Taba
taba egipat
Taba je primorski gradić smešten na krajnjem severu zaliva Akaba, nedaleko od tromeđe Egipta, Izraela i Jordana, na mestu gde se spajaju dva kontinenta, Afrika i Azija. Najsevernije je letovalište na Crvenom moru, udaljeno 420 km od Kaira i 220 km od Šarm el – Šeika. Zbog svog geografskog položaja nosi naziv „Vrata Sinaja“. Tabu karakterišu izuzetni klimatski uslovi sa više od 300 sunčanih dana godišnje i sa temperaturama koje se zimi retko spuštaju ispod 16oC, dok je prosečna temperatura tokom najtoplijeg meseca avgusta 32oC. Na 35 km od centra Tabe nalazi se istoimeni međunarodni aerodrom, od čijeg otvaranja počinje ekspanzija u razvoju Tabe kao važne destinacije na turističkoj mapi Egipta.
Priroda koja okružuje Tabu je zadivljujuća. Biserno čista voda Crvenog mora, veliki broj koralnih grebena, prelepe peskovite plaže zlatne boje, brojne uvale i lagune, obližnja ostrva, kao i obronci Sinajske gore, stvaraju jedinstven prirodni ambijent u kome se razvija jedno od najlepših egipatskih letovališta.

egypt
Na svega 5 km južno od Tabe nalazi se ostrvo Faraona, udaljeno 250 metara od morske obale. Ovo malo granitno ostrvo okruženo koralima prepoznatljivo je po tvrđavi Salah el-Din, velelepnoj građevini koja dominira ostrvom. Utvrđenje koje su sagradili Krstaši u 12. veku imalo je veliki vojni i trgovinski značaj. Njegova potpuna restauracija izvršena je pre nekoliko godina, pod pokroviteljstvom egipatskog „Udruženja ljubitelja antike“. Sa tvrđave se pruža veličanstven pogled na Arabiju, Jordan i Izrael.

Zaliv Fjord, koji zbog svoje lepote spada u zaštićena prirodna dobra, smešten je na 15 km južno od Tabe. Karakterističan je po koralnim grebenima i prelepim prirodnim pejzažima. Obojeni kanjon udaljen je 50 km južno od Tabe, a obilazak ovog čuda prirode nezaboravno je iskustvo za svakog turistu. Čitav kanjon predstavlja lavirint sa zidovima od stena fascinantnih boja – svetloljubičasta se preliva u oker žutu, ružičasta prelazi u zelenu i plavu, stvarajući neodoljiv prizor, dok korita napuštenih reka sa fosilnim ostacima i erozijom svedoče o vremenima kada se kanjon nalazio u samom moru.

egipat hoteli
Na 20 km južno od samog gradića izgrađen je moderan turistički kompleks Taba Heights, čije se plaže prostiru uz Crveno more dužinom od 5 km, a celokupna površina turističke zone iznosi 368 hektara. U sklopu kompleksa postoji veliki broj hotela, uglavnom visoke kategorije, a osim smeštaja, u njima se nude i brojni drugi sadržaji: peščane plaže sa svim neophodnim rekvizitima (suncobranima, ležaljkama, peškirima, tuš kabinama), otvoreni i zatvoreni bazeni, spa i velnes centri, tereni za razne vrste sportova itd. Turistička zona ima brojne kafiće, barove, diskoteke i restorane sa bogatom ponudom hrane raznih nacionalnih kuhinja. Bogat podvodni svet Crvenog mora, brojne retke vrste riba i veliki broj koralnih grebena, delfini i mnogo vrsta kornjača i drugih vodozemaca koji žive ovde, čine Tabu izuzetno primamljivom destinacijom za ljubitelje ronjenja. Zato hoteli organizuju ronilačke kurseve i iznajmljivanje ronilačke opreme. Pored toga, postoje i odlični uslovi za bavljenje drugim vodenim sportovima (među kojima su najpopularniji surfing, jedrenje, skijanje na vodi, kajak), kao i za bavljenje ribolovom, a posebnu atrakciju predstavlja jahanje kamila i odlazak na jednodnevni safari po Sinajskoj pustinji. Taba Heights ima i svoju marinu, a u samom centru zone nalazi se trg sa prodavnicama u kojima je moguće kupiti raznovrsne suvenire i tradicionalne rukotvorine ovog područja.

Iz Tabe se organizuju i obilasci destinacija i lokaliteta koji se nalaze u daljem okruženju. Među njima su svakako najzanimljivije posete beduinskim selima, zatim obilasci Belog Kanjona i Sinajske gore, na kojoj je Mojsije primio 10 božijih zapovesti i gde se nalazi pravoslavni manastir Svete Katarine, poseta prestonici Egipta Kairu i piramidama u Gizi, odlazak u grad Jerusalim u Izraelu, u grad Petru u Jordanu, kao i obilazak Mrtvog mora, najslanijeg jezera na svetu koje se nalazi između Izraela i Jordana.