže na brdu iznad pristaništa, a opasana je zidinama postavljenim još u 9. veku, koje su proširene i restaurirane 1205. godine, a njihova ukupna dužina je oko 2 km. Utvrđenje je imalo ukupno 6 kapija od kojih su danas sačuvane samo južna i zapadna. Kapija koja se nalazi na istočnoj strani nije izvorna i potiče iz 19. veka. Unutrašnjost medine predstavlja pravi biser arapskog stila arhitekture. Ona je ispresecana brojnim uličicama, kako sa trgovačkim i zanatskim radnjama, tako i ulicama sa stambenim objektima. Stari grad krase i brojne kule, dvorci i brojne druge znamenitosti. Medina grada Susa uvrštena je na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine 1988. godine.
Ribat je gradska kula smeštena u neposrednoj blizini Velike džamije, sagrađena najverovatnije 787. godine. Predstavlja jedan od najimpozantnijih primeraka islamske arhitekture u Tunisu i jedan od glavnih orijentira u Susu. Ova kula, koja je dobro očuvana, predstavlja odličan vidikovac sa koga se prostire prelep pogled na medinu, Veliku džamiju i gradsko pristanište.

sus tunis
Velika džamija izgrađena je 851. godine, kao zasebna mala tvrđava sa zidovima od kamena. Prvobitno je imala dve kule koje su služile za osmatranje gradske luke. Specifičnost Velikoj džamiji daje spoljašnje stepenište kojim se iz dvorišta stiže do minareta. Velika džamija, koja je smeštena na samom ulazu u stari grad, zahvaljujući skorašnjoj restauraciji dobila je svoj autentični izgled.

Jedna od najvećih znamenitosti čitavog Tunisa predstavljaju Katakombe u Susu. Na osnovu pretpostavke, u njima se nalazi više od 15.000 hrišćanskih grobnica, koje se prostiru kroz 5,5 km podzemnih hodnika. Većina tog prostora je zatvorena i svega oko 100 metara katakombi je dostupno javnosti. Katakombe u Susu vremenom su počele da privlače sve veću pažnju posetilaca i postale jedna od najvećih turističkih atrakcija.
U okviru Medine, u jednoj tipičnoj tunižanskoj kući, smešten je muzej Dar Essid, čije postavke svedoče o životu Arapa kroz vekove. U Susu se, takođe, nalazi i Arheološki muzej u kuli Kasbah, drugi najveći muzej u celom Tunisu, otvoren 1951. godine. Muzejsku postavku čine zbirke mozaika, statua, maski i drugih eksponata iz vremena vladavine Rimskog carstva na ovim prostorima, kao i sa tematikom vezanom za likove iz grčko-rimske mitologije.

Sus ima predivne peščane plaže koje se prostiru na dužini od preko 20 km, dok je širina peščanog pojasa oko 40 metara. More se odlikuje velikim stepenom čistoće. Sus takođe ima i svoj akva park. U gradu postoje odlični uslovi za bavljenje vodenim sportovima, kao i za ribolov.

Svojim posetiocima Sus nudi i veliki broj radnji sa suvenirima i ručno rađenim proizvodima, kao i moderne tržne centre snabdevene robom poznatih svetskih proizvođača. Restorani, pored italijanskih i francuskih specijaliteta, imaju bogatu ponudu tradicionalne kuhinje, a za noćni provod, na raspolaganju turistima stoje brojne diskoteke.
Smeštajni kapaciteti Susa nalaze se u preko 130 hotela, koji raspolažu sa više od 45.000 ležajeva.

Kada je reč o saobraćaju, najbliži međunarodni aerodrom je na svega 20 km od grada, u obližnjem gradu Monastiru. Sus ima dobre veze i kada je reč o železničkom saobraćaju, a drumski saobraćaj karakterišu dobro uređene saobraćajnice.