Tabarka
tabarka
Tabarka je primorski gradić na Sredozemnom moru, u severozapadnom delu Tunisa, na teritoriji vilajeta Jendouba. Smešten je u malom zalivu koji je okružen gustom šumom, severno od centra grada nalazi se ostrvo Tabarka sa najvećim znamenjem ovog gradića, Đenovljanskom tvrđavom, dok se istočno od grad prostiru prelepe peščane plaže. Ovaj gradić, koji ima oko 15.000 stanovnika, udaljen je 170 km od prestonice Tunisa, a granica sa Alžirom nalazi se na svega 22 km zapadno od Tabarke. Grad je poznat po crvenim koralima koji se nalaze u moru blizu obale, kao i po izvozu plute, čija eksploatacija se vrši iz obližnje šume. Tek zadnjih decenija Tabarka počinje da se razvija kao letovalište, a poslednjih godina je turizma polako preuzeo primat u odnosu na druge privredne grane.
Kroz istoriju, na području Tabarke bilo je dosta burnih dešavanja. Smatra se da je Tabarka poslednji grad berberskog kraljevstva Numidije, nakon čega su Tabarkom zavladali Rimljani. Kada su Vandali preuzeli vlast, na ovom području je podignut muško-ženski manastir, a istoimeno ostrvo poznato je kao mesto na kom je živela čuvena italijanska porodica Lomellini, o čemu svedoči i Đenovljanska tvrđava. Pod vlast otomanske imperije Tabarka potpada 1741. godine, a krajem 19. veka, kao i čitav Tunis, i Tabarka postaje Francuska kolonija. U ovaj gradić je 1952. godine bio proteran nekadašnji predsednik Tunisa Habib Bourguiba.
tabarka tunis

Glavna gradska ulica Avenija Habiba Bourguibe počinje sa kružnog trga u centru grada i vodi prema zapadu sve do stare gradske luke. Odatle postoji nasip koji povezuje obalu sa ostrvom i Đenovljanskim dvorcem. Duž ulice su načičkane brojne prodavnice, kafići i restorani, kao i Hotel de France u kome je, nakon što je svrgnut sa vlasti, bio zatočen Habib Bourguiba. U glavnoj gradskoj ulici se nalazi i Muzej plute u neposrednoj blizini glavnog gradskog trga na kome je podignuta statua Habiba Bourguibe.

Tabarka je gradić čija arhitektura ima mnogo više elemenata evropskog stila gradnje, a uticaj arapske arhitekture je gotovo neprimetan. Sve ulice se presecaju pod pravim uglom, a kuće imaju bele zidove i crvene kose krovove na kojima se nalazi crep.
Najveća znamenitost Tabarke je Đenovljanska tvrđava, izgrađen sredinom 16. veka na obližnjem istoimenom ostrvu. Italijanska porodica Lomellini iz Đenove se 1540. godine doselila u ove krajeve i otpočela eksploataciju korala. Članovi porodice su sazidali tvrđavu, koja je više od dva veka, od 1540. do 1742. godine bila jako uporište hrišćana, bez obzira što se nalazilo na teritoriji Otomanskog carstva. Na ostrvu se izgradio i gradić oko same tvrđave, koji je imao oko 1.000 stanovnika. Tvrđavu su 1742. godine konačno preuzeli Turci. Danas se u jednom delu dvorca nalazi mini muzej sa zbirkom starih mozaika, dok je njegov veći deo zatvoren za posete. Đenovljanski dvorac dominira ovim područjem i može se videti iz svih delova grada.

tabarka
Pored Đenovljanske tvrđave, treba pomenuti i malu crkvu La Basilique, koju su izgradili Francuzi u 19. veku, kao i Bordj Messaoud, utvrđenje koje su u 12. veku od nekadašnje cisterne sagradili trgovci iz Padove i Marseja, a Turci su ga u 18. veku proširili.

U samoj Tabarci i njenoj okolini nalazi se i više arheoloških nalazišta sa ostacima građevina koje potiču iz vremena rimske vladavine ovim područjem, koje privlače veliku pažnju turista.

Svojevrsnu prirodnu znamenitost Tabarke predstavljaju Igle (Les Aiguilles), grupa stena smeštena na ostrvu, naspram Đenovljanskog dvorca. Stene se nadovezuju jedna na drugu i tako nestaju u moru. Jaki morski talasi neprestano zapljuskuju ove šiljaste stene, visoke i do 20 metara, stvarajući veliku količinu morske pene oko njih. To stvara neopisiv prirodni kadar i ovu stenovitu formaciju pretvara u jedinstven prirodni fenomen.
Najlepše plaže smeštene su istočno od centra grada, prema turističkom naselju. Međutim, većina tih plaža nalazi se u vlasništvu hotela i na njih je moguće ući samo uz kupljenu kartu. Ove plaže nude i brojne dodatne sadržaje: bazene, spa centre, sportske terene, škole plivanja i ronjenja itd. Oko marine i na obalama samog grada more je dosta prljavo, pa nije preporučljivo kupanje. Uvala u kojoj se nalazi stara luka, nastala prilikom izgradnje nasipa kojim je ostrvo povezano za obalom, je mesto na kome se kupa uglavnom lokalno stanovništvo. Prema granici sa Alžirom, dakle zapadno od centra grada, postoje brojne uređene šljunkovite plaže, ali su one manje atraktivne.
U okviru Turističke zone, istočno od centra grada, nalazi se najviše smeštajnih objekata,prvenstveno hotela. Zona, koja je smeštena uz obalu mora i ukupne je dužine oko 5 km, još uvek je u fazi izgradnje. Cene smeštaja se kreću od 10 eura za dvokrevetnu sobu u starim, nerenoviranim hotelima (npr. Hotel de Corail), pa do 60 eura za noć u dvokrevetnoj sobi, ukoliko želite da budete gost nekog od visoko kategorisanih hotela (najbolji hotel je Mehari, ima 4 zvezdice i nalazi se u okviru turističke zone). Tokom godine Tabarka je domaćin dve velike tradicionalne manifestacije – Koral festival podvodne fotografije i Jazz festival Tabarka. Saobraćajna povezanost je relativno dobra. Iako ima svoj aerodrom, u Tabarku sleću samo avioni sa turistima koji dolaze preko agencija, dok nema letova iz drugih gradova u Tunisu. Isto tako, od aerodroma, koji je udaljen 14 km od centra grada, može se doći u sam grad jedino taksijem. Sa druge strane, autobuski saobraćaj je dobro razvijen. Postoje redovne linije do glavnog grada Tunisa, kao i do više drugih gradova u Tunisu.